بهبود عمر گلجایی گل بریده آلسترومریا (Alstroemeria hybrida) با کاربرد ساکارز، عسل و اسید سیتریک
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیداود هاشم آبادی 1 , ریحانه محمدی 2
1 - عضو هیئت علمی گروه باغبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
2 - دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
کلید واژه: کربوهیدرات, عسل, عمر پس از برداشت, اسید آلی,
چکیده مقاله :
بهمنظور بررسی برهمکنش ساکارز، عسل و اسید سیتریک روی عمر گلجایی گل بریده آلسترومریا آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار و 15 تیمار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل قند در 5 سطح (بدون قند، ساکارز 2 و 4 درصد، عسل 2 و 4 درصد) و اسید سیتریک در 3 سطح (0 و 200 ،400 میلی گرم در لیتر) بودند. تیمار عسل 2 درصد در 400 میلیگرم در لیتر اسید سیتریک با 7/18 روز بیشترین عمر گلجایی را به خود اختصاص داد که نسبت به شاهد (84/9 روز) 83/8 روز ماندگاری این گل بریده را افزایش داد. کمترین باکتری محلول گلجا (Log 10 CFU ml-1 66/3) و کمترین مقدار مالوندیآلدئید (30/11 نانومول در هر گرم وزن تر) در گلهای تیمار شده با عسل 2 درصد در 400 میلی گرم در لیتر اسید سیتریک مشاهده شد. تیمار شاهد با 72/48 نانو لیتر در لیتر در ساعت در هر گرم وزن تر بیشترین مقدار اتیلن را داشت. کمترین مقدار اتیلن نیز به تیمارهای 200 و 400 میلی گرم در لیتر اسید سیتریک در شرایط بدون قند، ساکارز 4 درصد در 400 میلیگرم در لیتر اسید سیتریک و عسل 4 درصد در شرایط بدون اسید سیتریک اختصاص داشت. نتایج حاصل بیانگر آن بود که استفاده از عسل (2%) و اسید سیتریک (400 میلیگرم در لیتر) با کاهش باکتری محلول گلجا، مالوندیآلدئید و تولید اتیلن، پژمردگی گلها را به تاخیر میاندازد. بنابراین تیمار گلهای بریده با این ترکیبات جهت حفظ ماندگاری گلهای بریده آلسترومریا توصیه میشود.
In order to investigate on the interaction between sucrose, honey and citric acid on postharvest life of cut Alstroemeria, a factorial experiment based on RCD carried out with 3 replications with 15 treatments. The treatments included of 5 levels of sugar (control, 2 and 4% sucrose, 2 and 4% honey) and citric acid in 3 levels (0, 200 and 400 mg L-1). Honey 2% in 400 mg L-1 citric acid in most traits had better than other treatments and maximum vase life (18.7 days) achieved compared to control (9.84 days). The lowest bacterial solution (3.66 Log 10 CFU ml-1) and lowest MDA (11.30 nmol g-1 FW) were observed in flowers treated with honey 2% in 400 mg L-1 citric acid. Control with 48.72 nl l-1h-1 g-1 F.W. had maximum ethylene, and the 200 and 400 mg L-1 citric acid in without sugar, sucrose 4% in 400 mg L-1 citric acid and honey 4% in without citric acid had lowest ethylene production between treatments, respectively. The results showed that the use of honey (2%) and citric acid (400 mg L-1) reduced the bacterial solution, malondialdehyde and ethylene and delays wilting flowers. So cut flowers treated with these compounds is recommended to maintain vase life of cut alstroemeria.
_||_