بررسی آداب وعادات غذایی مغولان
محورهای موضوعی : باحث معرفتی و روش­ شناختی تاریخ پژوهیپریسا قربان نژاد 1 , مریم طالبی 2
1 - گروه تاریخ و تمدن اسلامی- دانشکده الهیات- دانشگاه الزهرا - تهران - ایران
2 - گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه
کلید واژه: "مغول", "شیر", "قمیز", "گوشت", "شکار",
چکیده مقاله :
چکیده : غذا معانی گوناگونی در زندگی انسان دارد. غذا های ملی و بومی اقوام و ملل مختلف حیات زیستی و فرهنگی آنان را به نمایش میگذارد. ترجیح طعم، ذائقه، شیوه تدارک و ابزار به کار رفته، آداب و رسوم و آیین های تهیه غذا، پیچیدگی های خاصی را در بستر فرهنگ نشان می دهد. که بازگوکننده شیوه اندیشه و سنن فرهنگی و اجتماعی آن ملتها ست.هدف این مطالعه بررسی غذا و نحوه تهیه آن در میان قوم مغول است و برای تحقّق آن، روش پژوهش توصیفی تحلیلی بکاررفته است. نتایج به دست آمده، نشان می دهد که تنوع قابل ملاحظه ای در مؤلفه های غذایی بومی، منابع غذایی و آیینهای تغذیه ای قوم مغول وجود داشته و منبع مهمی برای پایداری و انسجام اجتماع مغول بوده است. خوراک اصلی آنان در سازگاری با محیط وبا توجه به رونق دامداری، گوشت و لبنیات بود و در نوشیدنی ها، شیر خصوصا به صورت تخمیر شده، مورد اقبال بوده است. مغولان از خوردن غذاهای سنگین پرهیز می کردند. مهمان نواز و در برابر گرسنگی متحمل بودند.البته عادات غذایی بر خلقیات مغولان نیز تاثیر داشته است. پس از ورود به ایران، از عادات غذایی ایرانیان تاثیر پذیرفتند و به خوردنی هایی غیر از گوشت و لبنیات روآوردند.
Food has many meanings in human life. The national and indigenous food of different nations and nations presents their biological and cultural life. Preference for taste, tastes, preparation methods and tools used, customs and food rituals show specific complexities in the context of culture, which reflects the way of thinking and cultural and social traditions of these nations. The purpose of this study is to examine the food and how it is prepared among the Mongol people, and to do so, a descriptive-analytical research method has been used. The results show that there is a significant variation in indigenous food components, food sources and nutritional rituals of the Mongol people, and has been an important source for the sustainability and coherence of the Mogul community. Their main feed was in adaptation to the environment, and with the prosperity of livestock, meat and dairy products, and in beverages, milk was especially fermented. The Moguls avoided eating heavy food, hospitable and hungry. After arriving in Iran, they influenced Iran's food habits and came to eating other than meat and dairy products.
_||_