تاثیر رقیقکنندههای لاکتوز، شیر پسچرخ و تریس بر روی اسپرماتوزوئیدهای منجمد گاومیش
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیعبدالرضا رستگارنیا 1 , وحید شفیع پور 2
1 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی اورمیه ، اورمیه، ایران
2 - مرکز پرورش واصلاح نژاد گاومیش ایستگاه جبل اورمیه، اورمیه، ایران
کلید واژه: گاومیش, رقیق کننده, اسپرماتوزوئید,
چکیده مقاله :
ترکیب رقیقکننده منی مورد استفاده قبل از انجماد نقش اساسی را در انجماد موفقیتآمیز اسپرماتوزوئیدها ایفا میکند. هدف از انجام این تحقیق شناسایی محلول بافری مناسب برای انجماد منی گاومیش در ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد کشورمیباشد. برای این منظور تعداد 16 انزال دو رأس از گاومیشهای نر مورد آزمایش جمعآوری گردید. نمونههای منی با کیفیت عالی و با داشتن بیش از 70 درصد اسپرماتوزوئید با تحرک رو به جلو در دمای 37 درجه سانتیگراد با سه رقیق کننده مورد نظر تریس، شیر پسچرخ و لاکتوز رقیق گردید.نمونه منی رقیق شده پس از طی مرحله خنک کردن (Cooling)در دمای 4 درجه سانتیگراد بهمدت 2 ساعت و نیزاعمال زمان تعادل 6-4 ساعت در دمای 4درجه سانتیگراد متعاقب افزودن گلیسرول، در پایوتهای 5/0 میلی لیتری فرانسویبا اعمال زمان انجماد مشخص قبل از ورود در ازت مایع منجمد گردیدند و در داخل کانتینرهای مخصوص نگهداری شدند. پساز گذشت 48 ساعت از زمان انجماد، یخ گشایی (Thawing) نمونه پایوتهای منجمد مورد نظر در دمای 37 درجه سانتیگراد بهمدت 30 ثانیه صورت گرفت. میزان تحرک و درصد اسپرماتوزوئیدهای با غشای پلاسمالمای سالم و یکپارچه و نیز آکروزومهای دست نخورده نمونههای مورد آزمایش پس از ذوب بهترتیب با استفاده از میکروسکوپ صفحه گرم با دمای 37 درجه سانتیگراد، آزمایش HOST و رنگآمیزی گیمسا مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج ارزیابی میزان تحرک اسپرماتوزوئیدهای نمونههای منی منجمد تهیه شده بر اساس آزمون آنالیز واریانس نشان داد که درصد تحرک اسپرماتوزوئیدها (میانگین± انحراف معیار) در محیط رقیقکننده تریس (6/3±50) بیشتر از شیر پسچرخ (5/2±5/44) بوده و در رقیقکننده لاکتوز پائین (5/10±4/24) بود (01/0P<). در همین راستا درصد اسپرماتوزوئیدهای با غشای پلاسمالمای سالم و یکپارچهو نیز با آکروزوم دست نخورده برای رقیقکنندههای تریس، شیر پسچرخ و نیز لاکتوز مورد نظر بهترتیب 2/1±4/41، 8/3±6/32و 4/9±24 ونیز 1/3±0/54، 1/4±4/50 و 2/12±3/27 درصد ثبت گردید (01/0P<). بهطور کلی نتایج این بررسینشان داد که استفاده از رقیقکننده با بافر تریس نسبت به رقیق کنندههای شیر پسچرخ و یا لاکتوز برای انجماد اسپرماتوزوئیدهای گاومیش مناسب و قابل توصیه میباشد. تاثیر رقیقکنندههای لاکتوز، شیر پسچرخ و تریس بر روی اسپرماتوزوئیدهای منجمد گاومیش
The composition of the extender in which semen is diluted before freezing plays a major role in successful cryopreservation of spermatozoa. This study was carried out to identify the suitable buffer for cryopreservation of buffalo semen. Sixteen split pooled ejaculates from two buffalo bulls possessing more than 70% visual sperm motility, were diluted at 370c either in lactose, skim milk or Tris extenders. The diluted semen was cooled to 40c within 2 hours, equilibrated at 40c for 4-6 hours following the addition of glycerol, filled in 0.5 ml French straws and frozen in a programmable cell freezer before plunging into liquid nitrogen. Semen was thawed at 370c for 30 seconds after 48 hours of storage inside liquid nitrogen. Post thaw visual sperm motility, plasma membrane integrity and acrosome morphology of each semen sample were assessed by warm plate microscopy at 370c, hypo-osmotic swelling test (HOST) and giemsa staining, respectively. Analysis of variance revelated that percentage of post thaw visual sperm motility (Mean± standard deviation) tended to be higher in Tris (50±3.6) than skim milk (44.5±2.5) and lower in lactose (24.4±10.5) extenders (P<0.01). The percentage of spermatozoa with normal plasma membrane and intact acrosome averaged 41.4±1.2 , 32.6±3.8 , 24.0±9.4 and 54.0±3.1 ,50.4±4.1, 27.3±12.2 for Tris, skim milk and lactose diluents, respectively (P<0.01). In conclusion, the result of this study indicated that the use of Tris based buffering system is suitable and recommendable for cryopreservation of buffalo spermatozoa in comparison to skim milk or lactose diluents.