بررسی باقیمانده آفتکش فنپروپاترین در خیار گلخانهای
محورهای موضوعی : حشره شناسی و سایر بندپایانبهاره رفیعی 1 , سهراب ایمانی 2 , محمد علیمرادی 3 , هادی شفیعی 4 , شهاب خاقانی 5 , سیدرضا باستان 6
1 - دانشجوی دکتری حشره شناسی کشاورزی، گروه حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران
2 - گروه حشرهشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران
3 - دانشکده علوم پایه، گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک
4 - دانشکده علوم پایه، گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک
5 - دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک، اراک
6 - دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک، اراک
کلید واژه: GC-MS, cucumber, خیار, باقیمانده, استخراج فاز جامد, SPE, گاز کروماتوگرافی, Residues, طیفسنج جرمی, واژههای کلیدی: آفتکش, فنپروپاترین, Key words: Fenpropathrin,
چکیده مقاله :
مصرف گسترده آفت کش های شیمیایی در کشاورزی، نگرانی هایی را از نظر تجمع باقی مانده این ترکیبات در غذا و محیط های کشاورزی ایجاد نموده است. در کشور ما خیار یکی از محصولات پر مصرف است و به دلیل مصرف تازه و نیز فاصله زمانی کوتاه بین سم پاشی تا برداشت محصول، ممکن است سلامتی انسان را تهدید کند. این تحقیق برای بررسی میزان باقی مانده آفت کش فن پروپاترین بر روی خیار گلخانه ای رقم استورم، به عنوان یکی از سموم رایج در کنترل آفات این محصول انجام شد. برای ارزیابی باقی مانده این آفت کش، سم پاشی بوته های خیار در قطعه ای از گلخانه با دز پیشنهاد شده توسط سازمان حفظ نباتات (غلظت 2 در هزار) انجام شد. نمونه برداری خیار از قطعات سم پاشی شده به فواصل یک ساعت، یک، سه، پنج، هفت و ده روز بعد از سم پاشی صورت گرفت. پس از استخراج و خالص سازی با روش فاز جامد، مقدار باقی مانده آفت کش در نمونه ها با دستگاه گاز کروماتوگرافی-طیف سنج جرمی اندازه گیری شد.نتایج نشان داد که مقدار باقی مانده آفت کش فن پروپاترین در روز سوم بعد از سم پاشی به زیر حد مجاز (5/0 میلی گرم بر کیلوگرم) می رسد و در روز دهم بعد از سم پاشی قابل اندازه گیری نخواهد بود.
Widespread use of chemical pesticides in agriculture production has brought up concerns regarding the accumulation of residues in food and agricultural environment and endangering human health and ecological balance. Cucumber is of a fresh use vegetable with high consumption in Iran and has more contamination due to short period between spraying and harvest time. This experiment were carried out to investigate the residues of Fenpropathrin (EC 10%), in a cucumber cultivar in greenhouse (Storm). Cucumber plants was sprayed at recommended doses (2 g/lit) and Samples were collected 1 hour, 1, 3, 5, 7 & 10 days intervals after treatment. Further purification achieved using a silica solid-phase extraction (SPE) cartridge and pesticides residues were analyzed using GC-MS.Result showed that Fenpropathrin levels below maximum residue level (0.5 mg/kg) were detected 3 days after application and no residues were detected on the 10th day.
_||_