تأثیر هم زمان دورههای نوری و جیره غذایی بر میزان رشد و تبدیل بچه ماهی پار به اسملت در ماهی آزاد دریای خزر
محورهای موضوعی : نشریه فن آوریهای نوین در توسعه آبزی پروریمعصومه بحرکاظمی 1 , فرهاد جوانی 2 , محمدتقی فرهادی 3
1 - گروه شیلات، دانشگاه آزاداسلامی، واحد قائمشهر، قائمشهر، ایران
2 - دانشآموخته کارشناسیارشد، گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قائمشهر، قائمشهر، ایران
3 - دانشآموخته کارشناسیارشد، گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قائمشهر، قائمشهر، ایران
کلید واژه: هورمون رشد, جیره غذایی, ماهی آزاد دریای خزر, اسملت شدن, دورههای نوری,
چکیده مقاله :
بهمنظور بررسی تأثیر همزمان دورههای نوری و رژیم غذایی بر میزان رشد و سرعت تبدیل بچه ماهیان پار به اسملت در ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius)، بچه ماهیان با میانگین وزن 13/0±85/5 گرم بهمدت 110 روز در معرض 4 دوره نوری شامل 24 ساعت روشنایی (24L:0D)، 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی (16L:8D)، 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی (12L:12D) و 8 ساعت روشنایی و 16 ساعت تاریکی (8L:16D) قرار داده شدند و با دو جیره مشابه یکی وارداتی و دیگری داخلی تغذیه شدند. این تحقیق در قالب یک طرح CRD به روش فاکتوریال شامل 4 نوع رژیم نوری و 2 نوع جیره غذایی و 3 تکرار در هر تیمار و 10 مشاهده در هر تکرار انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که در هر دو جیره غذایی بچه ماهیان در دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی رشد بیشتری داشته و فرایند اسملت شدن در آنها تسریع گردید. همچنین اگر چه بیشترین افزایش وزن (g06/0±03/11) و افزایش طول (28/0±67/4 سانتیمتر) متعلق به غذای وارداتی بود اما با بچه ماهیان تغذیه شده با غذای داخلی دارای تفاوت معنیدار نبود (05/0P>). کمترین فاکتور وضعیت به دست آمده نیز در هر دو گروه از بچه ماهیان در دوره نوری 16L:8D به دست آمد که با یکدیگر تفاوت معنیدار نداشتند (01/0±89/0 و 06/0±84/0 درصد). برخلاف سایر پارامترهای مورد بررسی، ضریب تبدیل غذایی در بچه ماهیان تغذیه شده با دو نوع غذا دارای تفاوت معنیدار بود. کمترین ضریب تبدیل غذایی در دوره نوری 16L:8D اندازهگیری شد که در مورد غذای وارداتی کمتر از غذای داخلی بود. بیشترین میزان هورمون رشد در نمونهبرداری 31 فروردین و بیشترین میزان فعالیت آنزیم ATPase نیز در نمونهبرداری 15 اردیبهشت در دوره نوری 16L:8D در هر دو گروه از ماهیان اندازهگیری شد. همچنین بیشترین میزان هورمون رشد و فعالیت آنزیم ATPase در آبشش در هر دو جیره غذایی در دوره نوری 16L:8D اندازهگیری شد که دارای تفاوت معنیدار نبود. بر اساس نتایج حاصله دوره نوری 16L:8D برای رشد بیشتر و تسریع فرایند اسملت شدن در بچه ماهیان آزاد دریای خزر توصیه میشود و میتوان هم از غذای وارداتی و هم از غذای داخلی با ترکیب غذایی مشابه برای تغذیه این گونه استفاده کرد.
To examine the combined effects of photoperiod and feeding regime on the growth and off-season parr-smolt transformation of juvenile Caspian brown trout (Salmo trutta caspius), fish of 5.85±0.13g were reared under four different photoperiods (Light: Dark, L:D) cycles (24L:0D, 16L:8D, 12L:12D, 8L:16D) and were fed with two foods (French and Iranian) which were broadly similar in composition, for 110 days. A CRD design in factorial method including the four photoperiod regimes and two foods, with three repeats and ten fish was used in this experiment. Results showed that fish which fed by both French and Iranian foods grew best and reached to smolt stage faster in (16L:8D) photoperiod. Although, the higher weight (11.03±0.06g) and length (4.64±0.28 cm) gain were observed in fish which fed by French food, but they did not significantly differ from the fish which fed by Iranian food (P>0.05). Condition factor (CF) was lower in the 16L:8D photoperiod than other treatments in both groups of fish without significant difference (0.84±0.06, 0.89±0.01%). Also, the lower feed conversion rates (FCR) was measured in (16L:8D) in French food which was significantly different from Iranian food. The higher amount of growth hormone was recorded at 17 January and the Na+, K+-ATPase activity was higher at 20 April without significant differences between two groups of fish. Also, the higher amount of growth hormone and ATPase activity were recorded in (16L:8D) without significant differences between two groups of fish. Our finding indicated that both French and Iranian foods can be recommended in the production of off-season Caspian brown trout smolts in the (16L:8D) photoperiod.
_||_