بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره و اسانس بادرنجبویه و اسطوخدوس با آنتی بیوتیک بر برخی باکتریهای مواد غذایی
محورهای موضوعی : میکروب شناسی صنعتی مواد غذائیمهرداد عطایی کچویی 1 , الهام فخری 2 , فاطمه خداوردی پور 3
1 - گروه گیاهان دارویی، دانشکده غذا و دارو، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
2 - دانش آموخته کارشناسی ارشدفیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، ادویه ای و عطری، دانشکده کشاورزی، واحدشهرکرد، دانشگاه آزاداسلامی،
3 - دانش آموخته کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
کلید واژه: بادرنجبویه, اسطوخدوس , عصاره , اسانس , اثرات ضد میکروبی,
چکیده مقاله :
افزایش مقاومتهای دارویی علیه باکتریها و افزایش میزان دوز مصرفی داروهای متداول و آنتیبیوتیکها و همچنین عوارض ناشی از این داروها موجب شده است تا در سالهای اخیر توجه بیشتری به عوامل طبیعی مثل گیاهان دارویی که دارای عوارض کمتری هستند جلب شود. از این جهت در این پژوهش بعد از تهیه عصاره الکلی و اسانس از گیاهان بادرنجبویه، و اسطوخدوس این گیاهان، رقتهای متوالی از آنها جهت به دست آوردن حداقل غلظت مهار رشد(MIC) و حداقل باکتری کشی (MBC) در برابر باکتریهای شیگلا فلکسنری (Shigella Flexnerl)، سالمونلا تیفی موریوم(Salmonella typhimuriom)، اشرشیاکلای (Esherichia coli ) و استافیلوکوکوس اورئوس(Staphylococcus aureus) تهیه گردید. همچنین با استفاده ازروش انتشار دیسک، هاله مهار رشد باکتری نیز اندازه گیری و مورد مقایسه قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده قطر هاله در اسانسها بیشتر از عصارهها بود و نمونهها نسبت به باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس حساسیت بیشتری نشان دادند. میزان MIC وMBC برای هر کدام از اسانسها و عصارهها در برابر هر کدام از 4 باکتری مورد آزمایش به روش میکرودایلوشن اندازه گیری شد ونتایج حاکی از پایین بودن میزان غلظت MIC و MBC دراسانسها نسبت به عصارهها بود. آنالیز ترکیبات هر کدام از اسانسها و عصارهها توسط دستگاه GC-MS انجام شد که اسانسها نسبت به عصارهها دارای ترکیبات بیشتری که همین دلیل برخواص ضد آنتیبیوتیکی بیشتر آنها میباشد. لذا نتایج تحقیق حاضر، مشخص کرد که اسانس و عصاره بادرنجبویه و اسطوخدوس اثرات ضد باکتریایی دارند؛ بنابراین میتوانند بعنوان فراوردههای گیاهی طبیعی جهت کنترل عفونتهای باکتریایی مورد استفاده قرار گیرند.
In recent years, the increase in drug resistance against bacteria and the increased dosage of common drugs and antibiotics, as well as the side effects caused by these drugs, have brought natural factors such as medicinal plants with fewer side effects, which have received more attention. increase. For this reason, in this study, we prepared alcoholic extracts and essential oils from lemongrass and lavender plants and then serially diluted them to obtain the minimum growth inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) against Shigella Flexnerl, Salmonella typhimuriom, Esherichia coli and Staphylococcus aureus bacteria were prepared. Zones of inhibition of bacterial growth were also measured and compared using the disc diffusion method. The results obtained showed that the halo diameter of the essential oil was larger than that of the extract, indicating a higher susceptibility of the sample to the Gram-positive bacterium Staphylococcus aureus. The amount of MIC and MBC in essential oil and extract, respectively, against each of the four bacteria tested was measured by microdilution method, which showed that the concentration of MIC and MBC in essential oil was lower than in extract. Analysis of compounds in each essential oil and extract was performed using a GC-MS device, essential oils contain more compounds than extracts and therefore have more antibiotic properties. Therefore, the results of this study demonstrate that lemongrass and lavender essences and extracts have antibacterial effects. Therefore, they can be used as natural plant products to combat bacterial infections.