ارزیابی شیوع آلودگی سالمونلا و ژنهای مقاومت به تتراسایکلین در نمونههای به دست آمده از لاشه طیور عرضه شده در فروشگاههای شهر زاهدان
محورهای موضوعی : میکروبیولوژیربابه افتخاری نژاد 1 , بابک خیرخواه 2
1 - گروه میکروبشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان، کرمان، ایران
2 - گروه میکروبشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان، کرمان، ایران
کلید واژه: مقاومت آنتیبیوتیکی, طیور, سالمونلا, tetA, tetB,
چکیده مقاله :
سالمونلوز مهمترین شکل مسمومیت باکتریایی در انسان و حیوانات محسوب می شود که بواسطه باکتری های خانواده سالمونلای غیرتیفوئیدی ایجاد می شود. عفونت با سالمونلا بیشترین عامل عفونت های با منشا غذایی محسوب می شود. یکی از مهمترین منابع غذایی که احتمال وجود آلودگی به سالمونلا در آن وجود دارد، مرغ و فراورده های گوشتی می باشند. در دو دهه اخیر ظهور سالمونلاهای مقاوم به آنتی بیوتیک های رایج موجب افزایش مشکلات موجود در زمینه آلودگی سالمونلایی در محصولات گوشتی شده است. انتقال این باکتری های مقاوم به انسان موجب سخت و طولانی شدن فرایند درمان می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع باکتری سالمونلا و ژن های مقاومت tetA و tetB از لاشه طیور عرضه شده در فروشگاه های شهر زاهدان انجام شد. در این مطالعه توصیفی -مقطعی از تعداد 130 نمونه لاشه طیور عرضه شده در فروشگاه های شهر زاهدان جدایه سالمونلا بر اساس روش های استاندارد منتشر شده توسط OIE و FDA جداسازی گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که تنها در 15/6 درصد از نمونه های مورد بررسی باکتری سالمونلا و در 07/3 درصد سویه سالمونلا تایفی موریوم وجود دارد. بررسی میزان فراوانی ژن های مقاومت در نمونه های جداشده در مطالعه حاضر نشان می دهد در 50 درصد از جدایه های سالمونلا هیچ یک از ژن های مقاومت tetA یا tetB شناسایی نشد، در حالی که در 50 درصد دیگر تنها ژن مقاومت tetB شناسایی شد. وجود ژن های مقاومت به تتراسیکلین در جدایه های سالمونلا نشان می دهد استفاده از آنتی بیوتیک ها در صنعت پرورش مرغ باید تحت کنترل قرار گرفته و با دقت بیشتری صورت گیرد تا میزان فراوانی این ژن ها کاهش یابد.
Salmonellosis is the most important form of bacterial infection in humans and animals caused by the non-typhoid salmonella family. Salmonella infection is the most common cause of foodborne infections. One of the most important sources of Salmonella contamination is poultry and meat products. In the last two decades, the emergence of Salmonella resistant to common antibiotics has increased the problems of Salmonella contamination in meat products. Transmission of these resistant bacteria to humans makes the treatment process difficult and lengthy. The aim of this study was to determine the prevalence of Salmonella bacteria and tetA and tetB resistance genes from poultry stores in Zahedan. In this descriptive cross-sectional study, Salmonella isolates were isolated from 130 poultry stores in Zahedan based on standard methods published by OIE and FDA. The results of this study show that only 6.15% of the samples were Salmonella and 3.07% were Salmonella typhimurium strains. Examination of the frequency of resistance genes in isolated samples in the present study shows that in 50% of Salmonella isolates, none of the tetA or tetB resistance genes was detected, while in the other 50%, only the tetB resistance gene was identified. The presence of tetracycline resistance genes in Salmonella isolates suggests that the use of antibiotics in the poultry industry should be controlled and more carefully used to reduce the frequency of these genes.
_||_