امکان سنجی کشت زیتون بر اساس عوامل محیطی با استفاده از GIS در شهرستان بویر احمد
محورهای موضوعی : اقلیم شناسی
1 - استادیار گروه جغرافیا - معاونت سما دانشگاه آزاد اسلامی لارستان
کلید واژه: GIS, مکانیابی, پارامترهای زمینی بویر احمد, کشت زیتون,
چکیده مقاله :
درخت زیتون به دلیل سازگاری بالا با شرایط محیطی قادر به رشد در طیف وسیعی از انواعمختلف خاکها بوده و همچنین زیتون را میتوان در شرایط خاص توپوگرافی )خصوص اشیبهای تند و زمینهای کوهپایهای( که مناسب کشت سایر دانههای روغنی نمیباشد، کشتکرد. تمامی این ویژگیهای منحصر به فرد سبب شده است تا کشت زیتون به عنوان یکمحصول استراتژیک مورد توجه قرار گیرد. لذا در این پژوهش مناطق مستعد کشت زیتون درشهرستان بویر احمد شناسایی و معرفی شود و همچنین از عوامل محیطی درصد شیب، جهتشیب و ارتفاع با استخراج از مدل رقومی ارتفاع جهت مطالعه استفاده شده است. در ادامه بابهره گیری از نیازهای رویشی و اثر گذاری و بررسیهای کارشناسی )شرایط محیطی( کشتزیتون، لایههای اطلاعاتی کلاسه بندی و ارزش وزنی هریک از پهنهها مشخص شد. نتایجنهایی حاصل از این پژوهش نشان دهنده این واقعیت است که با توجه به تلفیق نقشههایمربوط به عوامل محیطی مناطق غرب و شمالغرب محدودههایی از قسمتهای جنوبی و شمالیاین منطقه در زمره مناطق با استعداد بسیار مناسب هستند و قسمتهای از جنوبغرب نیزمیتواند از این نظر مقرون به صرفه باشد در مقابل نواحی شمالی و شمالشرقی برای کاشتدرخت زیتون و محصول دهی خوب مناسب نمیباشند.
Olive trees are able to grow in different types of soils due to high compatibility with a wide range of environmental conditions. Moreover, they can be planted in certain topographic locations (especially on steep slopes and hilly terrains) not suitable for the cultivation of other oilseeds. All these unique characteristics have caused olive to be considered as a strategic product. Therefore, this study attempted at the identification of prone areas for olive cultivation in Boyer-Ahmad Township. In this study, Environmental Factors of slope percentage, slope direction, and elevation extracted from digital elevation model were used. Subsequently, data layers were classified using effective growing requirements and assessments of Environmental conditions of olive cultivation and then the weight value of each zone was calculated. Final results of this research indicated certain northern and southern limits of the area are of very high proneness. Additionally, parts of the southwest area can be economical with regard to the integrated map of west and northwest Environmental Factors. On the contrary, northern and northeastern areas are not suitable for planting olive trees to produce good yields.
1- ادهمی مجرد، محمد حسین (1373): بررسی اقلیم متناسب با رویشگاه زیتون، سازمان کشاورزی گرگان و گنبد، انتشارات فجر رایانه.
2- اطلس ملی ایران (1378): بخش کشاورزی، انتشارات سازمان نقشه برداری.
3- اداره کل محیط زیست استان کهگیلویه و بویر احمد (1390).
4- اداره هواشناسی استان کهگیلویه و بویر احمد، بخش پژوهشات اقلیمی(1389).
5- صادقی، حسین (1359): کاشت، داشت، برداشت زیتون، تهران، انتشارات تهران.
6- عاکف، م و رحیمی، ل (1386): ارزیابی کیفی تناسب اراضی برای محصول زیتون در بخشی از اراضی شهرستان رودبار، دهمین کنگره علوم خاک ایران.
7- عظیمی حسینی، محمد و بهبهانی، سید محمود رضا (1390): استعدادیابی و پهنه بندی مناطق مستعد کشت زیتون با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS) و روش الگوریتم ژنتیک، مجله مدیریت آب و آبیاری، دوره 1، شماره 2.
8- محمدی دانش وکیلی، حسین(1385): زیتون، کاشت، داشت، برداشت و فرآوری، لاهیجان، انتشارات ندای سبز شمال، چاپ اول، صفحه 83.
9- محمدی، مهدی، قرشی، رضا (1386): شبیه سازی فاکتورهای رشد گیاهان زراعی بر اساس پارامترهای اقلیمی، مجله نیوار، شماره 76.
10- میرموسوی، سید حسن و اکبری، حمید(1389): امکان سنجی اقلیمی کشت زیتون در استان کرمانشاه، مجله چشم انداز جغرافیایی، سال چهارم، شماره 10.
11- میر منصوری، احمد(1379): آشنایی با زیتون، انتشارات سازمان تحقیقات آموزش و معاونت ترویج جهاد کشاورزی.
_||_12- Anderson J. E. and K. E, Holte (1981(: Vegetation Development Over 25 Years Without Grazing on Sagebrush Dominated Rangeland in Southeastern Idaho. J.Range Management. 34: 25-29.
13- Jeff Andresen, (200): Olive Pathology, Extension Agricultural Metrologies, Michigan State University.
14- Hartman, H.T, Optize, K, W and Abeutel, J. (1980): Olive Production in California, Agricultural Science Publications, Leaflet.
15: Orlandi, F, L.Ruga, B.Romano and M. Fornaciari. (2005): Olivefloeering as an Indicator of Local Climatic Change, Department of Plant Biology and Agro Environmental Biotechnology, University of Perugia. Italy, Pages: 169-171.