بررسی صفات اسپرم رقیقشده قوچ با اسانس آویشن (Thymus vulgaris)، با استفاده از میکروسکوپ فازکنتراست و نرمافزار CASA
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیحدیثه قمری منور 1 , غلامعلی مقدم 2 , حسین دقیق کیا 3 , بابک قاسمی پناهی 4
1 - دانشجوی دکترای گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
2 - استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
3 - استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
4 - استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
کلید واژه: آویشن, اسپرم, قوچ, صفات حرکتی, نرمافزار CASA,
چکیده مقاله :
توانایی اسپرم در انجام لقاح به صفات مختلفی ازجمله حرکت، زنده مانی و حجم کافی بستگی دارد. پژوهش حاضر بهمنظور بررسی تاثیر اسانس آویشن بر صفات حرکتی اسپرم قوچ با استفاده از میکروسکوپ فاز کنتراست و نرمافزار CASA (Computer Assisted Sperm Analyzer) انجام گرفت. بدین منظور اسپرم گیری از 4 رأس قوچ و هفته ای دوبار انجام شد. ارزیابی اولیه شامل حجم، حرکت موجی و پیش رونده، حرکت درجا و درصد زنده مانی اسپرم ها بود. سپس نمونه های اسپرم با رقیق کننده شاخص استاندارد بر پایه تریس، 20 درصد زرده تخم مرغ، 7 درصد گلیسرول، به علاوه مقادیر صفر، 100، 200 و 400 میکروگرم اسانس آویشن، مخلوط شدند. بعد از رساندن دمای نمونه های اسپرم به 5 درجه سلسیوس در یخچال، به مدت 10 دقیقه در فاصله 4 سانتی متری بالای نیتروژن مایع قرار گرفتند و در نهایت داخل آن غوطه ور شدند. نمونه ها در روزهای صفر و 30 آزمایش، یخ گشایی شدند. در روزهای انجماد و ذوب، تحرک کل و پیش رونده، حرکت درجا، درصد زنده مانی و صفات CASA و مقدار مالون دی آلدئید (malondialdehyde) مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که درصد زنده مانی و تحرک و مقدار MDA در طول دوره آزمایش کاهش معنی داری داشتند (001/0>p) و تیمارهای 100، 200 و 400 میکروگرم آویشن، بیشترین اختلاف معنی دار را نسبت به گروه شاهد در صفات حرکت پیش رونده و کل، زندهمانی و CASA به خود اختصاص دادند (001/0>p). در صفت MDA تیمارهای 100 و 200 اختلاف معنیداری نسبت به تیمار 400 و شاهد داشتند (001/0>p). نتایج پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از اسانس آویشن به عنوان رقیقکننده باعث بهبود صفات حرکتی اسپرم و زنده مانی در طول انجماد می شود.
The ability of sperm to perform fertilization depends on various characteristics such as movement, viability, and sufficient volume. The present study was conducted to investigate the effect of Thymus vulgaris essential oil on the motility characteristics of ram sperm using phase-contrast microscope and CASA (Computer Assisted Sperm Analyzer) software. For this purpose, semen was collected twice a week from four rams. Initial evaluations included volume, wave motility, progressive motility, non-progressive motility and survival percentage of sperms. Then sperm samples were mixed with standard index Tris-based diluent, 20% egg yolk, 7% glycerol, plus 0, 100, 200 and 400 µg of Thymus vulgaris essential oil per ml. After bringing the temperature of the sperm samples to 5 degrees Celsius in the refrigerator, they were placed at 4 cm above liquid nitrogen for 10 minutes and finally immersed in it. The samples were thawed on days 0 and 30 of the experiment. Traits which were investigated during freezing and thawing days included total and progressive motility, non-progressive motility, viability percentage, MDA (Malondialdehyde) and CASA characteristics. The results showed that the percentage of viability and mobility decreased significantly during the experiment (p<0.001). The treatments of 100, 200 and 400 µg Thymus vulgaris essential oil had the most significant percentages compared to the control group in the characteristics of progressive and total motility, viability and CASA (p<0.001). Malondialdehyde had significantly decreased in the 100 and 200 treatments compared to the 400 and control treatments (p<0.001). The results of the present study showed that diluents containing Thymus vulgaris essential oil improve sperm motility and viability during freezing.
