اثرات استفاده از پروبیوتیک، اسید آلی و مخلوط چند گیاه دارویی بر عملکرد، کیفیت تخممرغ و فراسنجههای بیوشیمیایی و ایمنی خون مرغهای تخمگذار
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
علی سید پیران
1
,
علی نوبخت
2
,
صابر خدایی
3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مراغه، دانشآموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، مراغه، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مراغه، گروه علوم دامی، مراغه، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مراغه، گروه علوم دامی، مراغه، ایران
کلید واژه: عملکرد, گیاهان دارویی, پروتکسین, اسید آلی,
چکیده مقاله :
این آزمایش به منظور بررسی و مقایسه اثرات استفاده از پروبیوتیک، اسید آلی و مخلوط چند گیاه دارویی بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ و فراسنجههای بیوشیمیایی و ایمنی خون مرغهای تخم گذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 192 قطعه مرغ تخمگذار سویه های- لاین (W36) از سن 37 تا 49 هفتگی در 4 تیمار و 4 تکرار و هر تکرار با 12 قطعه مرغ تخمگذار شامل تیمار شاهد (بدون استفاده از پروبیوتیک، اسید آلی و مخلوط چند گیاه دارویی)، تیمار 2) حاوی 005/0 درصد پروبیوتیک پروتکسین، تیمار 3) حاوی 2/0 درصد اسید پروپیونیک و تیمار 4 حاوی 2 درصد (5/0 درصد از هر گیاه) از مخلوط گیاهان دارویی (آویشن، گزنه، پونه و کاکوتی) به مدت 12 هفته انجام گردید. نتایج حاصله نشان داد که استفاده از پروبیوتیک، اسید آلی و مخلوط چند گیاه دارویی دارای اثرات معنیداری بر عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ میباشد (05/0>p). بر این اساس، حداکثر مقدار تولید تودهای تخم مرغ (38/51 گرم) و بهترین ضریب تبدیل غذایی (04/2) در گروه آزمایشی 3 و بالاترین شاخص رنگ زرده (5/4) در گروه آزمایشی 4 با کاربرد مخلوط گیاهان دارویی (آویشن، گزنه، پونه و کاکوتی) حاصل گردید. تفاوت معنیداری در بین گروههای مختلف آزمایشی در رابطه با فراسنجههای بیوشیمیایی و ایمنی خون مشاهده نشد. با توجّه به دادههای حاصله استفاده از پروبیوتیک، اسید آلی و مخلوط چند گیاه دارویی باعث بهبود عملکرد و کیفیت تخم مرغ در مرغهای تخمگذار میگردد.
This experiment was conducted to evaluate the effects of using of probiotic, organic acid and blends of some medicinal herbs on performance, egg quality, blood biochemical and immunity parameters of laying hens. The experiment was carried out in a completely randomized design with one hundred and ninety two of Hy-Line (W36) laying hens from 37 to 49 weeks of age. There were randomly assigned to 4 dietary treatments with 4 replicates and 12 hens in each replicate. The treatments included: 1) control group 2) using 0.005 % of probiotic (Protexin®), 3) using 0.2% of propionic acid and treatment 4) using blends of medicinal herbs (zizaphora, Menta pulagum, peppermint and nettle. The results showed that there were some significant difference in performance and egg quality between experimental groups (p>0.05). The highest amount of egg mass production (51.38g), and the best value of feed conversion (2.04)), were observed in experiment group 3. Whereas the best yolk color index (4.5) was observed in experiment group 4. There were not observed any significantly difference between experimental groups in blood biochemical and immunity parameters. With consideration in obtained results in laying hens using probiotic, organic acid and blends of some medicinal herbs have positive effects on performance and egg yolk color.