ارزیابی شیوع ژنهای بیماریزای سویههای اشریشیا کلی تولید کننده شیگا توکسین در فروشگاههای عرضه کننده آب میوه و سبزیجات در شهرستان شیراز
محورهای موضوعی : میکروب شناسی غذایی
مرجان شاه ایلی
1
,
محمد کارگر
2
*
,
عباسعلی رضاییان
3
,
مریم همایون
4
,
مهدی کارگر
5
,
صادق قربانی دالینی
6
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ارسنجان، گروه میکروبیولوژی
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم، گروه میکروبیولوژی
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم، گروه میکروبیولوژی
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مرودشت، باشگاه پژوهشگران جوان، گروه میکروبیولوژی
5 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات فارس، گروه میکروبیولوژی
6 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم، باشگاه پژوهشگران جوان، گروه میکروبیولوژی
کلید واژه:
چکیده مقاله :
زمینه و هدف: سویههای اشریشیا کلی تولید کننده شیگا توکسین میتوانند انسانها را از طریق مصرف غذاهای حیوانی و گیاهی آلوده نمایند و عامل ایجاد مسمومیتهای غذایی همراه با اسهال، کولیت هموراژیک، سندرم اورمی همولیت و حتی مرگ باشند. هدف از این پژوهش، جداسازی و شناسایی ژنهای بیماریزای سویههای اشریشیا کلی O157:H7 از نمونههای آب میوه و سبزیجات شهرستان شیراز بود. مواد و روشها: این پژوهش به صورت مقطعی-توصیفی بر روی 89 نمونه آب میوه و سبزیجات جمع آوری شده از چهار منطقه شیراز انجام شد. نمونهها پس از غنیسازی در محیط ECB واجد نووبیوسین در دمای 37 درجه سانتیگراد مورد بررسی قرار گرفتند. سپس از محیط CT-SMAC و VRBA بهمنظور بررسی تخمیر سوربیتول و لاکتوز و از محیط کروموآگار برای بررسی فعالیت بتاگلوکورونیدازی جدایههای باکتریایی استفاده شد. با استفاده از آنتیسرم اختصاصی باکتری اشریشیا کلی O157 تایید گردید. در نهایت وجود ژنهای بیماریزای stx1، stx2، eae و hly با استفاده از Multiplex PCR و ژنهای rfb O157 و fliC H7 با روش single PCR بررسی شد. یافتهها: از مجموع نمونههای مورد بررسی 69 باکتری سوربیتول منفی (53/77%) جداسازی گردید که پس از بررسیهای سرولوژیکی 21 باکتری (60/23%) به عنوان اشریشیا کلی O157 شناسایی شدند. از باکتری های یاد شده 17 باکتری (95/80%) ژن rfb O157 و 9 باکتری (84/42%) ژن fliC H7 را داشتند. با ارزیابی مارکرهای بیماریزایی، در 3 نمونه ژن stx1 و در یک نمونه ژنهای stx1 و eaeشناسایی شد. نتیجه گیری: مطالعات گستردهتر بر روی منابع، میزان شیوع، سرنوشت و انتقال اشریشیا کلی O157:H7 در نزدیکی محیطهای تامین سبزیجات بهمنظور تعیین مکانیسمهای آلودگی قبل از برداشت محصول و توانایی انتقال آلودگی و بیماریزایی برای انسان ضروری است.
Background and Objective: Shiga Toxin-Producing Escherichia coli (STEC) strains can infect humans via vegetal and animal food consumption and cause food poisoning with diarrhoeas, hemorrhagic colitis, haemolytic uraemic syndrome that can lead to death. The purpose of this study is isolation and identification of Escherichia coli O157:H7 virulence genes from Juice Purchase and vegetables in Shiraz. Material and Methods: This cross- sectional study was performed on 89 samples of Juice Purchase and vegetables collected from Shiraz. Isolates were enriched in ECB with novobiocin medium in temperature37°C. After, in order to examine the fermentation of sorbitol and lactose the CT-SMAC and VRBA media and the activities of β-glucoronidase of separated bacteria were examined using the choromoagar medium. Then, the existence of E.coli O157:H7 was confirmed with the spesific antiserum. Finally, virulence genes stx1, stx2, eae and hly were tested by multiplex PCR and rfb O157 and fliC H7 were tested by single PCR. Results: Out of all examined samples 69 (77.53%) sorbitol negative bacteria were separated that after evaluation with specific antiserum 21 (23.60%) E.coli O157:H7 was detected. The molecular markers, stx1 genes in 3 samples and eae , stx1 in 1 sample were detected. Conclusion: Intensive studies of the sources, incidence, fate and transport of E.coli O157 near produce production are required to determine the mechanisms of pre-harvest contamination and potential risks for human.