شبیه سازی تاثیر دما و زمان بر میزان برگشت فنری در فرآیند خمکاری لوله
محورهای موضوعی : مکانیک خزش، خستگی و شکستمحمدحسین تهرانی 1 , مهرداد عضو امینیان 2
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی مکانیک، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران
2 - استادیار، گروه مهندسی مکانیک، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی ، سمنان، ایران
کلید واژه: برگشت فنری, روش المان محدود, خمکاری لوله,
چکیده مقاله :
فرآیند خمکاری یکی از پرکاربردترین فرآیندها در شکل دهی فلزات می باشد. با توجه به محدود بودن ضریب الاستیسیته مواد ، در پی تغییر شکل پلاستیکی،پس از برداشتن بار همواره یک بازیابی الاستیک وجود دارد. در فرآیند خمکاری لوله، کاهش میزان برگشت فنری و بهینه سازی فرآیند دارای اهمیت است. در این مقاله اثر پارامترهای دما و زمان بر میزان برگشت فنری برروی خمکاری لوله های زنگ نزن فولادی و آلومینیومی بررسی شده است. برای این منظور به کمک روش المان محدود و با استفاده از نرم افزار شبیه سازی آباکوس فرآیند خمکاری شبیه سازی شده است ، این شبیه سازی برای حالت های مختلف دما و زمان مورد بررسی قرار گرفته است. در نهایت برای صحه گذاری نتایج شبیه سازی یک سری آزمایشات تجربی برای خمکاری این لوله ها انجام شده است. نتایج بدست آمده از هر دو روش مطابقت خوبی باهم دارند. بطوریکه که با افزایش دما میزان برگشت فنری کاهش می یابد و همچنین با گذشت زمان از انجام فرآیند خمکاری، میزان درصد برگشت فنری کاهش می یابد.
Bending is one of the most usable metal forming processes. Due to the limited elasticity coefficient of the material, followed by plastic deformation, after removing the load, there is always an elastic recovery. Reducing the amount of spring back and process optimization are important in bending process. In this article, the effects of temperature and time on spring back of stainless steel and aluminum tubes bending have investigated. For this purpose, bending process has stimulated by finite element method using Abacus software. This method has investigated for different temperatures and times. Finally, to validating simulation results, a series of practical examinations have done for tube bending. The results of both methods are in a good agreement with each other so that with increasing of temperature, spring back effect has decreased and also with increasing time after bending, spring back amount percent has decreased.
_||_