بررسی اثر تنش کلرید سدیم بر فعالیت پراکسیدازها و پراکسیداسیون لیپید در ریشههای دو رقم حساس و متحمل گندم (Triticum aestivum L.)
محورهای موضوعی : ژنتیکفائزه قناتی 1 , الهام نیری ترشیزی 2
1 - دانشیار بخش علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس تهران
2 - کارشناس ارشد فیزیولوژی گیاهی
کلید واژه: تنش شوری, گندم, لیگنین, پراکسیداسیون لیپید, پراکسیدازهای متصل به دیواره, پراکسیدازهای محلول,
چکیده مقاله :
در این مقاله تاثیر تنش کلریدسدیم بر فعالیت پرکسیدازهای محلول (SPO) و متصل به دیواره (IPO, CPO) و همچنین پراکسیداسیون لیپیدهای غشا در تیمار 300mM کلرید سدیم در ریشه دو رقم حساس (الموت) و متحمل (ماهوتی) گندم پس از 24، 48 و 96 ساعت مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین درصد لیگنین دیواره و مقدار وزن خشک دیواره پس از 96 ساعت مورد بررسی قرار گرفت. سمیت کلرید سدیم سبب افزایش پراکسیداسیون لیپیدهای غشا در زمان های مورد نظر در نمونه های تیمار شده نسبت به شاهد گردید. افزایش در پراکسیدازهای متصل به دیواره به ویژه در رقم ماهوتی همراه با افزایش درصد لیگنین دیواره نشان دهنده نقش این پراکسیدازها در لیگنینی کردن دیواره می باشد. پراکسیدازهای محلول نیز در هر دو رقم افزایش یافت. این پراکسیدازها در جاروب کردن رادیکال های آزاد ناشی از سمیت کلریدسدیم نقش دارند. نتایج نشان می دهد که تنش کلرید سدیم فعالیت آنزیم های پراکسیداز را به ویژه در رقم ماهوتی افزایش می دهد و پراکسیدازهای متصل به دیواره در افزایش درصد لیگنینی شدن دیواره و تسریع فرایند پیری نقش دارند.
In this paper, the effect of NaCl on the activity of soluble (SPO) and wall bound peroxidases (IPO, CPO) as well as the level of lipid peroxidation in roots of two cultivars of wheat (Triticum aestivum L.) were studied. Two wheat cultivars, Mahooti and Alamoot were selected as salt-tolerant and salt-sensitive cultivars, respectively. The plants were treated with 300mM NaCl for 24, 48 and 96 hours. The content of lignin and the ratio of CWP/FW were studied during 96 hours of treatment as well. Salt treatment increased the rate of lipid peroxidation and enhanced the activity of wall bound peroxidases, particularly in roots of Mahooti. These phenomena were also associated with an increase in the content of lignin in the walls. The activity of soluble peroxidase was also stimulated which helps to more scavenging of peroxide radicals produced by NaCl treatment. Meanwhile, the results suggest that in salt-tolerant wheat cultivar, NaCl treatment accelerated aging process.
_||_
Atak, C., Celik, O., Olgun, A., Alikamanoglu, S., Rzakoulieva, A., (2007). Effect of magnetic field on peroxidase activities of soybean tissue culture. Biotechnol. & Biotechnol. Eq. 21/2007/2.
Bradford, M.M., (1976). A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Anal. Biochem. 72: 248-254.
DeVos, C.H.R., Schat, H., De Waal, M.A.D., (1991). Increased resistance to copper-induced damage of root plasma membranein copper tolerant cilene cucubalus. Physiol. Plant. 82: 523-528.
Elstner, E.F., (1987). Metabolism of activated oxygen species. In: Davies, D.D. (Ed.), The Biochemistry of Plants. vol. II, Biochemistry of Metabolism. Academic Press, San Diego, CA, pp. 252–315.
Fridovich, I., (1986). Biological effects of the superoxide radical. Arch. Biochem. Biophys. 247: 1–11.
Ghanati, F., Morita, A., Yokota, H., (2005). Effects of aluminum on the growth of tea plant and activation of antioxidant system. Plant and soil. 276: 133-141.
Heath, R. L., Packer, L., (1968). Photoperoxidation in isolated chloroplasts. I. Kinetics and stoichiometry of fatty acid peroxidation. Arch. Biochem. Biophys.125: 189-198.
Iiyama, K., Wallis, A. F., (1990). Determination of lignin in herbaceous plants by an improved acetyle bromide procedure. J. Sci. Food Agric.51: 145-161.
Noctor, G., Foyer, C.H., (1998). Ascorbate and glutathione: keeping active oxygen under control. Annu. Rev. Plant Physiol. Plant Mol Biol. 49: 249–279.
Pandolfini, F., Gabbrielli, R., Comparini, C., (1992). Nickel toxicity and peroxidase activity in seedlings of Triticum aestivum L. Plant Cell Environ.15: 719-725.
Saroop, S., Chanda, S.V., Singh, Y.D., (2002). Changes in soluble and ionically bound peroxidase activities during Brassica juncea seed development.Bulg. J. Plant Physiol.28 (3-4): 26-34.
Schloss, P., Walter, C., Mader M., (1987). Basic peroxidases in isolated vacuoles of Nicotiana tabacum L. Planta 170: 225-229.
Valero, P., Nicolas, G., Labrador, E., (1991). Variations of cell wall peroxidases in epicotyls of Cicer arietinum during growth. Plant Sci., 74: 171-178.
Wakabayashi, K., Hoson, T., Kamisaka, S., (1997). Osmotic stress suppresses cell wall stiffening and the increase in cell wall-bound ferulic and diferulic acids in Wheat coleoptiles. Plant Physiol. 113: 967-973.