مطالعه ماکروسکوپی و میکروسکوپی اثرات ضدقارچی آلکالوئید، فنل و اسانس شاتره ایرانی (Fumaria vaillantii) بر آسپرژیلوس فلاوس (Aspergillus flavus) و آسپر ژیلوس نیگر(A. niger).
محورهای موضوعی : زیست شناسی سلولی تکوینی گیاهی و جانوری ، تکوین و تمایز ، زیست شناسی میکروارگانیسممنیر محسنی 1 , عذرا عطائی عظیمی 2 , بابک دلنواز هاشملویان 3 , مژگان فرزامی سپهر 4
1 - گروه زیست شناسی، دانشکده کشاورزی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران.
2 - گروه زیست شناسی، دانشکده کشاورزی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران
3 - گروه زیست شناسی، دانشکده کشاورزی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران
4 - گروه زیست شناسی، دانشکده کشاورزی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران
کلید واژه: "آلکالوئید", "ضدقارچ", "آسپرژیلوس", "شاتره", " فنل",
چکیده مقاله :
شاتره ایرانی (Fumaria vaillantii) از تیره فوماریاسه (Fumariceae) گیاهی سرشار ترکیبات ثانوی با اثرات دارویی مختلف است. آلکالوئید، فنل و اسانس شاتره برای سنجش فعالیت ضد قارچی، استخراج شدند. عصاره خام اتانولی از شاخساره در زمان گلدهی به دست آمد. از عصاره خام برای جداسازی فراکشن های آلکالوئیدی و فنل استفاده شد. آلکالوئید در چهار فراکشن جدا گردید. اسانس با دستگاه کلونجر استخراج شد. آسپرژیلوس فلاوس (Aspergillus flavus) و آسپرژیلوس نیگر (A. niger) از انستیتوپاستور ایران تهیه شد. نمونه های آسپرژیلوس (قطر دیسک 5 میلی متر) در محیط های محتوی پوتیتیو دکستروز آگار و مقادیر مختلف عصاره های فنلی، آلکالوئیدی و اسانس کشت شدند. ریسه های آسپرژیلوس ها در کشت کنترل (غلظت صفر) و کشت های تیمار شده با عصاره های فنلی، آلکالوئیدی و اسانس با میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی نگاره (SEM) مورد مطالعه قرار گرفتند. اثر ضد آسپرژیلوسی عصاره فنلی، آلکالوئید و اسانس شاتره ایرانی روی فلاوس و نیگر شدید بود. هر دو غلظت هر سه عصاره، مهار کننده رشد قارچ بودند. نتایج میکروسکوپ معمولی و نگاره الکترونی نشان داد که عصاره های شاتره ایرانی روی ساختمان سلولی ریسه قارچ اثر کرده و باعث نازک شدن و شکستن دیواره ها، پلاسمولیز و وزیکوله شدن سلول های برخی از ریسه ها، مانع رشد و القای مرگ قارچ می شوند. عصاره های فنلی، آلکالوئیدی و اسانس گیاه شاتره ایرانی فعالیت ضد قارچی مشابه بر هر دو گونه آسپرژیلوس داشتند. شاتره ایرانی گیاهی سرشار از ترکیبات فنلی، آلکالوئید و اسانس با اثرات ضد قارچی است.
Fumaria vaillantii belongs to the Fumariaceae family, is a plant rich in secondary compounds with medicinal effects. Alkaloids, phenols and essential oil were extracted to measure antifungal activity. Crude extract with ethanol was obtained from plant shoots. Crude extract was used to separate the alkaloid and phenol fractions. Alkaloids were extracted in four fractions. The essential oil was extracted with a Clevenger apparatus. Aspergillus flavus and A. niger were prepared from Pasture Institute in Iran. Aspergillus specimens (disc diameter 5 mm) were cultured in the potato dextrose agar media with different amounts of phenolic, alkaloid and essential oil extracts. Aspergillus hyphae were studied under control and after treatment with phenolic, alkaloid and essential oil extracts by light microscopy and scanning electron microscopy (SEM). The anti- Aspergillus effects of the phenolic, alkaloid and essential oil extracts of F. vaillantii against A. flavus, and A. niger were severe. Two concentrations of all three extracts inhibited fungal growth. The results of light microscopy and scanning electron microscopy showed that the F. vaillantii extracts affected on the fungus cell structure. They cause thinning and breaking of walls, plasmolysis and vesiculation of cells of some filaments, inhibiting the growth and induction of fungal death. Phenolic, alkaloid extracts and essential oils of F. vaillantii had similar antifungal activity on both species of Aspergillus. F. vaillantii, is a plant rich in phenolic compounds, alkaloids and essential oils with antifungal effects.
_||_