(مقاله کوتاه علمی) بررسی پتانسیل عصاره آبی گیاه داروئی ( .Portulaca oleracea L ) درسنتز نانوذرات اکسید آهن
محورهای موضوعی : شیمی -نانومینا جم زاد 1 , مریم کمری بید کرپه 2 , فرشته نادری 3
1 - گروه شیمی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - گروه شیمی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - گروه شیمی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: عصاره آبی, نانوذرات اکسید آهن, گیاه خرفه( .Portulaca oleraceae L),
چکیده مقاله :
چکیده: استفاده از گیاهان و ترکیبات فعال موجود در آنها، برای سنتز نانوذرات فلزی، اخیراً مورد توجه محققین قرار گرفته است. در این تحقیق اندام هوائی گیاه "خرفه" یا "پرپهن" (Portulaca oleracea L.) از خانواده پروتولاکاسه١ قبل از مرحله گلدهی واز شهرستان رودسر واقع در استان گیلان در خرداد ماه 1396 جمع آوری و برای تهیه عصاره آبی گیاه از روش خیساندن گرم استفاده گردید. عصاره آبی حاصل از اندام هوائی گیاه (برگ و ساقه) و محلول کلرید آهن (III) تحت شرایط دمای °C٧٠ و زمان ٥/٣ ساعت، نانوذرات اکسید آهن با اندازه میانگین nm 90 به روش همرسوبی2 سنتزگردید. تشکیل نانو ذرات اکسیدآهن با استفاده از تکنیکهای ماوراء بنفش-مرئی(UV-Visible)، مادون قرمز(FT-IR) و پراش پرتو ایکس (XRD) مورد تائید قرار گرفت. جذب مشاهده شده در طول موج nm 28 در طیف ماورائ بنفش-مرئی دلیلی بر تشکیل نانوذرات بوده و طیف مادون قرمز حضور ترکیبات آلی در اطراف نانوذرات را نشان داد. نتایج حاصل از پراش پرتو ایکس، تشکیل نانوذرات را بصورت فاز هماتیت (α-Fe2O3) و در ابعاد نانو تائید کرد. تصویر میکروسکوپ الکترونی پیمایشی (SEM) و طیف سنجی پراش انرژی پرتو ایکس(EDX) تشکیل و خلوص نانوذرات را تائید کرده و تصویر میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM)، اشکال مکعبی و شبه کروی نانوذرات تشکیل شده رانشان داد. نانوذرات تشکیل شده بدلیل تحت پوشش قرار گرفتن بوسیله ترکیبات آلی موجود در عصاره، از پایداری خوبی برخوردار بوده و مجتمع نیستند و همچنین وجود این ترکیبات در اطراف نانوذرات، می تواند باعث بهبود عملکرد آنها در جذب برخی آلاینده های محیط زیست گردد.
The researchers have, recently considered using plants and their active components in the synthesis of metal nanoparticles. In this project, the aerial part of Portulaca oleracea L. (Portulacaceae) before the flowering stage, was collected from Roodsar (Gillan province) on June 2017 and the aqueous extract was prepared by warm maceration method. Aqueous extract of the aerial parts (leaves and flowers) of the plant and Ferric chloride solution was heated at 70°C for 3.5 h. and Iron oxide nanoparticles with average size of 90 nm were synthesized, by the co-precipitation method. Formation of the Iron oxide nanoparticles was confirmed by Ultraviolet-Visible spectroscopy (UV-Visible), Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR) and X-Ray Diffraction Analysis (XRD) techniques. The absorption peak at 288 nm confirmed the formation of nanoparticles and FT-IR spectra were showed the presence of organic compounds around the nanoparticles. XRD results showed the phase of hematite (α-Fe2O3) for the synthesized nanoparticles. Scanning Electron Microscopy (SEM) and Energy Dispersive X-Ray Spectroscopy (EDX) confirmed the formation and purity of the nanoparticles. TEM image showed that the synthesized Iron oxide nanoparticles have a spheroid/cube geometry. The nanoparticles were stabilized by the organic compounds of the extract and were not agglomerated. These organic compounds can also improve the capacity of the nanoparticles in environmental remediation.
