بررسی تاثیر غلظت امولسیفایر روی خواص نانودیسپرسیونهای اسانس گیاه پونه
محورهای موضوعی : کاربرد شیمی در محیط زیست
کلید واژه: اسانس پونه, امولسیفایر, روش جابهجایی حلال, امولسیونسازی خودبخودی,
چکیده مقاله :
در این مقاله نانو دیسپرسیونهای اسانس گیاه پونه با روش تلفیقی امولسیون سازی خودبهخودی و جابهجایی حلال، تهیه گردید. اثر غلظتهای مختلف امولسیفایرهای آبدوست تویین 20 و آبگریز اسپن 20 روی ویژگیهای نانودیسپرسیونهای تهیه شده یعنی متوسط اندازه ذرات، توزیع اندازهی ذرات، پتانسیل زتا، هدایت و کدورت بررسی گردید. نتایج نشان دادند که غلظت امولسیفایرهای آب دوست و چربی دوست انتخاب شده روی خواص نانو دیسپرسیونهای اسانس پونه تهیه شده دارای تاثیر معنا دار بوده و به استثنای ویژگی اندازه ذرات که ریزترین نانو ذرات در بیش ترین غلظت امولسیفایر تویین 20 تولید گردید، در حالت کلی غلظتهای متوسط امولسیفایرها منجر به تولید نانودیسپرسیونها با خواص مطلوبتر (توزیع اندازه ذرات ریزتر، کدورت کم تر، پتانسیل زتا و هدایت بیش تر) میگردد. لذا با انتخاب بهتر متغیرهای فرمولاسیونی میتوان نانودیسپرسیون با خصوصیات مطلوب ایجاد کرده و در فرمولاسیونهای دارویی و غذایی به کار برد.
The Mentha pulegium essential oil nanodispersions were prepared using combined spontaneous emulsification and solvent displacement techniques. The effects of hydrophobic and hydrophilic emulsifiers, namely, Tween 20 and Span 20, were studied on average particle size, particle size distribution, zeta potential, conductivity and turbidity of prepared nanodispersions. The results showed that the concentrations of emulsifiers had significant effects on all studied characteristics. Except for particle size in which the smallest nanoparticles was obtained at the highest concentration of Tween 20, the average concentrations emulsifiers led to the production of the most desirable nanodispersions (smaller particle size, size distribution, turbidity and higher net zeta potential and conductivity). Therefore, proper choice of formulation variables can give the most desirable nanodispersions with pharmaceutical and food formulations uses.
_||_