ویژگیهای مورفوفیزیولوژیک، آنزیمی و عمر پس از برداشت گلهای شاخه بريده آلسترومريا (Alstroemeria spp.) رقم fuji با استفاده از اسانسهاى گياهى
محورهای موضوعی : فیزیولوژی گیاهیهاله میرمحمد 1 , وحید عبدوسی 2 * , وحید زرین نیا 3
1 - دانشآموخته کارشناسیارشد، گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
2 - دانشیار، گروه علوم باغی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - استادیار، گروه گیاهپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: آلسترومریا, تیمول, سینئول, عمر پس از برداشت, منتول,
چکیده مقاله :
این تحقیق برای بررسی تاثير اسانسهاى مختلف گياهى بر برخی خصوصیات کمی، کیفی و عمر پس از برداشت گلهای شاخه بريده آلسترومريا (Alstroemeria spp.)، به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح آماری کاملاً تصادفی با 11 تیمار، 3 تکرار و هر تکرار حاوی 5 شاخه گل، اجرا شد. گلهای آلسترومریا پس از برداشت در محلولهای نگهدارنده حاوی تیمول، سینئول و منتول با سطوح 25، 50 و 75 میلیگرم در لیتر به همراه ساکارز 3 درصد، قرارگرفت. آب مقطر و ساکارز 3 درصد نیز به عنوان شاهد بکاررفت. نتایج حاصل نشان داد که تیمار سینئول 75 میلیگرم در لیتر بیشترین تاثیر را در بهبود شاخص ثبات غشاء سلول، میزان جذب محلول، فعالیت آنزیم پلیفنلاکسیداز و عمر پس از برداشت گلهای شاخه بریده آلسترومریا داشت. بیشترین وزن تر نسبی، میزان مواد جامد محلول ساقه و آنتوسیانین گلبرگ تیمار منتول 75 میلیگرم در لیتر بهدست آمد. تیمار تیمول 75 میلیگرم در لیتر بیشترین تاثیر را در افزایش محتوای کلروفیل کل برگ و فعالیت آنزیم پراکسیداز نسبت به تیمار شاهد داشت. همچنین بیشترین عمر پس از برداشت گلهای شاخه بريده آلسترومريا با 3/16 روز در تیمار سینئول 75 میلیگرم در لیتر و کمترین با 7/9 روز در تیمار شاهد بود. لذا، با توجه به نتایج تحقیق میتوان استفاده از اسانسهای گیاهی را برای بهبود عمر پس از برداشت گلهای شاخه بریده آلسترومریا توصیه کرد.
This research is to investigate the effect of different plant essential oils on some quantitative, qualitative characteristics and vase life of Alstroemeria spp. flowers, in the form of a factorial experiment based on a completely randomized statistical design with 11 treatments, 3 replications and each replication containing 5 The flower branch was executed. After harvesting, alstroemeria flowers were placed in preservative solutions containing thymol, cineole and menthol at levels of 25, 50 and 75 mg/l along with 3% sucrose. Distilled water and 3% sucrose were also used as controls. The results showed that cineole 75 mg/liter treatment had the greatest effect on improving cell membrane stability index, solution absorption, polyphenol oxidase enzyme activity and vase of alstroemeria cut flowers. The highest relative fresh weight, amount of soluble solids of the stem and petal anthocyanin on menthol 75 mg/liter treatment were obtained. The thymol 75 mg/liter treatment had the greatest effect in increasing the total leaf chlorophyll content and peroxidase enzyme activity compared to the control treatment. Also, the longest vase life of alstroemeria cut flowers was 16.3 days in cineol 75 mg/l treatment and the lowest was 9.7 days in the control treatment. Therefore, according to the results of the research, it is possible to recommend the use of plant essential oils to improve vase life of alstroemeria cut flowers.
1) الهویردیزاده، ص و. ا، دانائی. 1402. تاثیر کاربرد اسید هیومیک و ورمیکمپوست بر برخی شاخصهای رویشی و میزان پرولین گیاه پروانش (Catharanthus roseous) تحت تنش کمآبی. محیط ¬زیست و مهندسی آب، 9(1): 151-141. #
2) حسینی، ح.، حسندخت، م ر.، مهری، م ا و. ا، شهرکی. 1401. ارزیابی تاثیر اسید سیتریک و اسانس نعناع فلفلی بر عمر پس از برداشت گل شاخه بریده مریم (Polianthes tuberosa). فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران، 17(1): 50-37.#
3) سبزعلی پور، ز و. ور، صفاری. 1397. تاثیر اسانسهای گیاهی نعناع و پونه بر عمر پس از برداشت گل شاخه بریده داودی. اولین همایش بینالمللی و سومین همایش ملی مدیریت پایدار منابع خاک و محیط زیست.
4) قاسمیقهساره، م و. م، کافی. 1386. گلکاری علمی و عملی. انتشارات گیسوم. 312 صفحه.#
5) مبصر، ح ر و. م، طاهریزاده. 1400. بررسی اثر تیمارهای مختلف اسانس گیاه دارویی بادرنجویه بر میزان عمر و ماندگاری پس از برداشت گل زینتی آلسترومریا. کنفرانس ملی کشاورزی و امنیت غذایی.#
6) محمدی، م.، اعلائی، م و. م، صیدی. 1398. اثر کاربرد عصاره و اسانس آویشن زوفایی و مرزه بختیاری در محلول گلجایی بر بهبود کیفیت و عمر گلجایی گل شاخه بریدنی ژربرا (Gerbera jamesoni L.) رقم Pink Elegance. نشریه تحقیقات گیاهان دارویی و معطر، 35(4): 634-617.#
7) Danaee, E. and V, Abdossi. 2016. Evaluation of the effect of plant growth substances on longevity of gerbera cut flowers cv. Sorbet. Iranian Journal Plant Physioogyl, 7 (1): 1943- 1947.#
8) Danaee, E. and V, Abdossi. 2019. Effects of Some Amino Acids and Organic Acids on Enzymatic Activity and Longevity of Dianthus caryophyllus cv. Tessino on at Pre-Harvest Stage. Journal of Ornamental Plants, 9(2): 93-104.#
9) Danaee, E., Abdossi, V., Mostofi, Y. and P, Moradi. 2010. Effect of GA3 and BA on postharvest quality and vase life of gerbera cut flowers. International Horticultural Congress on Science and Horticulture.#
10) Dareini, H., Abdossi, V. and E, Danaee. 2014. Effect of some essential oils on postharvest quality and vase life of gerbera cut flowers (Gerbera Jamesonii cv. Sorbet). European Journal of Experimental Biology, 4(3): 276-280.#
11) Soroori, S., Danaee, E., Hemmati, Kh. and A, Ladan Moghadam. 2021a. Effect of foliar application of proline on morphological and physiological traits of Calendula officinalis L. under drought stress. Journal of ornamental plants, 11(1): 13-30.#
12) Soroori, S., Danaee, E., Hemmati, Kh. and A.R, Ladan Moghadam. 2021b. The metabolic response and enzymatic activity of Calendula officinalis L. to foliar application of spermidine, citric acid and proline under drought stress and in a post-harvest condition. Journal of Agriculture Scince and Technology, 23 (6): 1339-1353.#
13) Yaghoubi Kiaseh, D., Hashemabadi, D. and B, Kaviani. 2021. Proline and Arginine Improves the Vase Life of Cut Alstroemeria ‘Mars’ Flowers by Regulating Some Postharvest Physiochemical Parameters. Journal of Ornamental Plants, 11(3): 165-183.#