واکاوی مؤلفههای نهادی – قانونی فرآیند استانداردسازی محصولات ارگانیک
محورهای موضوعی : پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزیسودابه بینایی 1 , حسین شعبانعلی فمی 2 * , هوشنگ ایروانی 3 , مهناز محمد زاده نصرآبادی 4
1 - کارشناس ارشد مدیریت کشاورزی، دانشگاه تهران، ایران
2 - استاد دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، ایران
3 - استاد دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، ایران
4 - استادیار گروه اقتصاد و توسعه کشاورزی دانشگاه پیام نور، ایران
کلید واژه: کشاورزی ارگانیک, استانداردسازی محصولات ارگانیک, مؤلفه نهادی, مؤلفه قانونی,
چکیده مقاله :
این پژوهش باهدف تحلیل مؤلفههای نهادی و قانونی نظام ارائه خدمات استانداردسازی محصولات ارگانیک و به روش توصیفی- همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق کارشناسان مطلع در ارتباط با تولید و عرضه محصولات بود ((N=250 که با استفاده از جدول گلن دی اسرل، 154 نفر حجم نمونه تعیین شد. روش نمونهگیری و انتخاب افراد در جامعه، روش تصادفی ساده بوده است. ابزار اصلی جمعآوری دادهها، پرسشنامه بود که روایی آن توسط پانل متخصصان و صاحبنظران تولیدات ارگانیک تائید شد. پایایی ابزار سنجش با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تائید شد =0.73)α(. نتایج نشان داد که فراهمسازی سازمانهای متولی صدور گواهی محصولات ارگانیک، تدوین ساز وکار نظارت بر محصولاتی که به اسم ارگانیک وارد کشور میشود، همکاری نهادهای مسئول استانداردسازی کشور با سازمانهای مشابه بینالمللی از اولویت بیشتری در بین الزامات نهادی برخوردارند. فراهمسازی استاندارد محصولات ارگانیک، استاندارد نهادههای ارگانیک، استاندارد بازرسی از مزارع ارگانیک از اولویت بیشتری در بین الزامات قانونی برخوردارند. تحلیل عاملی مؤلفه نهادی - قانونی نظام استانداردسازی محصولات ارگانیک حاکی از آن بود که نظارت دولت بر زنجیره تولید محصولات ارگانیک مؤثرترین نشانگر بوده و استاندارد ذخیرهسازی و انبارداری محصولات ارگانیک، مؤثرترین نشانگر مؤلفه قانونی نظام استانداردسازی محصولات بوده است.
This research was carried out with the aim of analyzing the institutional and legal components of the system for providing organic standardization services. This study was descriptive-correlation. The statistical population of the research were 250 knowledgeable experts in relation to the production and supply of organic products (organizations such as Agricultural Jihad, Agricultural Engineering Organization, National Iranian Standards Organization and Organic Association of Iran) out of which a sample size of 154 was selected in accordance with Glenn De Esmerald's (2013) sampling table. Sampling technique adopted in this study was random sampling technique. Validity of the questionnaire was confirmed by some experts of organic production and faculty members of Tehran University. The reliability of the main scale of study was assessed by using Cronbach's alpha coefficient . The factor analysis of the institutional-legal component of the organic products standardization system indicated that government's monitoring of the organic production chain was the most effective indicator and the standard of storage and storage of organic products was the most effective indicator of the legal component of the product standardization system.