بررسی میزان بقای اسپور قارچ Beauveria bassiana Vuillemin در توده ارقام مختلف خرما
محورهای موضوعی : حشره شناسی و سایر بندپایانلطیفیان مسعود 1 , ابراهیم سلیماننژادیان 2 , مهران غزوی 3 , جمشید حیاتی 4 , محمدسعید مصدق 5 , سهام احمدیزاده 6
1 - موسسه تحقیقات خرما و میوههای گرمسیری کشور، اهواز
2 - گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
3 - موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، تهران
4 - گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
5 - گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
6 - موسسه تحقیقات خرما و میوههای گرمسیری کشور، اهواز
کلید واژه: date palm, ارقام خرما, Beauveria bassiana, قدرت بقا, power of survival,
چکیده مقاله :
بقای قارچ Vuillemin Beauveria bassiana به عنوان عامل بیمارگر سوسک شپشه دندانهدار روی ارقام خرما شامل سایر، زاهدی و دیری مورد بررسی قرار گرفت. پارامترهای نرخ خطر کاهش جوانهزنی و میانه امید بقای درصد جوانه زنی قارچ برای هر رقم برآورد گردید. نتایج نشان داد که درصد جوانه زنی از ابتدا تا انتهای دوره انبارداری به تدریج ولی با شیب های متفاوتی در هر سه رقم خرما کاهش می یابد. بین دو رقم سایر و زاهدی شباهت بیشتری از نظر روند کاهش جوانهزنی عامل بیمارگر دیده شد. به طوری که در ارقام سایر و زاهدی، میانه امید زندگی بقای اسپور تا حدود ماه چهارم تغییرات اندکی نشان داد و از ماه چهارم به بعد با شیب ملایمی کاهش یافت. این در حالی است که در رقم دیری میانه امید بقای اسپور در طول دوره شش ماهه با نوسانات اندکی تقریبا یکنواخت بود. دو صفت اسیدیته و درصد رطوبت نسبی میوه خرما دارای همبستگی معنیداری با بقای قدرت جوانهزنی اسپور در طی دوره شش ماهه انبارداری در سه رقم مورد مطالعه میباشند. درجه تاثیر دو صفت میوه بر بقای اسپور در توده خرمای دیری بیشتر از دو رقم سایر و زاهدی بوده، لذا درصد جوانهزنی در این رقم با شیب تندتری نسبت به دو رقم دیگر کاهش یافت. نتایج این تحقیق نشان داد که نوع رقم، در میزان بقای عامل بیمارگر موثر است. لذا در نظر گرفتن نوع رقم میزبان و شرایط مناسب نگهداری آن در نحوه تاثیر قارچ عامل بیمارگر در کنترل شپشهدندانهدار روی خرما از اهمیت ویژهای برخوردار است.
Survival of the fungus Beauveria bassiana Vuillemin as a pathogen of saw-toothed beetle on the date cultivars including Sayer, Zahedi, and Deiri was investigated. Parameters including hazard rates of germination and median of survival hopes for fungal germination were estimated for each cultivar. The results showed that germination percentages decreased from the beginning to the end of storage period with different slopes in three Date cultivars. The trend of decreasing in germination of cultivars Zahedi and Sayer was more similar than Deiri. The median of spore life expectancy of Zahedi and Sayer had a slight variation until the fourth month of storage and then decreased gradually. However, in Deiri the spore life expectancy had a uniform variation until the sixth month of storage. There was a significant correlation between the acidity and water content of fruit and persistence of spore germination of B. bassiana during 6 months of storage.The effectiveness of acidity and water content of Deiri duration of spore germination in Deiri was stronger than Zahedi and Sayer. Therefore, the percentage of germination decreased steeper than the other two cultivars. These results indicated that the type of cultivar affects the survival of the pathogen, It is concluded that in using B. bassiana to control the sow-toothed beetle on date, the cultivar and storage conditions should be taken in to consideration.
_||_