مطالعه تأثیر مصرف شیر حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس برالگوی لیپیدی سرم و میزان افزایش وزنی رتهای تغذیه شده با غذای پرچرب
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیحمید میرزائی 1 , مهران مسگری عباسی 2 , عیسى تاجمحمدى 3
1 - گروه مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
2 - مرکز تحقیقات کاربردی دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 - دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
کلید واژه: لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس, شیر, الگوی لیپیدی, رت, غذای پرچرب,
چکیده مقاله :
علیرغمپیشرفتهایقابلتوجّهیکهدرکاهشمیزان مرگومیرناشیازبیماریهایقلبیعروقیرخدادهاست، هنوز هماینبیماریهانخستینعلتمرگ و میردربسیاریازکشورهامحسوبمیشوند و هیپرلیپیدمی یکی از عوامل بسیار مهم در بروز این بیماریها میباشد. پروبیوتیکها مکملهای غذایی حاوی میکروبهای زنده هستند که از طریق ایجاد تعادل در فلور میکروبی دستگاه گوارش اثرات مفیدی در بدن میزبان ایجاد مینمایند. لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس یکی از باکتریهای مفید بوده و در تولید فرآوردههای پروبیوتیک مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از اجرای این مطالعه تعیین تأثیر مصرف شیر حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بر الگوی لیپیدی رتهای تغذیه شده با جیره غذایی پرچرب میباشد. مطالعه حاضر از نوع تجربی میباشد که در آن ابتدا 30 سر رت نر نژاد ویستار سفید و با وزن 15 ± 200 گرم بهطور تصادفی به دو گروه 15 عددی تیمار و کنترل تقسیم و در عرض یک هفته به غذای پرچرب (74/11%) و آب حاوی 25% شیر عادت داده شدند. رتهای هر دو گروه بهمدت 60 روز غذای پرچرب و آب حاوى 25% شیردریافت نمودند، با این تفاوت که به آب گروه تیمار، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس با دوز روزانه CFU 109 بهازای هر رت اضافه میشد. بر اساس آزمون t مستقل در سطح 05/0=α میانگین کلسترول تام و LDL-C سرمی رتهای گروه تیمار بهطور معنیدار کمتر از گروه کنترل وHDL-C گروه تیمار بهطور معنیدار بیشتر از گروه کنترل برآورد گردید (05/0p<). ولی تفاوت میانگین تریگلیسرید وVLDL-C سرمی در دو گروه فوق الذکر معنیدار نبود. از طرف دیگر میزان رشد وزن رتها در گروه تیمار بهطور معنیدار بیشتر از گروه کنترل برآورد شد (01/0p<). در مجموع میتوان گفت مصرف روزانه و طولانی مدت شیر حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس از طریق کاهش کلسترول تام و LDL-C و افزایش HDL-C، الگوی لیپیدی سرم را بهبود بخشیده و سرعت رشد بدن را افزایش میدهد.
Despite the significant progresses made in the reduction of mortality due to cardiovascular diseases, they are still the primary cause of death in many countries and hyperlipidemia is an important causal agent of cardiovascular diseases. Probiotics are food supplements containing live microbes which balance the flora of the digestive system and produce positive effects in the host body. L.acidophilus is a beneficial bacterium used in the production of probiotic products .The aim of this study is to evaluate the effects of consumption of milk containing L.acidophilus on serum lipid trends of rats fed high lipid diet. This is an experimental study in which 30 male albino Wistar rats with a body weight of 200±15 gr. were randomly allocated to two groups of treatment and control each containing 15 rats which were adapted to a high lipid diet (11.74%) and water containing 25% milk within a week. Rats in both groups received high lipid diet and water containing 25% milk for 60 days with the exception that rats in the treatment group received water containing L. acidophilus at a level of 109 CFU/rat/day throughout the experiment. Independent t-test revealed that at a level of α= 0.05, mean levels of total cholesterol and LDL-C of rats in the treatment group was significantly lower than the control group (p<0.05), and HDL-C of rats in the treatment group was significantly higher than the control group (p<0.05), but the mean levels of triglyceride and VLDL-C was not significantly different. Also increase in body weight was significantly higher in the treatment group compared with the control group (p<0.01). On the whole, long term daily consumption of milk containing L. acidophilus improves serum lipid trends by lowering total cholesterol level and LDL-C and increasing HDL-C and also increases the rate of body growth.
- فتوحی، ا.، اصغری، ،ف.، میرزا زاده، ع.، علاءالدینی، ف. و همکاران. (1381): بررسی مقایسهای اثرات درمانی و عوارض کوتاه مدت آنتوم با اسید نیکوتینیک، کلستیرامین، مجموع آنها و دارو نما در افراد مبتلا به هیپرکلسترولمی با روش دوسوکور و انتخاب تصادفی نمونهها، فصلنامه گیاهان دارویی، 3: 59-51.
- ملکی، م.، اورعی، س.، عزیزی، ف.، حاتمی ح. و جانقربانی، م. (1379): اپیدمیولوژی و کنترل بیماریهای شایع در ایران، مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی، چاپ اول، تهران، نشراشتیاق، صفحات: 18-10.
- میر حسینی، س.م. و رفیعیان، م. (1382): بررسی اثرات داروی آنتوم بر روی کاهش تریگلیسیرید و کلسترول و لیپوپروتئینهای خون و مقایسه آن با داروی ژمفیبروزیل، دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد، دوره پنجم، شماره1.
