عوامل مؤثر بر عرضه چای در ایران (مطالعه موردی: استان گیلان)
محورهای موضوعی : اقتصاد کار و جمعیتمهسا لبابی میرقوامی 1 , شهریار نصابیان 2 , سعید یزدانی 3
1 - کارشناس ارشد توسعه اقتصادی و برنامه ریزی
2 - دانشیار دانشکده اقتصاد و حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی
3 - استاد دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران
کلید واژه: Q11, طبقهبندی JEL: C01, Q17 واژگان کلیدی: تابع عرضه, عوامل قیمتی و غیرقیمتی, عرضه چای, الگوی «نرلاو»,
چکیده مقاله :
هدف مقاله برآورد عوامل مؤثر بر عرضه چای استان گیلان با استفاده از اطلاعات سری زمانی دوره 1390- 1360 در قالب الگوی نرلاو میباشد. بر اساس نتایج، متغیرهای توضیحی مدل توانستند 97 درصد تغییرات متغیر وابسته (عرضه محصول) را توضیح دهند و نتایج نشان داد شاخص قیمت تضمینی برگ سبز چای با میزان کشش 81/0 از حساسیت بیشتری برخوردار است. همچنین عرضه چای با یک وقفه زمانی با میزان کشش 60/0 و فنّاوری نیز با میزان کشش 14/0 از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر عرضه محصول چای هستند. با توجه به ضریب کشش واردات چای و بارندگی به ترتیب برابر با 024/0- و 029/0، این دو متغیر تأثیر زیادی بر عرضه چای نداشته اند.
The purpose of this paper is estimation of the effective factors on tea supply in Gilan province by using time series data during 1981-2011 in the form of nerlove model. According to the results, explanatory variables of the model could describe 97 percent of dependent variable (product supply) changes. The results show that the guaranteed price index of green tea leaf with elasticity 0.81 has more sensitive. In addition, tea supply with a lag and having elasticity 0.60, as well as, technology with elasticity 0.14 are the most effective factors on tea supply. Due to the elasticity coefficient of tea imports and the amount of rainfall, which are -0.024 and 0.029 respectively, these two variables did not affect the tea supply significantly.
منابع
- امین ناصری، محمدرضا، مرادی، مرتضی، ملیحی، احسان (1387). معماری کلان زنجیره عرضه چای ایران. نشریه پژوهشنامه بازرگانی، (46): 143- 119.
- ترکمانی، جواد، رفیعی، هادی (1384). بررسی عوامل مؤثر بر عرضه سیبزمینی و پیاز. فصلنامه پژوهش و سازندگی، (3): 61- 53.
- چراغی، داود، قلیپور، سمانه (1388). بررسی اثر سیاستهای اقتصادی بر تنظیم بازار چای در ایران. مجله بررسیهای بازرگانی، (37): 42- 27.
- حیات غیبی، فاطمه، شاهنوشی فروشانی، ناصر، محمدزاده، رؤیا، آذینفر، یدالله (1388). مطالعه الگوی واکنش عرضه گندم در ایران. نشریه تحقیقات اقتصاد کشاورزی، (2): 105- 91.
- ذاکر فر، محمد (1375). عوامل مؤثر بر میزان عرضه برنج در کشور. مجله برنامه و بودجه، (10): 107- 95.
- شاه نوشی، ناصر، دهقانیان، سیاوش، قربانی، محمد، گیلانپور، امید، دانش مسگران، محسن (1383). بررسی عوامل مؤثر بر عرضه گندم در استان خراسان. فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه، (47): 102- 91.
- فلاح علیپور، سیاوش، کرباسی، علیرضا (1386). برآورد تابع تقاضای گروه چای برای خانوارهای شهری ایران (1369- 1383) کاربرد سیستم مخارج خطی به روش دادههای ادغام شده. ششمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران.
- قادری، خبات، ترکمانی، جواد (1382). برآورد عرضه و تقاضای برنج برای دوره 1379- 1345 (با آزمونهای ایستایی و همگرایی). چهارمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران.
- گجراتی، دامودار (1392). مبانی اقتصادسنجی، ترجمه: حمید ابریشمی. مؤسسه انتشارات دانشگاه تهران: تهران.
- مطیعی لنگرودی، سید حسن، پور رمضان، عیسی، قاسمی وسمهجانی، ابوطالب (1389). ارزیابی عملکرد اجرای طرح اصلاح ساختار چای از نگاه چایکاران (مطالعه موردی: دهستان دیوشل، شهرستان لنگرود). نشریه چشمانداز جغرافیایی، (10): 56- 37.
- مهربانیان، الهه، حقانی، فردین، اردستانی، مریم، شاهوردی، علیرضا، تهامیپور، مرتضی، حجازی، میترا (1387). چای: تولید و بازرگانی (چالشهای موجود و راهکارها). مؤسسه پژوهشهای برنامهریزی و اقتصاد کشاورزی- گروه سیاستهای حمایتی.
- میرصالحپور، میر مهیار، مقدسی، رضا، کریمی فرد، ساناز (1391). برآورد تابع واکنش عرضه برنج در ایران، اولین همایش بینالمللی اقتصادسنجی، روشها و کاربردها.
- یزدانی، سعید، مظهری، محمد (1374). بررسی عوامل مؤثر بر عرضه چغندرقند در استان خراسان. مجله علوم کشاورزی ایران، 26 (3): 7-1.
- Devadoss, S., & Luckstead, J. (2010). An analysis of apple supply response. International Journal of Production Economics, 124(1): 265-271.
- Edison, A. M., Jie, F., & Parton, K. A. (2011). The analysis of supply response of rice under risk in jambi province. In 2011 Conference (55th), February 8-11, 2011, Melbourne, Australia. Australian Agricultural and Resource Economics Society.
- Ghosh, N., & Neogi, C. (1995). Supply response of food grains and policy actions: A model with rational expectation hypothesis. Indian Journal of Agricultural Economics, 50(2): 135.
- Huq, A. A., Arshad, F. M., & Islam, G. N. (2013). Supply response of wheat in Bangladesh: Counteraction and vector error correction analysis. African Journal of Agricultural Research, 8(44): 5440-5446.
- Laajimi, A., Guesmi, A., Mahfoudhi, A., & Dhehibi, B. (2008). Analyzing supply response of fruit tree products in Tunisia: The case of peaches. Agricultural Economics Review, 9(1): 24-34.
- Muchapondwa, E. (2009). Supply response of Zimbabwean agriculture: 1970-1999. African Journal of Agricultural and Resource Economics, 3(1): 28-42.
- Nerlove, M. (1956). Estimates of the elasticities of supply of selected agricultural commodities. Journal of Farm Economics, 38(2): 496-509.
- R Russo, C., Green, R., & Howitt, R. E. (2008). Estimation of supply and demand elasticities of California commodities. Available at SSRN 1151936.
- Tchereni, B. H., & Tchereni, T. H. (2013). Supply Response of Maize to Price and Non-price İncentives in Malawi. Journal of Economics and Sustainable Development, 4(5): 141-152.
- www.teairan.org
_||_