بررسی تنوع فیتوشیمیایی و خواص آنتیاکسیدانی عصارة جمعیتهای مختلف گیاه دارویی Perovskia abrotanoides Kar. در حوزه البرز شرقی
محورهای موضوعی :
گیاهان دارویی
مریم فرزانه
1
,
عاطفه امیراحمدی
2
,
,وحید پوزش
3
,
فاطمه سلیمی
4
1 - گروه علوم گیاهی، دانشکده زیست شناسی و پژوهشکده علوم زیستی، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران
2 - گروه علوم گیاهی، دانشکده زیست شناسی,و پژوهشکده علوم زیستی، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران
3 - گروه علوم گیاهی، دانشکده زیست شناسی و پژوهشکده علوم زیستی، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران
4 - گروه علوم گیاهی، دانشکده زیست شناسی و پژوهشکده علوم زیستی، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران
تاریخ دریافت : 1400/02/21
تاریخ پذیرش : 1400/09/27
تاریخ انتشار : 1400/09/01
کلید واژه:
آنتیاکسیدان,
فیتوشیمی,
برازمبل,
البرز شرقی,
جمعیتهای مختلف (Perovskia abrotanoides Kar.),
چکیده مقاله :
این مطالعه به بررسی تنوع فیتوشیمیایی و خواص آنتیاکسیدانی سه جمعیت از گونهPerovskia abrotanoides Kar. در محدوده رشته کوه البرز شرقی شامل استان های سمنان و مازندران می پردازد. نمونههای گلدار گیاه از سه رویشگاه طبیعی دامغان (ایستگاه 1، 1504 متر)، کردمیر (ایستگاه 2، 1672 متر) و شاهرود (ایستگاه 3، 1285 متر) در تیر ماه .1397جمعآوری شدند. میزان پرولین، پروتئین، قندهای محلول، ترکیبات فنلی، پراکسید هیدروژن، پتاسیم، مس، روی، آهن، نیکل، منیزیم، منگنز و کلسیم در سرشاخه های گلدار گیاه و همچنین میزان شوری خاک هر رویشگاه اندازه گیری شدند. عصاره های متانولی، اتیل استاتی، دی کلرومتانی و هگزانی نیز به روش خیساندن استخراج و میزان فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها با استفاده از ظرفیت مهار رادیکالهای DPPH مورد بررسی قرار گرفتند. آزمایش بهصورت طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار و مقایسه میانگین داده ها با استفاده از آزمون دانکن در سطح احتمال 5 درصد انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار پرولین و پتاسیم از ایستگاه 1، بیشترین مقدار پروتئین، ترکیبات فنولی، منیزیم و شوری خاک از ایستگاه 3 و بالاترین مقدار آهن از ایستگاه 2 اندازه گیری شدند. همچنین ایستگاه 3 دارای بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی در تمام عصاره ها و تمامی ایستگاه ها دارای کمترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در عصاره هگزانی بودند. عصارههای دی کلرومتانی در ایستگاه های 2 و 3 دارای بالاترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی بودند در حالی که در ایستگاه 1 بالاترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در عصاره متانولی یافت شد. بنابراین مشخص شد که با افزایش میزان شوری خاک محتوای فنلی و فعالیت آنتیاکسیدانی جمعیت های گیاه برازمبل افزایش می یابند.
