بررسی تغییرات آنتیاکسیدانهای خون در سگهای مبتلا به عفونت پاروویروس
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
ارغوان زرندی
1
(دانشآموخته دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.)
بهرام عمواوغلی تبریزی
2
(دانشیار گروه علوم بالینی، دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.)
سیامک مشهدی رفیعی
3
(دانشیار گروه علوم بالینی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.)
کلید واژه: سگ, پاروویروس, آنتیاکسیدانهای خون,
چکیده مقاله :
آنتیاکسیدانها ترکیباتی هستند که مانع اکسیداسیون می شوند. اکسیداسیون یک واکنش شیمیایی است که می تواند رادیکالهای آزاد را تولید کند که منجر به واکنشهای زنجیرهای می شوند و ممکن است به سلولهای موجودات زنده آسیب برساند. آنتیاکسیدانهایی مانند تیول یا اسید اسکوربیک (ویتامین C) این واکنشهای زنجیرهای را قطع می کنند. با توجه به شایع بودن بیماری پاروویروس در سگ سانان و تحقیقات اندک در خصوص تاثیر آنتیاکسیدانها در کنترل این بیماری مطالعه حاضر به منظور تعیین تاثیر آنتیاکسیدانها در روند درمان این بیماری انجام گرفت. در این مطالعه از تعداد ۵۰ قلاده سگ که شامل ۲۵ قلاده سگ بیمار مبتلا به بیماری پاروویروس و ۲۵ قلاده سگ سالم از نظر این بیماری، نمونه خون اخذ شد، سپس فعالیت آنزیمهای کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و میزان مالوندیآلدئید و ظرفیت تام آنتیاکسیدانی سرم به روش اسپکتروفتومتری و کیت رندوکس اندازهگیری شد. داده ها به لحاظ آماری با روش t-testو نرم افزار SPSS ویرایش ۲۳ تحلیل شدند. آنزیمهای کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز، سوپر اکسید دیسموتاز و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام در گروه تیمار نسبت به گروه شاهد کاهش آماری معنیدار و میزان مالوندیآلدئید افزایش آماری معنیدار نشان داد (05/0>p). نتایج نشان میدهد در سگهای مبتلا به عفونت پاروویروس سیستم آنتیاکسیدانی تحت تاثیر قرار می گیرد و بنابراین باید در درمان و پیشگیری از بیماری پاروویروس در سگ سانان به این امر توجه کرد.
Canine parvovirus (CPV-1) is a highly contagious viral disease in dogs that usually causes acute gastrointestinal disease in puppies. The disease is more common in dogs aged 6 weeks to 6 months. Antioxidants are compounds that prevent oxidation. Oxidation is a chemical reaction that can produce free radicals, thus leading to chain reactions that may damage the cells of living organisms. Antioxidants such as thiol or ascorbic acid (vitamin C) interrupt these chain reactions. Due to the prevalence of parvovirus in dogs and little research on the effect of antioxidants in controlling or exacerbating the disease, this study was performed to determine the effect of antioxidants in the treatment of this disease. In this study, blood samples were taken from 50 dogs, including 25 dogs with parvovirus disease and 25 healthy dogs with the disease, followed by catalase, glutathione peroxidase, superoxide dismutase, malondialdehyde and total antioxidant capacity. Rendox kit spectrophotometry was measured. Statistical results to t-test method and SPSS software version 23 were analyzed. The results showed that the enzymes of catalase, glutathione peroxidase, superoxide dismutase and total antioxidant capacity in the treatment group compared to the control group had a statistically significant decrease and the amount of malondialdehyde increased statistically (P <0.05). The results show that dogs with parvovirus infection are affected by the antioxidant system, so it should be considered in treatment and prevention.
_||_