تاثیر عصاره الکلی فرفیون (Euphorbia cyparissias) بر پروفایل چربی سرم در موش صحرایی نر دیابتی شده با استرپتوزوتوسین
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیمریم نظامی 1 , محمدرضا نصیرزاده 2 , مهدی رهنما 3
1 - گروه فیزیولوژی، واحد علوم و تحقیقات زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران .
2 - استادیار گروه فیزیولوژی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران .
3 - گروه فیزیولوژی، مرکز تحقیقات بیولوژی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران.
کلید واژه: موش صحرایی, دیابت, عصاره الکلی فرفیون, پروفایل چربی,
چکیده مقاله :
دیابت یک بیماری مزمن است که با اختلال در متابولیسم پروتئین ها، چربی ها وکربوهیدرات ها مشخص می شود. بیشتر داروهای صناعی پایین آورنده قند خون در مصرف دراز مدت دارای عوارض جانبی متعددی هستند. بنابراین، امروزه برای کنترل دیابت و عوارض ناشی از آن استفاده از داروهای با منشأ گیاهی به وفور مورد توجه واقع شده است. از گیاه فرفیون در طب سنتی به دلیل اثرات ضدالتهابی، آنتیاکسیدانی و ضدتوموری استفاده شده است. در این مطالعه، تعداد 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در 4 گروه 10تایی مطالعه شدند. گروه ها شامل: گروه کنترل، گروه دیابتی ، گروه تیمار 1 (دریافت عصاره فرفیون با دز mg/kg500) و گروه تیمار 2 (دریافت عصاره فرفیون با دز mg/kg250) بودند. گروه های تیمار پس از ایجاد دیابت باداروی استرپتوزوسین، عصاره الکلی گیاه فرفیونرا با دز mg/kg 500 و250 به مدت 21 روز از طریق گاواژ دریافت کردند. در پایان دوره تجویز عصاره، از گروههای مختلف نمونه خون برای اندازه گیری پروفایل چربی و گلوکز سرم اخذ شد. غلظت تری گلیسیرید و لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL) در گروه تیمار 1 در مقایسه با گروه دیابتی شده به طور معنی داری کاهش یافت (05/0p<). همچنین غلظت سرمی لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) در گروه تیمار 1 به طور معنیداری بالاتر از گروه دیابتی بود (05/0p<). به علاوه، قند خون گروه تیمار 1 نیز نسبت به گروه دیابتی شده به طور معنی داری کاهش یافته بود (05/0p<). این مطالعه نشان داد که عصاره الکلی گیاه فرفیون اثرات هیپوگلیسمیک داشته و تاثیر مثبتی بر سطح لیپوپروتئینهای سرم دارد.
Diabetes is a chronic disease characterized by disordering is the metabolism of proteins, fats and carbohydrates. Most blood glucose lowering drugs that are introduced for treatment, have side effects when used for long-term. Therefore, nowadays, in order to control diabetes and its complications, the use of drugs from plant origin is considered widely. In this study, 40 adult male Wistar rats weighting 250±20 gr were equally divided in to 4 groups randomly: 1- control group or intact animals, 2- Diabetic animals, 3- Treatment 1 group which received 500 mg/kg extract and 4- Treatment 2 group: which received250 mg/kg extract. Animals in the two treatment groups received E. cyparissias extract for 21 days by gastric gavage. At the end of the treatment, levels of triglyceride, cholesterol, LDL, HDL, VLDL and blood glucose were determined. The results showed that triglyceride and LDL levels decrease significantly in treatment 1 group compared with the diabetic group (p<0.05). Also HDL level increased significantly in treatment 1 group compared with the diabetic group (p<0.05). In addition, blood glucose level of treatment -1 group had decreased significantly in comparison with the diabetic group (p<0.05). This study showed that oral administration of E. cyparissias alcoholic extract has hypoglycemic effects. It can reduce the serum levels of lipids and lipoproteins in streptozotocin induced diabetic male rats.
_||_