چکیده انگلیسی:
This study was conducted to investigate the biochemical diversity and antioxidant properties of three accessions of Perovskia abrotanoides Kar. in eastern Alborz mountain range including Semnan and Mazandaran provinces. Flowering specimens were collected from three natural habitats of Damghan (station 1, 1504 m), Kordmir (station 2, 1672 m) and Shahrud (station 3, 1285 m) in July 2018. The amount of proline, protein, soluble sugars, phenolic compounds, hydrogen peroxide, potassium, copper, zinc, iron, nickel, magnesium, manganese and calcium as well as soil salinity were measured. Methanolic, dichloromethane, ethyl acetate and hexane extracts were extracted by soaking method and the antioxidant activity of the extracts was evaluated using the DPPH radical scavenging capacity. The experiment was conducted as a completely randomized design with 3 replications and the comparison of data means was performed using Duncan's test at a probability level of 5%. The results showed that the highest amount of proline and potassium was in station 1, the highest amount of protein, phenolic compounds, soil salinity and magnesium content were obtained from station 3 and the highest amount of iron was observed in station 2. Moreover, station 3 had the highest level of antioxidant activity in all extracts, and all stations had the lowest level of antioxidant activity in hexane extract. Dichloromethane extracts in stations 2 and 3 had the highest level of antioxidant activity, while in station 1 the highest level of antioxidant activity was found in methanolic extract. Therefore, we concluded that with increasing soil salinity, the phenolic content and antioxidant activity of the populations of P. abrotanoides increase.
منابع و مأخذ:
_||_
Arif, Y., Singh, P., Siddiqui, H., Bajguz, A. and Hayat, S. 2020. Salinity induced physiological and biochemical changes in plants: An omic approach towards salt stress tolerance. Plant Physiology and Biochemistry, 156: 64-77.
Abdel Rahman, R., Gomma, S.E., Abdelsalam, N.R., El-Wakil, H.M.F., Khaled, A.S. and Hassan, H. M. 2013. Effect of sodium chloride on tropane alkaloids accumulation and proline content in Datura metel and stramonium callus cultures. International Journal of Advanced Biological and Biomedical Research, 1:197-210.
Abdul Jaleel, Ch., Sankar, B., Sridharan, R.and Panneer Selvam, R. 2008. Soil salinity alters growth, chlorophyll content and secondary metabolite accumulation in Catharanthus roseus. Turkish Journal of Biology, 32:79-83.
Aghdasi, M, Fatemi, M. and Asadi A. 2019. The impact of salt stress on growth and some biochemical parameters of (Echinaceae purpurea). Journal of Iranian Plant Ecophysiological Research, 53:1-15.
Ali, S.Gh., Rab, A., Khan, N.U. and Nawab, K. 2011. Enhanced proline synthesis may determine resistance to salt stress in tomato cultivars. Pakistan Journal of Botany, 43: 2707-2710.
Asadi, S., Moghadam, H., Naghdi Badi, H., Naghavi, M. and Salami, S.A. 2019. Review on agronomic, phytochemical and pharmacological aspects of cannabis (Cannabis sativa). J. Med. Plants, 18 (70):1-20.
Ashraf, M., Mukhtar, N., Rehman, S. and Rha E.S. 2004. Salt induced changes in photosynthetic activity and growth in a potential medicinal plant Bishop`s weed (Ammi majus). Photosynthetica. 42(4): 543-550.
Baghalian, K., Haghiry, A., Naghavi, M.R., and Mohammadi, A. 2008. Effect of saline irrigation on agronomical and phytochemical characters of chamomile (Matricaria recutita). Scientia Horticulturae, 116: 437-441.
Behdad, A., Mohsenzadeh, S., Azizi, M. and Moshtaghi, N., 2020. Salinity effects on physiological and phytochemical characteristics and gene expression of two Glycyrrhiza glabra populations. phytochemistry, 171: 112236.
Bojović, B., Delić, G., Topuzović, M. and Stanković, M. 2010. Effects of NaCl on seed germination in some species from families Brassicaceae and Solanaceae. Kragujevac Journal of Science, 32:83-87.
Chapman, H.D., and Pratt, P.F. 1961. Methods of analysis for soils, plants and waters. Division of Agric. Sci., University of California, Riverside, U.S.A. pp 161-175.
Claussen, W. 2005. Proline as a measure of stress in tomato plants. Plant Science 168:241-248.
Elhaak, M.A., Abo-Kassem, E.M. and Saad-Allah, K.M. 2014. Effect of the combined treatment with sodium and calcium chlorides on the growth and medicinal compounds of Cichorium International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 3:613-630.
Ghassemi, S. and Raei, Y., 2021. Evaluation of ion content, productivity and essential oil quality of garlic under saline conditions and biochar and polyamine treatments. Journal of Food Composition and Analysis, 96: 103720.
