مطالعه اثر گونه شته و میزبان گیاهی آن روی تغذیه و طول عمر بالتوری سبز (Chrysoperla carnea (Neur :chrysopidae
محورهای موضوعی : حشره شناسی و سایر بندپایانسارا فرحی 1 , شهرام حسامی 2 , مهدی غیبی 3
1 - دانش آموخته گروه حشره شناسی، دانشکده علوم کشاورزی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2 - گروه حشره شناسی، دانشکده علوم کشاورزی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
3 - گروه حشره شناسی، دانشکده علوم کشاورزی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
کلید واژه: Host plant, میزبان گیاهی, Sitobion avenae, Aphis nerri, Chrysoperla carnea,
چکیده مقاله :
اثر تغذیه از گونه شته و نوع میزبان گیاهی آن روی طول عمر و میزان تغذیه لارو بالتوری سبز معمولی( Chrysoperla carnea ) مورد بررسی قرار گرفت. شته معمولی گندم (Sitobion avenae) و شته خرزهره (Aphis nerii) به عنوان میزبان این شکارگر انتخاب شدند. در این تحقیق گونه S. avenae روی دو گونه میزبان، گندم (میزبان اصلی) و خرزهره (میزبان اجباری) پرورش داده شد و در اختیار لارو بالتوری سبز قرار گرفت. این آزمایش در شرایط دمایی 2±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70%، طول مدت روشنایی 16 و تاریکی 8 ساعت انجام شد. بر اساس داده های به دست آمده اثر گونه شته و میزبان گیاهی روی طول عمر و میزان تغذیه لارو بالتوری اختلاف معنی داری داشت. متوسط تغذیه لارو سن دوم بالتوری سبز. Ch. carnea از شته معمولی گندم، شته خرزهره و شته معمولی گندم که از خرزهره تغذیه کرده بود به ترتیب 98/0±3/40، 50/0±5/19 و 1/1±6/30 شته بود که با یکدیگر اختلاف آماری داشتند. هم چنین طول عمر لارو سن 2 بالتوری سبز که از شته های مختلف تغذیه کرده بود، به ترتیب 15/0±7/3، 29/0±8/7 و 21/0±6 روز ثبت گردید که در این ارتباط نیز اختلاف آماری وجود داشت. نتایج نشان داد که خصوصیات زیستی لاروهای بالتوری سبز.به میزان زیادی وابسته به کیفیت غذایی است که از آن تغذیه می کنند.
The effect of aphid species and its host plant on feeding rate and longevity of green lacewing(Chrysoperlacarnea) was studied. The Sitobion avenae and Aphis nerriwere selected as the hosts of green lacewing. In this study, we used A.nerri, S.avenaefed on wheat as main host and S. avenae fed on oleander as compulsory host to study feeding rate and longevity of Ch.carneaThe experiments were conducted in laboratory conditions (25 ± 2 ˚C 70±5 % RH and photoperiod of 16L: 8D). Based on the data obtained, Significant effects of aphid species and their the host plants on feeding rate and longevity of green lacewing were observed. The average feeding rate of 2nd instar larvae of Ch. carneaon wheat aphid fed on wheat, oleander aphid and wheat aphid fed on oleander were 40.3±0.98, 19.5±0.50 and 30.6±1.1 aphids respectively. In addition, the longevity of 2nd instar larvae of green lacewing which fed on different mentioned hosts were recorded as 3.7±0.15, 7.8±0.29 and 6±0.21 days, respectively. The results showed that biological characteristics of larvae of Ch. carneaare were influenced by their food quality.