شناسایی و رتبه¬بندی شاخص¬های موثر بر زنجیره تامین سبز در صنعت طیور(تکنیک DANP)
محورهای موضوعی : کشاورزی و محیط زیست
طاهره ترکاشوند
1
,
فاطمه ثقفی
2
*
,
محمد حسین درویش متولی
3
,
نازنین پیله وری
4
1 - دانشجوی دکتری، گروه مدیریت فناوری اطلاعات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین، قزوین، ایران.
2 - دانشیار، گروه مدیریت سیستم و علوم تصمیم، دانشگاه تهران، ایران. *(مسوول مکاتبات)
3 - استادیار، گروه مدیریت صنعتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، تهران، ایران.
4 - دانشیار، گروه مدیریت صنعتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، تهران، ایران.
کلید واژه: صنعت طیور, تکنیک DANP, ANP, مدیریت زنجیرة تأمین سبز, روش دیتمل,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف: جهانیسازی، افزایش مقررات سازمانها و اصرار مشتریان درباره رعایت مسائل زیست محیطی باعث شده است سازمانها به بررسی اقدامات لازم جهت به کارگیری مدیریت زنجیره تأمین سبز، به منظور بهبود عملکرد زیست محیطی و اقتصادی بپردازند.هدف این پژوهش؛ شناسایی و رتبهبندي مهمترین شاخصهای موثر بر زنجیره تامین سبز صنعت طیور در استان تهران میباشد.
روش بررسی: در ابتدا کلیه پژوهش های منتشرشده در پایگاههای علمی معتبر داخلی و خارجی مرتبط با عوامل مؤثر بر موفقیت مدیریت زنجیره تأمین سبز مرتبط با صنعت طیور استخراج شد. که حاصل آن طراحی مدلی شامل 20 عامل در 6 بُعد است. این پژوهش با توجه به ماهیت آن ؛ توصیفی و با توجه به هدف تعریف شده، از نوع کاربردي است و بر اساس شیوه انجام آن، پیمایشی است. با توجه به ساختار غیر سلسله مراتبی شاخص ها و معیارهای عملکرد، از روش تصمیم گیری چند معیاره ترکیبی DANP برای وزن دهی معیارها استفاده شد. که پس از شناسایی معیارهای تاثیرگذار زنجیره تامین سبز طیور ابتدا با استفاده از تکنیک DEMATEL عوامل اصلی باهم مقایسه و عوامل با درجه اهمیت کم، حذف شدند و سپس با استفاده از تکنیک ANP رتبهبندي نهایی انجام شد.
یافته ها: نتایج محاسبات حاصل از به کارگیری تحلیل DEMATEL و تحلیل شبکهای ANP نشان میدهد که از میان شش عامل موثر بر زنجیره تامین سبز در صنعت طیور، عامل تأمینکنندگان سبز بیشترین تاثیرگذاری و پس از آن عوامل قوانین و حمایت سبز، محصولات سبز، عوامل تکنولوژی و تخصص سبز، سازمان و ارتباطات سبز و منابع انسانی سبز در اولویتهای بعدی قرار می گیرند.
بحث و نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان میدهد که عامل تامینکنندگان سبز بیشترین اثر را بر زنجیره تامین سبز داشته و عوامل تکنولوژی سبز و منابع انسانی سبز پایین ترین الویت را داشته اند که لزوم توجه هرچه بیشتر به استفاده از تکنولوژی در این حوزه مورد تاکید میباشد.
Background and Objective: Globalization, increased organizational regulations, and customer insistence on environmental compliance have led organizations to examine the necessary measures for implementing green supply chain management to enhance environmental and economic performance. This research aims to identify and rank the most important indicators influencing the green supply chain of the poultry industry in Tehran province.
Material and Methodology: Initially, all published studies from reputable domestic and international scientific databases related to factors affecting the success of green supply chain management in the poultry industry were collected. Based on the findings, a model comprising 20 factors within 6 dimensions was designed. This research is descriptive in nature, applied in terms of its objective, and survey-based in its methodology. Given the non-hierarchical structure of indicators and performance criteria, the combined multi-criteria decision-making method (DANP) was used to weight the criteria. After identifying the key influencing criteria of the poultry green supply chain using the DEMATEL technique, the primary factors were compared, factors with lower importance were eliminated, and the final ranking was conducted using the ANP technique.
Findings: The results of calculations obtained through DEMATEL analysis and ANP network analysis indicate that among the six factors affecting the green supply chain in the poultry industry, green suppliers exert the greatest influence. This is followed by green laws and support, green products, technology and green expertise, green organization and communication, and green human resources. Discussion and Conclusion: The research findings demonstrate that green suppliers have the most significant impact on the green supply chain, while green technology and human resources hold the lowest priority. These results underscore the necessity of increased focus on the utilization of technology in this field.
1. Rahimi I a. Improve poultry farm efficiency in Iran: using combination neural networks , decision trees , and data envelopment analysis (DEA). International Journal of Applied Operational Research. 2012; 2(3):69-84.
