اثر تمرین هوازی و دارچین بر بیان ژن لپتین در بافت چربی موش های صحرایی نر تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب
محورهای موضوعی : فصلنامه زیست شناسی جانوری
محمد مخیلفی
1
(گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران)
نعمت اله نعمتی
2
(گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران)
طاهره باقرپور
3
(گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران)
کلید واژه: چاقی, تمرین, موش صحرایی, دارچین, لپتین,
چکیده مقاله :
سطح لپتین سرم به دلیل تاثیر بر اشتها و توانایی کاهش انرژی دریافتی و میزان فعالیت بدنی با توانایی افزایش انرژی مصرفی، نقش بسیار مهم و تعیین کنندهای در کنترل وزن و توده چربی بدن دارند. مصرف برخی ترکیبات گیاهی ضد چاقی نظیر دارچین نیز می تواند در کاهش توده چربی بدن و کنترل چاقی موثر و مفید باشد. پژوهش حاضر با هدف این که آیا اجرای شش هفته تمرین هوازی و مصرف عصاره دارچین بر بیان ژن لپتین در بافت چربی موش های نر تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب اثر دارد انجام شد. مصرف عصاره دارچین (200 میلی گرم/کیلوگرم از وزن بدن) و غذای پرچرب (150 میلی لیتر امولسیون غذای پرچرب مازاد بر رژیم غذایی روزانه) پنج روز در هفته بر بیان ژن لپتین در بافت چربی موش های نر تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب در قالب یک طرح پژوهشی چند گروهی با گروه کنترل انجام شد. برای بررسی میزان بیان ژن یا mRNA پروتئینهای مورد نظر از روش Real Time-PCR استفاده شد. متغیرها با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه، بونفرونی، تی تک نمونه در سطح معنی داری 05/0 ≥ p آنالیز شدند. بنابر نتایج اثرات رژیم غذایی پرچرب، ترکیب رژیم غذایی پرچرب و تمرین هوازی، ترکیب رژیم غذایی پرچرب و دارچین و ترکیب رژیم غذایی پرچرب و تمرین هوازی و دارچین بر متغیر لپتین در بافت چربی، چشمگیر و معنی دار بود به طوری که مصرف غذای پرچرب باعث تغییرات نامطلوب بیان این ژن شده ولی اجرای شش هفته ای تمرین و مصرف عصاره دارچین باعث تعدیل اثرات نامطلوب رژیم غذایی پرچرب شده و تغییرات مطلوبی را در بیان این ژن و وزن بدن و وزن بافت چربی ایجاد کرده اند. به علاوه ترکیب اجرای شش هفته ای تمرین و عصاره دارچین به مراتب اثرات مطلوب تری را در تعدیل اثرات نامطلوب رژیم غذایی بر بیان این ژن داشته است.
Serum leptin levels have a very important and decisive role in controlling body weight and fat mass due to its effect on appetite and the ability to reduce energy intake and the amount of physical activity with the ability to increase energy consumption. Consumption of some herbal anti-obesity compounds such as cinnamon can also be effective and useful in reducing body fat mass and controlling obesity. The present study was conducted with the aim of determining whether six weeks of aerobic exercise and consumption of cinnamon extract has an effect on leptin gene expression in adipose tissue of male rats fed with a high-fat diet. Consumption of cinnamon extract (200 mg/kg of body weight) and high-fat food (150 ml of high-fat food emulsion in excess of the daily diet) five days a week on leptin gene expression in adipose tissue of male rats fed with the diet High-fat food was carried out in the form of a multi-group research project with a control group. Real Time-PCR method was used to check the gene or mRNA expression of the desired proteins. The variables were analyzed using one-way analysis of variance, Bonferroni, and one-sample t tests at a significance level of p < 0.05. According to the results, the effects of high-fat diet, the combination of high-fat diet and aerobic exercise, the combination of high-fat diet and cinnamon, and the combination of high-fat diet and aerobic exercise and cinnamon on the variable of leptin in adipose tissue were significant and significant, so that the consumption of high-fat food caused adverse changes in the expression of this gene, but six weeks of exercise and consumption of cinnamon extract moderated the adverse effects of a high-fat diet and produced favorable changes in the expression of this gene and body weight and fat tissue weight. In addition, the combination of six weeks of exercise and cinnamon extract has far more favorable effects in modulating the adverse effects of diet on the expression of this gene.
_||_