بررسی اثرات ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی عصاره تام و فرکشن های تهیه شده از برگ گیاه مریم گلی طبسی(Salvia tebesana Bunge)
محورهای موضوعی : گیاهان داروییمحمد رحیمی 1 , مسعود یوسفی 2 , سمیرا اقبالی 3 *
1 - 1کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
2 - گروه میکروب شناسی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
3 - گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، ایران
کلید واژه:
چکیده مقاله :
گیاه Salvia tebesana از خانواده نعناییان (Lamiaceae) به شمار میرود که برگ گیاه دارای اثرات دارویی و خوراکی می باشد. کار حاضر مربوط به مطالعه فیتوشیمیایی Salvia tebesana و ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی و ضدباکتریایی عصاره متانولی و بخش های کروماتوگرافی آن می باشد. برگ خشک شده مریم گلی طبسی به روش خیساندن در حلال متانول عصاره گیری شد. فرکشنه کردن عصاره خشک شده با کروماتوگرافی ستونی و اثرات آنتی اکسیدانی وضد باکتریایی به ترتیب با تست DPPH وتعیین MIC به روش میکرودایلوشن براث انجام گردید. در مجموع 51 فرکشن جمع آوری شد. این ها بر اساس کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) مشابه در 8 فرکشن ادغام شدند. فرکشن های بررسی شده سطوح مختلفی از فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH را در بازه 1٫14±26٫12(فرکشن شماره 5) تا مقدار 1٫67±105٫3 میکروگرم بر میلی لیتر (فرکشن شماره 1) از خود نشان دادند. فرکشن شماره 4 بیشترین اثرضدباکتریایی را علیه استافیلوکوکوس اورئوس و انتروکوکوس فکالیس(MIC=3.125 mg/ml) داشت. طیف وسیعی از ترکیبات فیتوشیمیایی در عصاره متانولی گیاه Salvia tebesana شناسایی گردید که مسئول خواص آنتی اکسیدان و فعالیت ضد باکتریایی این گیاه می باشد. به طور کلی این گیاه می تواند به عنوان پایلوت برای توسعه عوامل جدید برای اختلالات پاتولوژیک عمل کند.
Salvia tebesana, a member of the mint family (Lamiaceae), is known for its medicinal and edible leaves. This study aims to analyze the phytochemical composition of Salvia tebesana and investigate the antioxidant and antibacterial effects of its methanol extract and fractions obtained through chromatography. The dried extract was fractionated using column chromatography, and the antioxidant and antibacterial activities were evaluated through the DPPH assay and broth microdilution method to determine the minimum inhibitory concentration (MIC). A total of 51 fractions were isolated and grouped into 8 fractions based on similar thin layer chromatography (TLC) results. The fractions exhibited varying levels of DPPH free radical scavenging activity, with fraction 5 showing the highest activity at 26.12±1.14 µg/mL and fraction 1 showing the lowest at 105.3±1.67 µg/mL. Fraction 4 had the strongest antibacterial effect against Staphylococcus aureus and Enterococcus faecalis, with an MIC of 3.125 mg/mL. The methanol extract of S. tebesana contained a wide range of phytochemical compounds responsible for its antioxidant and antibacterial properties, making it a potential candidate for the development of new agents for pathological disorders.