2. Agriculture: Understanding and analyzing the poultry industry with the aim of determining an efficient and effective structure for the business. Deputy of Livestock and Livestock Production Affairs, Ministry of Jihad; 2015. (In Persian)
3. Amini A, Alinezhad A, Mohammadi V. Evaluation of green supply chain performance using network data envelopment analysis. International Journal of Green Economics. 2019;13(3-4):187-201.
4. Ahi P, Searcy C. A comparative literature analysis of definitions for green and sustainable supply chain management. Journal of Cleaner Production. 2013;52:329-341.
5. Malviya RK, Kant R. Green supply chain management (GSCM): a structured literature review and research implications. Benchmarking: An International Journal. 2015.
6. Seuring S,Müller M.From a literature review to a conceptual framework for sustainable supply chain management.Journal of Cleaner Production.2008;16(15):1699-1710.
7. DEPI.Structure of Victoria’s Chicken Meat Industry.Department Environment Primary Industries Victoria Australia.Accessed November 2; 2013.
8. Gwin L, Thiboumery A, Stillman R.Local Meat Poultry Processing.Accessed November2.
9. Mundi.World Poultry Ranking [Internet]. 2013 [cited Date Accessed]. Available from: http://www.mundi.com
10. Mirzaei, Azram, Noshad, Alizadeh. Identifying obstacles and problems in the sustainable supply chain of the poultry meat food industry using grounded theory. Iranian Biosystems Engineering. 1400; 52(2):271-285. (In Persian)
11. Henry, Hatfi, Karimi. Presenting a model to identify the relationship between green supply chain management and the company's export and environmental performance (Case study: tile companies in Yazd province). In: The Second International Conference on Challenges and New Solutions in Industrial Engineering, Management and Accounting; 1400; Damghan. (In Persian)
12. Amini, Alinejad. Evaluation of green supply chain management of beverage companies using network data envelopment analysis model. Scientific Journal of Supply Chain Management. 2019; 21(63):51-63. (In Persian)
13. Sabohi Sabuni, Mahmoud and Zafar Gholamrezadeh Noghan, Fatemeh and Tirgarisaraji, Mohammad, 2015, Measuring the efficiency of poultry units in Khorasan Razavi province using data envelopment analysis (DEA) method, Third National Conference on Sustainable Agriculture and Natural Resources, Tehran
14. Mohebbi, Mahkam and Babaei Morad, Samaneh, 2019, Presenting a multi-objective model for green supply chain network, 16th International Conference on Industrial Engineering, Tehran
15. Jabari O, Feili A Identification and prioritization factors affecting sustainable energy management with multi criteria decision making approach (Case study: Farabi Hospital in Bastak Hormozgan Province). J Mod Med Info Sci.2020;6(1):10-20. (In Persian)
16. Laosirihongthong T, Adebanjo D, Tan KC. Green supply chain management practices and performance. Industrial Management & Data Systems. 2013; 113(8):1088-1109.
17. Rao P. Greening Production: a South-East Asian Experience.International Journal o f Operations & Production Management.2004;24(3):289-320.
18. Large RO, Thomsen CG. Drivers of Green Supply Management Performance: Evidence from Germany.Journal of Purchasing & Supply Management. 2011; 17: 176–184.DOI:10.
19. Avila G. Product Development for RoHs and WEEE Compliance.Printed Circuit Design and Manufacture. 2006; 5(23):28–31.
20. Zhang G, Zhao Z. Green Packaging Management of Logistics Enterprises. In: Proceedings of the International Conference on Applied Physics and Industrial Engineering; 2012; Physics Procedia; 24:900-905.
21. Azevedo SG, Carvalho H, Machado VC. The influence of green practices on supply chain performance: A case study approach. Transportation Research Part E. 2011; 47:850-871.
22. Sroufe R. A Framework for Strategic Environmental sourcing. Carroll School of Management, Boston College; 2006.
23. Rao P, Holt D. Do green supply chains lead to competitiveness and economic performance? International Journal of Operations & Production Management. 2005;25(9):898–916.
24. Ninlawan C, Seksan P, Tossapol K, Pilada W. The Implementation of Green Supply Chain Management Practices in Electronics Industry. In: Proceedings of the International Multiconference of Engineers and Computer Scientists; 2010; Hong Kong; March 17-19.
25. Hsu CW, Hu AH. Green Supply Chain Management in the Electronic Industry. International Journal of Environmental Science and Technology. 2008; 5(2):205-216.
26. Arif M, Egbu C, Haleem A, Kulonda D, Khalfan M. State of green construction in India: drivers and challenges. Journal of Engineering Design and Technology. 2009;7(2):223-234.
27. Kotzab H, Munch HM, Faultrier BD, Teller C. Environmental Retail Supply Chains: When Global Goliaths Become Environmental Davids.International Journal of Retail & Distribution Management. 2011;39(9):658–681.
28. Zhu Q, Sarkis J, Geng Y. Green supply chain management in China: pressures ,practices and performance.International Journal of Operation & Production Management. 2005; 25(5):449–468.