بررسی کمی و کیفی مواد موثره اسانس اندامهای مختلف گیاه دارویی جعفری کوهی ( Pimpinella aurea DC. ) در مراحل مختلف رشد، مطالعه موردی در رویشگاههای طبیعی استان تهران
محورهای موضوعی : اکولوژی محیطیطیبه مظفریدهشیری 1 , فاطمه سفیدکن 2 , فاطمه عسکری 3 , غلامرضا بخشیخانیکی 4
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور، تهران
2 - استاد، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران
3 - مربی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران
4 - دانشیار، دانشگاه پیام نور، تهران
کلید واژه: بذر, اسانس, Pimpinella aurea DC, مراحل رشد, بتا-بیزابولون, رویشگاه,
چکیده مقاله :
گیاه جعفری کوهی .Pimpinella aurea DC. یکی از فراوانترین گونههای چند ساله و معطر Pimpinella در ایران است. در این تحقیق به منظور ارزیابی کمیت و کیفیت اسانس، اندامهای مختلف گیاه در مراحل مختلف رشد در سال 1389 از سه رویشگاه طبیعی استان تهران (توچال، وردآورد و لواسانات) جمعآوری، خشک و به روش تقطیر با آب اسانس گیری شد. برای شناسایی ترکیبهای موجود در اسانس و آنالیز مواد موثره از دستگاههای گازکروماتوگرافی (GC) و گازکروماتوگرافی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. نتایج نشان داد در هر سه رویشگاه نمونههای ساقه و برگ، از کمترین بازده اسانس و نمونه بذر از بیشترین مقدار برخوردار بودند. بذر نمونه وردآورد بازده اسانس بیشتری نسبت به دو رویشگاه دیگر داشت. نتایج آنالیز ترکیبهای اسانسها نشان داد که در اسانس ساقه و برگ در منطقه وردآورد، به ترتیب مواد موثره سیترونلیلاستات و ژرانیل استات از مهمترین ترکیبهای اسانس در هر سه مرحله رویشی، شروع بذردهی و بذردهی کامل بودند، ولی در منطقه توچال، در مرحله شروع بذردهی، مواد موثره بتا- بیزابولن، لیمونن، ژرانیل استات، لانجی پینانول و سیترونلیل استات از مهمترین ترکیبها بودند، در حالی که مهمترین ترکیبهای اسانس ساقه و گلآذین شامل بتا- بیزابولن بود. در مرحله بذردهی کامل نیز در همین منطقه مهمترین ترکیبهای اسانس برگ و ساقه شامل مواد موثره بتا- بیزابولن، اپوکسی آلوآرومادندرن، لیمونن و آلفا- پینن بودند. اسانس ساقه و برگهای این گونه در رویشگاه لواسانات در مرحله بذردهی کامل شامل مواد موثره آلفا- کوپرنن، ژرماکرن دی و لیمونن بودند. در اسانس بذر هر سه رویشگاه نیز مواد موثره بتا- بیزابولون و اپوکسی آلوآرومادندرن مهمترین ترکیبها بودند