تعیین میزان آفلاتوکسین B1در خوراک جوجه گوشتی در مرغداریهای استان اصفهان
محورهای موضوعی : علوم بالینی دامپزشکیاردشیر سالمی 1 , ابراهیم رحیمی 2 , مصطفی فغانی 3 , نسیم سالمی 4
1 - گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهر کرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهر کرد، ایران
2 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهر کرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهر کرد،
ایران
3 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد شهر کرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهر کرد،ایران
4 - واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران
کلید واژه: آفلاتوکسین, B1خوراک طیور, سموم قارچی, آفلاتوکسیوز,
چکیده مقاله :
سموم قارچی موجود در خوراک دام به تولیدات دامی مورد مصرف انسان انتقال یافته و باعث عوارضی چون سرطان در انسان میشوند. به منظور جلوگیری از انتقال این سموم به انسان باید خوراکهای آلوده را از جیره دام حذف نمود.در این تحقیق به جهت پی بردن به میزان آلودگی خوراک طیور گوشتی به سم آفلاتوکسین تعداد 177نمونه خوراک به روش خوشهای و در هر خوشه بطور تصادفی در فصول مختلف جمع آوری و مورد آزمایش الایزا قرار داده شد.نتایج آزمایش نشان داد که %98/9نمونهها آلوده میباشند و محدوده آلودگی در نمونههای مثبت بین 0/64تا 88/5 µg/kgو میانگین آنها 9/91 µg/kgبود.بیشترین میزان آلودگی در سطح بالاتر از ( 10 µg/kgحد مجاز آفلاتوکسین در جیره مرغ گوشتی) به دان مخلوط ( )46/2 µg/kgوسویا ( )33/4 µg/kgتعلق دارد و 28/81درصد از مجموع نمونهها آلودگی بیشتر از حد استاندارد دارند.نمونههای تهیه شده در فصل تابستان به دلیل دمای بالای محیط ومساعد بودن هوا جهت رشد قارچها از آلودگی بیشتری برخوردار بودند و نسبت به نمونههای سایر فصول اختلاف معنی داری داشتند ( .)P<0.05ضمنا بین میانگین آلودگی نمونههای جمع آوری شده (ذرت گندم سویا جو دان مخلوط وپودر ماهی)اختلاف معنی داری ملاحظه نگردید (.)P>0.05
Mycotoxins in animal feed transfer to animal products and thus cause some problem like cancer in human. Contaminated feed must be omitted for prevention of toxin transfer. This study was designed for determination of aflatoxin B1 levels in poultry diet. A total of 177 samples were collected randomly from broiler feeds from different farms and tested by ELISA. Results showed %98.9 contamination of total sample. Levels of aflatoxin B1 in positive samples ranged from 0.64 to 88.5µg/kg and the average contamination level of samples was estimated at 9.91 µg/kg. In the levels higher than 10µg/kg (permitted for broiler diet) the highest rate belonged to complete feed (46.2%) and soybean meal (33.4%). The results indicated that samples take in summer had more contamination. The difference between this season with others was signifcant (p<0.05). High temperature in summer causes more fungi reproduction and hence more toxin production. The difference between corn, wheat, soybean, barley and complete diet samples was not signifcant (p>0.05).