بررسی اثرات بر هم کنش نمک (NaCl) و سالیسیلیک اسید (SA) بر روی فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز در دو رقم کلزا (هایولا 401 و RGS)
محورهای موضوعی : ژنتیکحسین لاری یزدی 1 , عبدالکریم حقیر چهرگانی 2 , احسان نظربیگی 3
1 - گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد
2 - گروه زیست شناسی، دانشگاه بوعلی سینا همدان
3 - گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد
کلید واژه: کاتالاز, کلزا, سالیسیلیک اسید, نمک, پراکسیداز,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثرات توأم شوری و سالیسیلیک اسید از ارقام کلزا با نامهای هایولا 401 و RGS استفاده گردید. پس از کشت بذرها در محیط آزمایشگاهی، دانه رست های سالم به محیط کشت نیم قدرت هوگلند در ظرف های با ظرفیت ml650 انتقال داده شدند. پس از گذشت مدت زمان 24 ساعت، تحت تیمارهای مختلف نمک و سالیسیلیک قرار گرفتند. گیاهان مذکور در اتاقک های تعیین شده در دوره روشنایی و تاریکی به ترتیب 16 و 8 ساعت قرار گرفتند. گیاهان مذکور به منظور تهویه هوای ظروف هر روز به مدت 2 ساعت مورد هوادهی قرار گرفتند. تیمارهای اعمال شده شامل شوری های 75، 100، 150 میلی مول بر لیتر و میزان سالیسیلیک اسید نیز μM5 در نظر گرفته شد. پس از گذشت مدت زمان 20 روز سنجش آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز در قسمت های ریشه و برگ انجام گرفت. با توجه به نتایج به دست آمده، مشخص گردید که با افزایش میزان تنش شوری، میزان آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز به طور معنی داری افزایش یافت که این افزایش در ریشه هر دو رقم بیشتر از برگ نشان داده شد. با افزودن سالیسیلیک اسید با غلظت μM5 به محیط های فوق میزان آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز افزایش نشان داد که این امر به از بین بردن اثرات مخرب شوری و تعدیل اثرات آن کمک میکند.
In order to study of interaction effects of salt and salicylic acid, it was used two cultivars of canola (Hayola 401 and RGS). Canola seeds were provided from Lorestan Agriculture Research Center in this experiment. After culturing seeds in experimental environment, the intact seedling transferred to Hogland half-power culture in the dishes with 650ml capacity. After 24 hours, the plants were placed under different treatment with the salt and salicylic acid. Canola plants were placed in determined rooms and in the light and the dark periods 16 and 8 hours respectively in order to ventilation the dishes were airing every day. The treatments were included 75,100,150mM salt and 5μM salicylic acid. After 20 days, catalase and peroxides activity were tested in the root and leaves of plant. With respect to the results achieved in this research, it was determine that when salinity stress increased, the amount of catalase and peroxidase activity increased. This increase in the roots was more than leaves in both cultivar of canola. With adding 5μM salicylic acid in above environment, it showed the increase of catalase and peroxidase activity, so this case helps to reduce destructive effects of salinity and balance its effects.
دهشیری، ع. (1378). زراعت کلزا. انتشارات فنی دفتر تولید برنامههای ترویجی وزارت جهاد کشاورزی.
شهیدی، ا. سپهر، ک. (1381). شته های کلزا. انتشارات فنی معاونت ترویج وزارت جهاد کشاورزی.
مظفریان، و. (1373). ردهبندی گیاهی. انتشارات نشر دانشآموز.
_||_Ajlouni, M., Mohammad, M., Nimril., Shibli, R. (1998). Tomato root and shoot response to salt stress under different levels of phosphorus nutrition, Journal of Plant nutrition. 12: 854-861.
Chance, B., Maehly, C. (1995). Assay of catalase and peroxidase, Methods in Enzymol., 11: 764-775.
Dixit, V., Pandey, V., Shyam, R. (2001). Differential antioxidative responses to heavy metal in roots and leaves of pea (Pisum sativum L. CV. Azad). J. of Exp. Bot., 52: (358): 1101-1109
Dubey, R.S. (1994). Protein synthesis by plant under stressful conditions, In Hand book , of plant and crop stress (ed.M. pessarakli)., 277-299.
Koroi, S.A.A. (1989). Gelek trophers tische and spectral photometris chon under change zomein fiussder temperature. And stracture peroxides isoenzyme, Physiol. Veg., 20: 15-22.
Nector, G., Foyer, C.H. (1998). Ascorbat and glutathione: keeping active oxygen under control. Annu. Rev. Plant physiol. Plant. Mol. Biol., 49: 249-279.
Neto, A.D., Gomes–Filo, E. (2005). Effect of salt stress on antioxidant and lipid peroxidation in leaves and roots of salt – tolerant and salt – sensitive maize genotype, Environmental and EXP Bot., 56(1): 87-94.
Neumann, P.M. (1995). Inhibition of root growth by salinity stress: Toxicity or on adaptive biophysical response, The Netherlands: Kluwer Academic publishers. PP: 229-304.
Popova, L., Pancheva. T., Uzunova, A. (1997). Salicylic acid: Properties, Biosynthesis and Physiological role. Bulge. J. Plant Physiol., 23:85-83.
Sairam, R.K., Srivastava, G.C. (2002). Change in antioxidant activity subcellular function of tolerant and susceptible wheat genotypes in response to long term salt stress. Annu. Rev. Plant physiol. Plant. Mol. Biol, 162: 897-904.
Shakirova, F.M., Bezrokova, M.V. (1997). Induction of wheat resistance against environmental salinization by salicylic acid, Biology Biol Bull., 24: 109-112.
Shalini, V., Duey, R.S. (2003). Lead toxicity induces lipid peroxidation and alters the activities of antioxidant enzymes in growing rice plants, Plant Science., 164: 1645-1655.
Shannon, M.C., Griere, C.M., and Francois, L.E. (1994). Whole plant response to salinity, Marcel Dekker, New York., 199-244.
Sudhakar, C. (2001). Change in the antioxidant enzyme efficacry in two high yielding genotypes of mulberry (Morus alba L.) under NaCl Salinity. Plant Science. 161: 613-619.
Weissmann, G. (1991). Aspirin. Sci. Am., 264: 84-90.