بررسی کاربرد لامپهای الایدی بر برخی ویژگیهای کیفی میوه توتفرنگی (Fragaria x ananassa) رقم کاماروسا
محورهای موضوعی : فیزیولوژی محیطیبهروز سرابی 1 , سالار صیدی 2 , ناصر قادری 3 , تیمور جوادی 4
1 - گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان
2 - گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان
3 - گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان
4 - گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان
کلید واژه: خواص تغذیهای, طیف نوری, کشت بدون خاک, کیفیت, نوردهی تکمیلی,
چکیده مقاله :
توتفرنگی به دلیل ارزش اقتصادی و تغذیهای بالا به میوهای محبوب برای تولید در محیط-های کنترل شده تبدیل شده است. لامپهای الایدی ابزاری نوآورانه برای تنظیم دقیق شرایط نوری محیط گلخانه هستند. تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر طیفهای مختلف لامپهای الایدی بر برخی خصوصیات کیفی میوه توتفرنگی رقم کاماروسا تحت کشت بدون خاک صورت گرفت. به این منظور از شش طیف مختلف لامپهای الایدی شامل قرمز، آبی، 75 درصد قرمز-25 درصد آبی، 25 درصد قرمز-75 درصد آبی، 50 درصد قرمز-50 درصد آبی و سفید استفاده شد. شرایط نور طبیعی به عنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد. صفات مورد مطالعه شامل محتوای کربوهیدراتهای محلول میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون، پیاچ، سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول کل، محتوای فنل، فلاونوئید، آنتوسیانین، ظرفیت ضداکسایشی و ویتامین ث بودند. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که نوردهی با لامپهای ال-ایدی در شرایط کشت بدون خاک، تاثیر مثبتی در سطح احتمال یک درصد بر مواد جامد محلول، محتوای فنل، آنتوسیانین، ویتامین ث و کربوهیدرات محلول میوه داشته است. به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که استفاده از لامپهای الایدی میتواند به صورت موثری در بهبود ویژگیهای کیفی توتفرنگی رقم کاماروسا در محیط گلخانه استفاده شوند.
Strawberry has become a popular fruit for production in controlled environments due to its high economic and nutritional value. LED lamps are an innovative tool to accurately regulate lighting conditions in the greenhouse. The aim of this study was to examine the effects of different LED lamp spectra on the some qualitative characteristics of strawberry cv Camarosa fruit grown in soilless culture. Six different LED lamp spectra, including red, blue, 75% red-25% blue, 25% red-75% blue, 50% red-50% blue, and white, have been employed for this purpose. The control treatment was based on the daylight condition. Fruits soluble carbohydrates, titratable acidity, pH, fruit firmness, total soluble solids, phenol, flavonoids, anthocyanins, antioxidant capacity, and vitamin C were examined. The mean comparison revealed that exposure to LED lamps in soilless conditions had a positive impact on the total soluble solids, phenol, anthocyanins, vitamin C, and soluble carbohydrate contents of the fruit at a significance level of 1%. It can be concluded that the use of LEDs can be effectively utilized to enhance the quality characteristics of the Camarosa strawberry under greenhouse conditions.