بررسی اثرات ضد تغذیه ای غلظت های زیرکشنده قارچ های Beauveria bassiana Balsamo ،Beauveria brongniartii Saccardo و Metarhizium anisopliae Metsch روی لارو سوسک شاخ دار خرما Oryctes elegans Prell
محورهای موضوعی : حشره شناسی و سایر بندپایان
1 - موسسه تحقیقات خرما و میوه های گرمسیری کشور
2 - موسسه تحقیقات خرما و میوه های گرمسیری کشور
کلید واژه: اثرات ضد تغذیه ای, قارچ های بیمارگر, Oryctes elegans, Anti-nutritional effects, Entomopathogenic fungi,
چکیده مقاله :
در این پژوهش توانایی غلظت های زیر کشنده قارچ های Beauveria bassiana، Beauveria brongniartii و Metarhizium anisopliae در کاهش قدرت تغذیه لارو سوسک شاخ دار خرما Oryctes elegans و اثرات آن ها بر شاخص های هضم، جذب و دفع سیستم تغذیه مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور ضمن محاسبه غلظت های زیر کشنده کاهش دهنده توانایی تغذیه (EC50 وEC90)، شاخص های فیزیولوژیک، کارایی تبدیل غذای خورده شده (ECI)، کارایی تبدیل غذای هضم شده (ECD) و میانگین سرعت رشد نسبی (MRG) محاسبه گردیدند. نتایج نشان داد که جدایه های قارچ های بیمارگر B. bassiana، B. brongniartii و M. anisopliae به طور متفاوتی توانایی بالایی در کاهش توانایی تغذیه لارو سوسک شاخ دار خرما O. elegans دارند. به طوری که قارچ های M. anisopliae و B. bassiana به ترتیب با EC50 معادل 104×27/4 و 104×95/7 اسپور در میلی لیتر دارای بالاترین و پایین ترین توانایی ضد تغذیه ای لارو بودند. بین میانگین عوامل فیزیولوژیک تغذیه در تیمارهای گونه قارچ های بیمارگر، غلظت کاربردی آن ها و همچنین اثرات متقابل آن ها تفاوت معنی داری در سطح احتمال یک درصد وجود داشت. به طوری که در هر سه گونه قارچ های بیمارگر با افزایش غلظت اسپور قارچ، مقادیر شاخص های MRG، ECI و ECD کاهش یافت.
The effects of sub-lethal doses of the fungi, B.bassiana, B.brongniartii and M. anisopliae on feeding ability of the larvae of the date horned beetle and the indices of digestion, absorption and excretion of this pest were studied in laboratory condition. First, the sub-lethal doses of 50 and 90% of reducing power ability (EC50 and EC90) was calculated and then the physiological feeding indices including Relative Consumption Rate (RCR), Efficiency of Conversion of Ingested food (ECI, Efficiency of Digested food (ECD), Approximate Digestibility (AD) were estimated. The results showed that the isolates of all three pathogenic fungi had a significant different high ability to reduce the feeding efficiency of the date- pest larvae. The highest and lowest abilities belonged to M. anisopliae and B. bassiana with the EC50 of 4.27×104 and 7.95×104 spores/ml, respectively. There was a significant difference between physiological feeding indices of the pest larvae when they were exposed to applied doses of spores. In all three pathogenic fungi species, increasing doses of spore decreased the values of MRG, ECI,ECD and AD, but increased the value of PCR. The highest of the regression lines of the indices on log scale of doses was recorded in M. anisopliae and then the two other species, B. brongniartii and B. bassiana.