بررسی مقادیر سرمی هورمون لپتین، بتاهیدروکسی بوتیرات، گلوکز، کلسترول و تری گلیسرید در گاوهای هلشتاین مبتلا به کتوز تحت بالینی
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
سیامک عصری رضایی
1
(
دانشگاه ارومیه، دانشیار دانشکده دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، ارومیه، ایران
)
بهرام عمواوغلی تبریزی
2
(
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، استادیار دانشکده دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، تبریز، ایران
)
بابک صابرمعروف
3
(
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده دامپزشکی، دانشآموخته دامپزشکی، تبریز، ایران
)
کلید واژه: کلسترول, گلوکز, کتوز تحت بالینی, لپتین, بتاهیدروکسی بوتیرات, تری گلیسرید,
چکیده مقاله :
هورمون لپتین در بافت چربی توسط سلول های آدیپوسیت سفید ترشح می شود که با افزایش مقادیر بافت چربی مقدار این هورمون نیز زیاد می شود. یکی از اعمال مهم این هورمون تنظیم متابولیسم بدن است که با مصرف بافت چربی و تولید انرژی این کار را انجام می دهد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات هورمون لپتین در گاوهای مبتلا به کتوز تحت بالینی می باشد. در این مطالعه 7 گاوداری در حومه شهر تهران (شهریار) انتخاب شدند و بعد از انتخاب گاوهای مورد آزمایش از دفتر ثبت گاوداری ها، در دو مرحله نمونه خون و شیر از گاوهای مورد نظر اخذ گردید. در مرحله اول، 100 راس گاو که در مرحله هفته آخر آبستنی و در دوره خشکی بودند و در مرحله بعدی از همان گاوها که در مرحله 2 ماه بعد زایمان بودند، نمونه خون از ورید زیردم به میزان 7-5 سی سی و نمونه شیر از پستان اخدگردید. پس از جداسازی سرم، مقادیر سرمی لپتین، مقادیر سرمی بتاهیدروکسی بوتیرات و مقادیر سرمی گلوکز، کلسترول و تری گلیسرید اندازه گیری شد. در این مطالعه با نقطه برش 2/1 میلی مول در لیتر BHB، تعداد 18 رأس گاو (18 درصد) و با نقطه برش 4/1 میلی مول در لیترBHB ، تعداد 14 رأس گاو (14 درصد) و با نقطه برش 7/1 میلی مول در لیتر BHB، تعداد 4 راس گاو (4 درصد) مبتلا به کتوز تحت بالینی بودند. بررسی میزان لپتین بعد از زایمان نسبت به قبل از زایمان و همچنین در گاوهای مبتلا به کتوز تحت بالینی بعد از زایمان نسبت به گاوهای سالم کاهش آماری معنی داری نشان داد.بررسی ضریب همبستگی بین لپتین و پارامترهای بتاهیدروکسی بوتیرات، کلسترول، تری گلیسرید، گلوکز و در گروه گاوهای قبل زایمان ارتباط معنی دار بین لپتین و گلوکز (53/0 r=)، بتاهیدروکسی بوتیرات و گلوکز (27/0 r= -) را نشان داد. ضریب همبستگی بین لپتین و پارامترهای بتاهیدروکسی بوتیرات، کلسترول، تری گلیسرید و گلوکز در گروه گاوهای 2 ماه بعد از زایمان ارتباط معنی دار بین لپتین و گلوکز (65/0 r=)، بتاهیدروکسی بوتیرات و تری گلیسرید (97/0 r=)، بتاهیدروکسی بوتیرات و گلوکز (64/0 - =) نشان داد. ضریب همبستگی بین لپتین و سایر پارامترها در گروه گاوهای مبتلا به کتوز تحت بالینی رابطه معنی دار بین لپتین و گلوکز (72/0 r=)، بتاهیدروکسی بوتیرات و گلوکز (38/0 r= -)، بتاهیدروکسی بوتیرات و تری گلیسرید (85/0 r=) و بتاهیدروکسی بوتیرات و کلسترول (64/0 r=) را نیز نشان داد.
Leptin hormone is secreted from the white adipocytes of adipose tissue and its levels increase with the increase in size of the adipose tissue. One of the most important actions of this hormone is the regulation of body metabolism by consuming adipose tissue and production of energy. The objective of this study was determination of Leptin and BHB, glucose, cholesterol and triglyceride levels in healthy Holstein cows and cows with Sub clinical Ketosis and the determination of the prevalence of Sub clinical Ketosis, using BHB level in blood serum as the gold standard. In this survey 7 dairy farms were chosen in Shahriar, (Tehran province), Samples were taken from 100 cows at two periods: 1) last week of pregnancy (dry period), 2) The same cows at 2 months after parturition. Serum samples were harvested and leptin levels were measured using DBC ELISA kit,Canada, BHB levels were measured using RANBUT kits and glucose, cholesterol and triglyceride levels were measured by commercial kits (ziest chem) and spectrophotometer. In this study, the prevalence of Sub clinical Ketosis, using the 1/2, 1/4, 1/7 mmol BHB, as the cut point was calculated as 18%, 14% and 4% respectively. Leptin levels decreased significantly after parturition in healthy cows and those affected by subclinical ketosis. There was a significant correlation between leptin and glucose (r=0.53) and BHB and glucose (r= -0.27) in pre parturient group of cows. In the group of cows 2 month after parturition, there was a significant correlation between leptin and glucose (r=0.65), BHB and triglyceride (r=0.97) and BHB and glucose (r= -0.64). In the group affected by subclinical ketosis, a significant correlation was observed between leptin and glucose (r=0.72), BHB and glucose (r=-0.38), BHB and triglyceride (r=0.85) and BHB and cholesterol (r=0.64).