بررسی تاثیر تعداد سلولهای سوماتیک در بیماری ورم پستان تحتبالینی گاو، بر کیفیت شیرخام دامداریهای استان خوزستان
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
محمد حسینی نژاد
1
(دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.)
زهره مشاک
2
(استادیار گروه بهداشت مواد غذایی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.)
کلید واژه: استان خوزستان, ورم پستان تحتبالینی, سلولهای سوماتیک, کیفیت شیرخام, دامداریهای سنتی و صنعتی,
چکیده مقاله :
ابتلا به ورم پستان در گاوهای شیری سبب کاهش 15 درصدی تولید شیر و تغییر در ترکیبات شیمیایی آن شده و به این ترتیب باعث وارد آمدن خسارت به صنعت تولید شیر گردیده و تهدیدی جدی برای سلامت مصرف کنندگان محسوب می شود. در این مطالعه تاثیر تعداد سلولهای سوماتیک که متأثر از بیماری ورم پستان می باشد، بر کیفیت شیرخام در گاوهای مبتلا به ورم پستان تحت بالینی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، با مراجعه به دامداری های استان خوزستان، تعداد 240 نمونه شیر خام از گاوهای مبتلا به ورم پستان تحت بالینی از دامداری های صنعتی و سنتی این استان طی ماه های مختلف سال 93 (اوائل و اواسط هر ماه) جمع آوری شد و به ترتیب آزمایشات مربوط به شمارش سلول های سوماتیک، پروتئین، چربی و اسیدیته در مورد آنها انجام گردید. در نمونه های اخذ شده، تعداد سلولهای سوماتیک SCC/ml105×37/1±105×20/3 و مقادیر پروتئین 06/0±12/3 درصد و چربی 14/0±23/3 درصد و اسیدیته D°62/0±50/14 محاسبه شد. ضریب همبستگی بین داده ها نشانگررابطه مستقیم بین درصد پروتئین و درصد چربی بود. همچنینرابطه معکوسی بین تعداد سلولهای سوماتیک با درصد چربی و پروتئین نمونههای شیر مشاهده گردید (01/0> p ). میزان چربی و پروتئین در فصل زمستان و تعداد سلول های سوماتیک در فصول تابستان و پاییز بیشتر از بقیه فصول بود، در حالی که بیشترین میزان اسیدیته مربوط به فصول بهار و زمستان بود. مقایسه فاکتورهای نامبرده نیز در بین دو نوع دامداری صنعتی و سنتی نشان دهنده بالاتر بودن میزان پروتئین و پایین تر بودن تعداد سلول های سوماتیک در نمونههای شیرخام دامداریهای صنعتی نسبت به دامداریهای سنتی بود (05/0> p ). لذا به نظر می رسد، تعداد سلولهای سوماتیک که عمدتاً متأثر از بیماری ورم پستان در گاو می باشد، بر اسیدیته، چربی و پروتئین شیرخام که خود تحت تأثیر فصل و نوع سیستم پرورش نیز هستند، موثر می باشد.
Mastitis is an infectious disease that is spread in livestock and can cause cattle mortality. Generally a cow with mastitis has a 15 per cent decrease in milk production. In addition, losses from changes in some components of milk should also be considered. Any change in milk properties can be severe hazard for milk producers, dairy factories and consumers. In this study, the effect of somatic cell count on row milk quality of cows affected by subclinical mastitis was studied. For this purpose 240 milk samples were collected from dairy farms with subclinical mastitis (traditional and industrial) of Khuzestan province in 2014 and their somatic cell count, protein and lipid contact and acidity determined. The mean±SD for somatic cells, acidity, protein and fat were 3.20×105±1.37×105 SCC/ml, 14.50±0.62 D°, 3.12±0.06% and 3.23±0.14% respectively. After statistical analysis, reverse correlation were found between somatic cell count with milk fat and protein. However, direct correlation was observed between range of milk fat and protein (p>0.01). Furthermore the results indicated that the range of acidity in spring and winter, protein and fat in winter and somatic cell in summer and autumn were more than the other seasons. According to statistical analysis, protein percent of milk samples in industrial farms were higher than traditional farms although the range of somatic cells was higher for traditional milk samples )p>0.05) According to the result, it seems that the somatic cell count of milk influences raw milk fat and protein content and acidity.