بررسی میزان تولید ترکیبات فنلی، فلاونوئید و فعالیت آنتی اکسیدانی درکالوسهای حاصل از جداکشت های متنوع گیاه کاسنی (Cichorium intybus L.)
محورهای موضوعی : زیست شناسی سلولی تکوینی گیاهی و جانوری ، تکوین و تمایز ، زیست شناسی میکروارگانیسمزهرا زارع 1 , مهین قائمی 2 , فریبا عقیلی 3
1 - گروه آموزش زیست شناسی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران.
2 - گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان. گرگان. ایران
3 - گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان. گرگان. ایران
کلید واژه: آنتی اکسیدان, فنل, کالوس, فلاونوئید, Cichorium intybus L,
چکیده مقاله :
ترکیبات طبیعی آنتیاکسیدان میتوانند جایگزین مناسبی در صنایع دارویی باشند. کالوس گیاه کاسنی (Cichorium intybus L) منبع خوبی برای تولید آنتیاکسیدان است. هدف پژوهش ارزیابی میزان ترکیبات فنلی، فلاونوئید و فعالیت آنتیاکسیدانی گیاه کاسنی در شرایط درشیشه و گیاه طبیعی است. بدین منظور پس از تهیه گیاهچههای سالم از بذرهای کاسنی در محیط کشت (MS2/1)، جداکشتهای ساقه، برگ و ریشه تهیه شد و جهت کالوسزایی در محیطهای کشت MS مایع با تیمارهای هورمونی متفاوت کشت شد. عصارههای متانلی از کالوسهای حاصل تهیه شد. محتوی فنول عصارهها با استفاده از معرف فولین سیوکالتیو، میزان فلاونوئید با روش رنگسنجی کلریدآلومینیوم و فعالیت آنتیاکسیدانی از روش اندازهگیری کاهش ظرفیت رادیکالی با دی فنیل پیکریل هیدرازین (DPPH) ارزیابی شد. برای تعیین نوع ترکیبات فنولی موجود در عصاره از روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا(HPLC) استفاده شد. نتایج نشان داد بیشترین میزان فنل کل 2.613 mg/g وزنتر کالوس مربوط به جداکشت برگ و با تیمار هورمونی کینتین (0.5mg/L) بیشترین میزان فلاونوئید 0.828 mg/g مربوط به جداکشت ساقه با تیمار هورمونی 2,4-D (0.5mg/L) و بیشترین میزان آنتیاکسیدان کل 89.35 % مربوط به جداکشت ساقه با تیمار هورمونی BAP (1mg/L) بود. بیشترین میزان اسیدکلروژنیک 0.513 mg/g مربوط به جداکشت برگ با تیمار هورمونی BAP (0.75mg/L)و بیشترین میزان اسیدکافئیک 0.009 mg/g مربوط به جداکشت ساقه با تیمار هورمونی کنیتن (1mg/L)بود. کالوسهای حاصل از جداکشت ساقه و برگ با دارا بودن سطح مطلوبی از ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی میتواند به عنوان یک منبع آنتیاکسیدان طبیعی جایگزین آنتیاکسیدانهای مصنوعی مورد استفاده قرار گیرد.
Natural antioxidant compounds can be a suitable substitute in pharmaceutical industries. Callus of (Cichorium intybus L) is a good source for antioxidant production. The research aim is to evaluate the amounts of phenolic compounds, flavonoid and antioxidant activity of plant in vitro and natural conditions. For this purpose, after preparing healthy seedlings from chicory seeds in (1.2 MS) culture medium, stem, leaf and root explants were prepared and cultured for callus formation in liquid MS with different hormone treatments. Methanolic extracts were prepared from each Callus.The phenolic content and flavonoid were determined by Folin – Ciocalteu and aluminum chloride methods and antioxidant activity by measuring the reduction of radical capacity by DPPH. The HPLC method was used to determine the type of phenolic compounds in the extracts.The results showed the highest amount of total phenol is 2.613 mg/g of the Callus weight related to the leaf explant with Kin (0.5mg/L), the highest amount of flavonoid is 0.828 mg/g related to the stem explant with 2,4-D (0.5mg /L) and the highest amount of total antioxidant was 89.35% related to the stem explant with BAP (1mg/L).The highest amount of chlorogenic acid was 0.513 mg/g related to the leaf explant with BAP (0.75 mg/L) and the highest amount of caffeic acid was 0.009 mg/g related to the stem explant with Kin (1 mg/L).The Callus obtained from stem and leaf explants, having a good level of phenolic and flavonoid compounds, can be used as a source of natural antioxidants instead of synthetic antioxidants.
_||_