اثر گیاه دارویی شبدر ترشک (Oxalis acetosella) و ویتامین E بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فاکتورهای خونی، سیستم ایمنی و جمعیت میکروبی روده جوجه های گوشتی
محورهای موضوعی : زیست شناسی سلولی تکوینی گیاهی و جانوری ، تکوین و تمایز ، زیست شناسی میکروارگانیسمهادی حامی شمال 1 , حسین رضا شهبازی 2 * , فروغ محمدی 3
1 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
2 - گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
3 - گروه دامپزشکی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
کلید واژه:
چکیده مقاله :
آزمایش حاضر با هدف تاثیر پودر برگ شبدر ترشک و ویتامین E بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فاکتورهای خونی، سیستم ایمنی و جمعیت میکروبی روده جوجه های گوشتی انجام شد. برای انجام آزمایش تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه تجاري راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 تیمار و 5 تکرار (هر تکرار حاوی 15 قطعه جوجه) به مدت 42 تحت پرورش قرار گرفتند. تيمارهاي آزمايشي به ترتیب شامل 1) شاهد (بدون افزودنی)، 2) جیره شاهد + 200 میلیگرم بر کیلوگرم جیره پودر شبدر ترشک، 3) جیره شاهد + ویتامین E در سطح 200 میلیگرم بر کیلوگرم جیره، 4) جیره شاهد + 200 میلیگرم بر کیلوگرم جیره پودر شبدر ترشک + ویتامین E در سطح 200 میلیگرم بر کیلوگرم جیره، بودند. نتایج نشان داد عملکرد رشد و درصد لاشه جوجههای گوشتی تغذیه شده با شبدر و نیزمخلوط آن با ویتامین E افزایش معنی درای با شاهد داشت (05/0>P). مخلوط شبدر ترشک با ویتامین E به طور معنی داری سبب کاهش غلظت آلانین آمینو ترانسفراز و نسبت هتروفیل به لنفوسیت جوجه ها در مقایسه با شاهد شد (05/0>P). بطور کل نتایج نشان داد که استفاده از مخلوط شبدر ترشک با ویتامین E در جیره جوجههای گوشتی کارایی بالاتری را در بهبود عملکرد رشد، کاهش چربی خون و تقویت سیستم ایمنی داشت.
The present experiment was conducted with the aim of the effect of Sorrel (Oxalis acetosella) leaf powder and vitamin E on performance, carcass characteristics, blood factors, immune system and intestinal microbial population of broiler chickens. To conduct the experiment, 300 one-day-old male broiler chickens of commercial strain ROSS 308 were reared for 42 days in a completely randomized design in 4 treatments and 5 replications (each replication containing 15 chickens). Experimental treatments include 1) control (without additives), 2) control + 200 mg/kg of Sorrel powder, 3) control + vitamin E at the level of 200 mg/kg of diet and 4) control + 200 mg/kg diet of Sorrel powder + vitamin E at the level of 200 mg/kg diet. The results showed that the growth performance and carcass percentage of broiler chickens fed with Sorrel and its mixture with vitamin E had a significant increase compared to the control (P<0.05). The mixture of sorrel with vitamin E significantly decreased the concentration of alanine aminotransferase (ALT) and the heterophil to lymphocyte ratio of chickens compared to the control (P<0.05). Overall, the results showed that the use of a mixture of sorrel with vitamin E in the diet of broilers had a higher efficiency in improving growth performance, reducing blood lipids and strengthening the immune system.