ارزیابی اثرات جیرههای غذایی با سطوح مختلف انرژی قابل متابولیسم بر عملکرد مرغهای تخمگذار
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
کلید واژه: عملکرد, مرغ تخم گذار, سطح انرژی, صفات تخم مرغ,
چکیده مقاله :
این مطالعه جهت ارزیابی اثرات جیرههای با سطوح مختلف انرژی بر عملکرد مرغهای تخمگذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 256 قطعه مرغ تخمگذار سویه تجارتیٍ های- لاینW-36 در 4 تیمار و 4 تکرار (با تعداد 16 قطعه مرغ تخمگذار در هر تکرار) انجام شد. تیمارها شامل جیره (1) با سطح انرژی توصیه شده توسط NRC سال 1994 (شاهد)، جیره (2) با سطح انرژی قابل متابولیسم 10 درصد بیشتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC سال 1994، جیره(3) با سطح انرژی 10 درصد کمتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC سال 1994 و جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC سال 1994 بهمدت 10 هفته ( از سن 41 تا 51 هفتگی) در تغذیه مرغها استفاده شدند. نتایج حاصله نشان داد که میزان خوراک مصرفی بین تیمارها اختلاف معنیداری داشته است (05/0>p). بیشترین میزان خوراک مصرفی (5/130 گرم) مربوط به جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از مقدار توصیه شده توسط NRC سال 1994 مشاهده گردید. بین تیمارها از لحاظ هزینههای غذایی نیز تفاوت معنیداری مشاهده گردید (05/0>p). کمترین هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم مرغ تولیدی (5705 ریال) را جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از انرژی توصیه شده توسط NRC به خود اختصاص داد. تفاوت معنیداری در خصوص صفات تخممرغ در بین تیمارهای مختلف آزمایشی مشاهده نگردید. نتیجهگیری میشود که استفاده از جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC در مرغهای تخمگذار بدون تأثیر بر روی صفات تخممرغ، میتواند باعث کاهش هزینههای تغذیهای گردد.
This study was conducted to evaluate the effects of rations with different levels of metabolizable energy on performance of laying hens. The experiment was conducted on 25 laying hens of the commercial high line W-36 strain with 4 treatments and 4 replicates (16 laying hens in each replicate) in a completely randomized design. Treatments included: (1) diet with amount of metabolizable energy recommended by NRC in 1994 (as control group), (2) diet with 10% higher level of metabolizable energy than that recommended by NRC in 1994, (3) diet with 10% lower level of metabolizable energy than that recommended by NRC in 1994 and (4) diet with 15% lower level of metabolizable energy than that recommended by NRC in 1994 which were fed for 10 weeks (from the age of 41 to 51 weeks) to the laying hens. The results demonstrated that the amount of feed intake was significantly different among treatments (p<0.05). The highest amount of feed intake (130.50 g) was observed in treatment with 15% lower level of metabolizable energy than that recommended by NRC in 1994. The amount of feed prices were also significantly different between treatments (p<0.05). The lowest feed price for production per kilogram of egg (5705 Rials) was observed in treatment with 15% lower level of metabolizable energy than that recommended by NRC in 1994. There were no significant differences in egg traits among treatments (p>0.05). It was concluded that using diets with 15% lower level of metabolizable energy than that recommended by NRC, can reduce the cost of egg production significantly without affecting egg traits (p<0.05).
- زهری، م. ع. (1375): پدیدههای نو در تغذیه طیور. دانش مرغداری. جلد هفتم. انتشارات صفی علیشاه.
- مبارک قدم، م. (1377): مقایسه عملکرد چند گروه از مرغان هیبرید تخم گذار تولید شده در ایران. پایان نامه کارشناسی ارشد رشته علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان.
- Bohnsack, C.R., Harms, R.H., Merkel, W.D. and Russell, G.B. (2002): Performance of commercial layers when fed diets with four contents of corn oil or poultry fat. J. Appl. Poult. Res., 11: 68-76.
- Cheng, T.K., Hamre, M.C. and Coon, C.N. (1997): Effect of environmental temperature, dietary protein and energy levels on broiler performance. J. App. Poult. Res., 6: 1-17.
- Courtis, J.A. and Wilson G.C. (1990): Egg quality handbook. Queensland Department of Primary Industries, Austeralia.
- Degroote, G. (1972): Amarginal income and cost analysis of the effect of nutrient density on the performance of white Leghorn hens in battery cages. Brit. Poult. Sci., 13: 503-520.
- Grobas, S., Mendez, J., Blas, C.D. and Mateos, G.G. (1999): Laying hens productivity as affected by energy, supplemental fat and linoleic acid concentration of the diet. Poult. Sci., 78: 1542-1551.
- Harms, R.H., Russell, G.B. and Sloan, D.R. (2000): Performance of four strains of commercial layers with major changes in dietary energy. J. Appl. Poult. Res., 9: 535-541.
- Kuchinski, K.K. and Harms, R.H. (1993): Feeding reduced nutrient diets for short periods to commercial layers. J. App. Poult. Res., 2: 302-313.
- Lessons, S. Caston, L. and Summers, J.D. (1996): Broiler responses to diet energy. Poult. Sci., 75: 529- 535.
- National Research Council (NRC). (1994): Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. ed., NationalAcademy Press. Washington. DC.
- SAS Institute. (2005): SAS Users Guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute Inc., Cary, NC.
- Sell, J.L. (1985): Effective use of supplemental fats in poultry diets. Pages 1-17 in proc California Nutr. Conf., California Grain and Feed Association, Fresno, California.
- Shutze, J.V. (1992): Department of Poultry Science, university of Georgia, Athens, C. A. 30602. Press. Comm.
- Sohail, S.S., Bryant, M.M. and Roland, S. D.A. (2003): Influence of dietary fat on economic returns of commercial Leghorns. J. Appl. Poult. Res., 12: 356- 361.
- Summers, J.D., and Lesson, S. (1993): Influence of diets varying in nutrient density on the development and reproductive performance of White Leghorn pullets. Poult. Sci., 72: 1500-1509.
- Wu, G., Bryant, M.M., Voitle, R.A. and Roland, S. (2005): Effects of dietary energy on performance and egg composition of Bovans white and Dekalb white hens during phase1. Poult. Sci., 84: 1610-1615.