تنوع گونه ای بندپایان زیان آور قارچ خوراکی و عوامل کنترل بیولوژیک آنها در تولیدی های شهرستان زرندیه، استان مرکزی
محورهای موضوعی : آفات گیاهی
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه حشرهشناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین- پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
2 - - استادیار، گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین -پیشوا، ورامین، ایران
کلید واژه: کنه, استان مرکزی, قارچ خوراکی, حشرات, زرندیه,
چکیده مقاله :
قارچ خوراکی به عنوان یکی از منابع درآمد زایی صنعتی و تجاری در سراسر جهان، محصولی غنی از پروتئین است که با توجه به نوع بستر پرورش مورد حمله گونه های مختلفی از عوامل زیان آور قرار می گیرد. در این تحقیق، طی دو نوبت نمونه برداری در مراحل بذر پاشی و غلاف دهی قارچ، از شش کارگاه تولید قارچ خوراکی دکمه ای در شهرستان زرندیه، استان مرکزی اقدام به جمع آوری نمونه های بند پایان موجود در بستر پرورش قارچ خوراکی گردید. نمونه ها به کمک قیف برلیز جدا سازی و در الکل اتانول 70 درصد نگهداری و سپس با استفاده از کلید های معتبر تا سطح گونه شناسایی شدند. سپس به منظور تعیین سطح اهمیت گونه ها، درصد فراوانی هر گونه محاسبه و به کمک روش های آماری مقایسه گردیدند. در مجموع ۱۸۱۴ نمونه از بندپایان متعلق به 15 گونه در قالب 14 جنس و 11 خانواده جمع آوری گردیدند. گونه Tyrophagus putrescentiae با بیشترین فراوانی (۰۶/۲ ± ۹۱/۱۸ درصد) و اختلاف معنـی دار با سـایر نمونـه ها تشـخیص داده شد. در مرتبه دوم و سوم به ترتیب گـونه های Megaselia halterata (84/1 ± 83/14 درصد) و Lycoriella auripila (۴۷/۰ ± ۷۸/۱۱ درصد) با اختلاف معنی دار نسبت به سایر گونه ها، دارای بیشترین فراوانی بودند. از مجموع گونه های به دست آمده دو گونه شکارگر Atheta coriaria از راسته Coleoptera و کنه Macrocheles glaber شناسایی شدند. بیشتر گونه های یافت شده از تولیدی های قارچ خوراکی شهرستان زرندیه رژیم پوسیده خواری داشته و همراه با کمپوست آلوده به کارگاه وارد شده اند. گونه هایی نظیر M. halterata، Megaselia scalaris، L. auripila، Coboldia fuscipes و Tyrophagus putrescentiae با رژیم قارچ خواری جزء گونه های زیان آور با خسارت مستقیم به محصول قارچ خوراکی محسوب می شوند.
Today mushroom cultivation has become one of the money making sources in industry and trade all around the world. Due to its production system, this rich nutritional product is under the attack of several pest agents. In this study, the arthropods existing in mushroom cultivation systems was collected through two production stages, spawning and casing from six production units in Zarandieh county, Marakazi province. Samples were separated by Berlese funnel and retained in Ethanol 70%; then identified by certified resources. The abundance of each species was caulcuated and the mean density of different species were compared statistically. In total, 1814 samples belonging to different orders of Insecta and Acari were collected. 790 samples were collected through spawning and 1024 samples through casing. Collected arthropods belonging to 15 species under 14 genera and 11 families. Tyrophagus putrescentiae was the most abundant species (18.91 ± 2.06%) with significant difference. Megaselia halterata (14.39± 1.88 %) and Lycoriella auripila (11.87 ± 0.47) were the most abundant species, subsequently. Among the collected species, two predators, Atheta coriaria and M. galber were identified. Most of the collected species were saprophagous and infected compost would be a possible way to introduce them into the mushroom cultivation systems. Samples like M. halterata, Megaselia scalaris, L. auripila, Colbodia fuscipes and T. putrescentiae were mycophagous and could make direct damage to mushroom product. Compost sterilizing would be an effective way to eliminate pest arthropods in mushroom cultivation systems.
_||_