اثر سطوح مختلف اسید جیبرلیک بر صفات کمی و کیفی گل گیاه دارویی بنفشه معطر (L. Viola odorata)
محورهای موضوعی : بوم شناسی گیاهان زراعیسعید دوازده امامی 1 , فروغ مرتضایی نژاد 2 , مریم پرورش 3 , مرضیه اله دادی 4
1 - استادیار بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
2 - گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
3 - گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
4 - گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
کلید واژه: گل, اسید جیبرلیک, آنتوسیانین, متابولیت های ثانویه, بنفشه معطر,
چکیده مقاله :
بنفشه معطر با نام علمیL. Viola odorata گیاهی چند ساله متعلق به خانواده Violaceae است که نه تنها به عنوان گیاه دارویی و زینتی شناخته شده است بلکه به صورت گسترده در صنایع آرایشی کاربرد دارد. به منظور بررسی تأثیر غلظت های مختلف اسید جیبرلیک بر خصوصیات کمی و کیفی گل این گیاه، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (اصفهان) اجرا شد. تیمارها شامل سطوح مختلف اسید جیبرلیک با سه غلظت صفر (شاهد)، 200 و 400 میلی گرم در لیتر بودند. نتایج نشان داد که کاربرد اسید جیبرلیک با غلظت 400 میلی گرم در لیتر در مقایسه با شاهد، باعث افزایش معنی دار تعداد گل، قطر گل، طول دوره گلدهی، محتوای آنتوسیانین، محتوای فلاونوئید، غلظت کلروفیل و جذب اشعه ماوراء بنفش در گل ها شد، در صورتی که تیمار 200 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک، از نظر میزان آنتوسیانین، کلروفیل b و کاروتنوئید در مقایسه با شاهد، تفاوت معنی داری نداشت. قطر گل، تعداد گل، طول دوره گلدهی و محتوای آنتوسیانین گل ها در دو غلظت هورمون (200 و 400 میلی گرم در لیتر) نتایج مشابهی را نشان دادند. با توجه به کاربرد دارویی گل بنفشه معطر، استفاده از تیمارهای هورمونی جهت افزایش تعداد گل و نیز متابولیت های ثانویه این گیاه، توصیه می شود
Sweet violet (Viola odorata L.) is a perennial plant belonging to the Violaceae family that is not only known as a medicinal and ornamental plant but also widely used in the cosmetics industry. In order to investigate the effect of different concentrations of gibberellic acid (GA3) on the quantitative and qualitative properties of sweet violet flowers, an experiment was conducted in a randomized complete block design (CRD) with three replications at Islamic Azad University of Khorasgan (Isfahan). Treatments were different levels of gibberellic acid (GA3) with three concentrations of 0 (control), 200 and 400 mg/L. Results showed that the application of gibberellic acid at 400 ppm significantly increased flower number, flower diameter, flowering duration, anthocyanin content, flavonoids, chlorophyll and UV absorptions compared to control treatment. There was no significant difference in terms of anthocyanin, chlorophyll b and carotenoids between the treatment of 200 ppm gibberellic acid and control. Flower diameter, flower number, flowering duration and anthocyanin content of flowers at two concentrations of hormone (200 and 400 ppm) showed similar results. Regarding the medicinal use of sweet violet flowers, it is recommended to use hormonal treatments to increase the number of flowers and secondary metabolites of this plant.
_||_