Gupta, B. and Huang, B. 2014. Mechanism of Salinity Tolerance in Plants: Physiological, Biochemical and Molecular Characterization. International Journal of Genomics, 1-18.
Hassibi, P., Zandiehe, C., Ghaemmaghami, N., Rashidi Rezvan, N., Najafi, H. and Ghaemmaghami, F. 2010. Study of some physiological characteristcs of two wheat (Triticum aestivum) cultivars under NaCl and CaCl2 salinity stress. Iranian Journal of Crop physiology, 2: 3-24.
Iraji Mareshk, and Moghaddam M. 2021. Physiological and biochemical responses of Mexican marigold (Tagetes minuta L.) to mycorrhizal fungi application under salinity stress condition. Journal of Iranian Plant Ecophysiological Research, 60: 79-94.
Iran-nejad, H., Poshtkohi, M., Piri, P. and Javanmardi, Z. 2007. Medicinal plants crop: cannabis, Flaxseed and Castor. (Vol.1). Ayij Publication, Tehran. Iran. 128 p.
Jalali, S, Salami, S.A., Sharifi, M. and Sohrabi, S. 2019. Signaling compounds elicit expression of key genes in cannabinoid pathway and related metabolites in cannabis. Industrial Crops and Products, 133:105-10.
Khan, M.A., Ungar, I.A., and Showalter, A.M. 2000. The effect of salinity on the growth, water status, and ion content of a leaf succulent perennial halophyte Suadea fruticosa J. Arid Environ. 45: 73–84.
Mahajan, M., Kuiry, R. and Pal, P.K., 2020. Understanding the consequence of environmental stress for accumulation of secondary metabolites in medicinal and aromatic plants. Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants, 18: 100255.
Munnas, R. and Tester, M. 2008. Mechanisms of salinity tolerance. Annual Review of Plant Biology, 59: 651-681.
Muthulakshmi, S.M., Gurulakshmi, S.G. and Rajathi, S. 2015. Effect of salt stress on physiological and biochemical characterization in Solanum nigrum International Journal of Science and Research, 4: 567-571.
Oksman Caldentey, K.M. and Hiltunen, R. 1996. Transgenic crops for improved pharmaceutical products. Field Crops Research, 45: 57 - 69.
Passamani, L.Z., Barbosa, R.R., Reis, R.S., Heringer, A.S., Rangel, P.L., Santa-Catarina, C., Grativol, C., Veiga, C.F., Souza-Filho, G.A. and Silveira, V., 2017. Salt stress induces changes in the proteomic profile of micropropagated sugarcane shoots. PLoS One, 12(4):
Saadati, A., Pourtahmasebi, K., Salami, S.A. and Oladi, R. 2013. Bast Fiber Properties of Six Iranian Hemp Population. Iranian Journal of Natural Resources, 68 (1): 121-132.
Said-Al Ahl, H.A.H. and Omer, E.A. 2011. Medicinal and aromatic plants production under salt stress: a review. Kerla Polonica, 57:72-87.
Tayyab, M. and Shahwar, D. 2015. GCMS analysis of Cannabis sativa from four different areas of Pakistan. Egyptian Journal of Forensic Sciences, 5(3): 114-125.
Yan-de, J., Zhen-Li, H.E. and Xiao-e, Y. 2007. Role of soil rhizobacteria in phytoremediation of heavy metal contaminated soils. Journal of Zhejiang University Science, 8: 192-207.
Yildirim, E., Karlidag, H. and Dursun, A. 2011. Salt tolerance of physalis during germination and seedling. Pakistan Journal of Botany, 43:2673-2676.
Yoshimatsu, K., Iicla, O. and Kitazawa, T. 2004. Growth characteristics of Cannabis sativa cultivated in a phytotron and in the field. Bulletin on Natural Instruction of Health Science, 122: 16-20.
Zhang, J.L., Flowers, T.J. and Wang, S. M. 2010. Mechanisms of sodium uptake by roots of higher plants. Plant Soil, 326: 45-60.