- میرزائی، ح. (1383): پروبیوتیکها و مقدمهای بر کاربرد آنها در تأمین سلامت انسان، چاپ اول. تبریز: انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، صفحات: 10-2.
- Ashar, M.N. and Prajapati , J.B. (2000): Verification of hypocholesterolemic effect of fermented milk on human subjects with different cholesterol levels. Folia microbiologica (Praha)., 45(3): 263-8.
- Bohmer, B.M., Kramer, W. and Roth Maier, D.A. (2006): Dietary probiotic supplementation and resulting effects on performance, health status and microbioal characteristics of primiparous sows. J Anim. physiol., 90(7-8): 309-15.
- Chiofalo, V., Liotta, L. and Chiafalo, B. (2004): Effects of the administration of lactobacilli on body weight and on the metabolic profile in growing maltese go at hid. Reprod. Nutr. Dev. 44(5): 449-51.
- Chiu, C.H., Lu, T.Y., Tseng, Y.Y. and Pan, T.M. (2006): The effects of lactobacillus–fermented milk on lipid metabolism in hamsters fed on high-cholesterol diet. Appl. Microbial. biotechnol., 71(2). 20: 238-45.
- Danielson, A.D., Peo, E.R., Shahani, K.M., Lewis, A.J., Whalen, P.J., Amer, M.A. (1989): Anticholesteremic property of Lactobacillus acidophilus yogurt fed to mature boars. J. anim. science, 67(4): 966-74.
- Evans, M., Roberts, A. and Rese, A. (2002): The future direction of cholesterol-lowering therapy. Curr. Opin. Lipindol., 13: 663-669.
- Fukuoka, M., Yoshihira, K., Natori, S., Sakomato, K., et al. (1980): Characterization of mutagenic principles and carcinogenicity of dill weed and seeds. J. Pharmacobiodyn., 3: 236-244.
- Huang, M.K., Choi, Y.J., Houde, R., Lee, J.W., Lee, B. and Zhao, X. (2004): Effects of lactobacilli and an acidophilic fungus on the production performance and immune responses in broider chickens. Poultry Science Association, 83(5): 788-95.
- Krist, P. and Burns, J.H. (1998): Cardiovascular nutrition. 1st ed., USA and ADA: 3-4.
- Kristin, A., Greany, J.A., Nettleton, K.E. and Wangen, M.S.K. (2007): Probiotic capsules do not lower plasma lipids in young women and men. Euro. J. clin. Nutr., 76 (3): 26-33.
- Leon, A.S., Sarah, G.A. and Patricia, C. (2006): Effect of lactobacillus fermentum on serum lipids in subjects with elevated serum cholesterol. Nutr. Metab. Cardiovas. 16(8): 531-535.
- Li, J.Z., Chen, M.L., Wang, S., Dong, J., Zeng, P., Hou, L.W. (2004): Apparent protective effect of high density lipoprotein against coronary heart disease in the elderly. Chinese Med. J-Peking. 117(4): 511-5.
- Paik, H.D. and Park, E. (2005): Effects of Bacillus polyfermenticus SCD on lipid and antioxidant metabolisms in rats fed a high- fed and high- cholesterol diet. Biol. Pharm. Bull. Jul., 28(7): 1270-1274.
- Park, Y.H., Kim, J.G., Shin, Y.W., Kim, S.H. and Whang, K.Y. (2007): Effect of dietary inclusion of Lactobacillus acidophilus ATCC 43121 on cholesterol metabolism in rats. J. Microbiol. Biotech., 17(4): 655-662.
- Pham-Thi, N.G., Le-Thanh, B. and Yoshimi, B. (2003): Impact of two probiotic Lactobacillus strains feeding on fecal lactobacilli and weight gains in chicken. J. Gen. Appl. Microbiol., 49(1): 29-36.
- 21-Richardson, D. (1996): Probiotics and product innovation. Nutrition & Food Science. 96 (4): 27-33.
- Suman, K.V. and Sinha, P. (2006): Antioxidative and hypocholesterolemic effect of Lactobacillus casei sp casei. Indian J. Med. Sci. Mub., 60(9): 361-369.
- Tamai, Y., Yoshimitsu, N., Watanbe, Y., Kumabara, Y. and Nagai, S. (1996): Effects of milk fermented by culturing with various lactic acid bacteria and yeast on serum cholesterol level in rats. J. Fermant. Bioeng., 11(2): 181-182.
- Tsuyoshi, E., Masno, N., Satorzu, S.H., Michihiro, F. and Shunzo, M. (1999): Effects of probiotic on the lipid metabolism of cocks fed on a cholesterol-enriched diet. Biosci. Biotechnol. Biochem., 63(9): 1569-1575.
- Lubbadeh, W., Haddadin, M.S.Y., Al-Tamimi, M.A. and Robinson, R.K. (1999): Effect on the cholesterol content of fresh lamb of supplementing the feed of Awassi ewes and lambs with Lactobacillus acidophilus. Meat Science, 52(4): 381-385.
- Wagrowska, H. (1989): Risk of developing coronary disease in relation of the level of education and type of work in a make population of Warsaw factories. kardiol. Pol., 32: 57-60.
- Zhao, J.R. and Yahg, H. (2005): Progress in the effect of probiotics on cholesterol and its mechanism. Wei. Sheng. Wuxue. Bao., 52(2): 315-319.
|
Fleming, T. (2000): PDR for herbal medicines from medical economics company. New Jersy, USA., 252-253.