بررسی برخی شاخص های خونی، آنزیمی و ایمنی ماهی کپور(Cyprinus carpio) تغذیه شده با سطوح مختلف ویتامین های C و E
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیمجید محمدنژاد 1 , سهیل شاهرخی 2 , افشین قلیچی 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بندرگز، دانشیار گروه شیلات، بندرگز، ایران:
2 - تکثیر و پرورش آبزیان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آزادشهر، گروه شیلات، آزادشهر، ایران.
3 - تکثیر و پرورش آبزیان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آزادشهر، گروه شیلات، آزادشهر، ایران.
کلید واژه: ایمنی, ماهی کپور, خون شناسی, آنزیمی, ویتامینC و E,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف:ویتامین ها ترکیبات آلی هستند، که اهمیت حیاتی برای ماهیان داشته و کمبود آن ها باعث اختلالات شدیدی در بدن ماهی می گردد و از آن جا که ماهی ویتامین را فقط از طریق غذا جذب می نماید لذا در این تحقیق به بررسی اثر سطوح مختلف ویتامین های C و E بر فاکتورهای خونی و ایمنی ماهی کپور انجام پذیرفت. روش کار: تحقیق جاری با 9 جیره غذایی شامل ترکیبی از 0، 200 و 400 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین C و 0، 200 و 400 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین E به مدت 6 هفته انجام پذیرفت.در پایان بررسی خون گیری از ماهیان با استفاده از قطع ورید ساقه دمی انجام و اندازه گیری فاکتورهای خونی، آنزیمی و ایمنی در آزمایشگاه خون شناسی انجام پذیرفت. یافته ها: نتایج آنالیز خون نشان داد که از نظر آماری بین گروه های مورد بررسی از نظر میزان گلبول قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت، لنفوسیت، مونوسیت، ائوزینوفیل، نوتروفیل، MCH و MCV اختلاف معنی دار آماری مشاهده می گردد(05/0P<). از لحاظ میزانMCHC بین گروه ها اختلاف معنی دارآماری مشاهده نمی گردد(05/0P>). با افزودن ویتامین های C و E از میزان شاخص های آنزیمی لاکتات دهیدروژناز، آلانین آمینو ترانسفراز، آسپارات آمینو ترانسفراز و آلکالین فسفاتازکاسته و میزان فعالیت لایزوزیم، کمپلمان 50(ACH50) و IGM بیشتر می گردد. نتایج بررسی نشان داد که در اکثر شاخص های مورد بررسی میزان 400 میلی گرم در کیلوگرم غذا ویتامین Cو E باعث بهبود عملکرد می گردد. نتیجه گیری: افزودن مقادیر مختلف ویتامین های Cو E باعث افزایش فاکتورهای خونی و بهبود عملکرد سیستم ایمنی می گردد.
-اورجی، م.، رحیمی، ح. 1392. اثر ویتامین E بر شاخصهای رشد میزان بقا و تغییرات هماتولوژی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان. فصلنامه علمی پژوهشی شیلات. دوره 2. شماره 4. ص 1-10.
2-پورغلام، ی.، خارا، ح.، محسنی، م .1393. بررسی اثرات سطوح مختلف ویتامین Cبر فاکتورهای خونی و ایمنی بچه تاسماهی سیبری(Acipenser baerii). فصلنامه علمی پژوهشی فیزیولوژی و تکوین جانوری، شماره پیاپی25، جلد7، شماره2، بهار، ص79-85.
3-تاتینا، م.، بهمنی،م.، سلطانی، م.، ابطحی،ب.، قریب خانی، م. 1388. تاثیر جیره های غذایی حاوی سطوح مختلف ویتامینهای C و Eبر میزان گلبول های قرمز خون ماهی استرلیاد پرورشی. مجله علمی پژوهشی بیولوژی دریا. سال اول شماره چهارم. ص 23-34.
4-تاتینا، م.، طاعتی، ر.، بهمنی، م.، سلطانی، م.، قریب خانی، م. 1391. اثر سطوح متفاوت ویتامین های C و E بر شاخص های رشد و بقای ماهی استرلیاد پرورشی. مجله علمی شیلات ایران. سال بیست و یکم، شماره 1. بهار، ص 1-12.
5-جواهرزاده دزفول، ف.، علیشاهی، م. چله مال دزفولی نژاد، م. جواهری، م. 1391. تأثیرسطوح مختلف ویتامین C برخی شاخص های ایمنی و خونی ماهی بنی (Barbus sharpeyi). مجله دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، دوره 6، شماره1.ص 47-56.
6-رحیمی، م.، سوداگر، م.، اورجی، ح.، حسینی، س.ع.، تقیزاده، و. 1391. تاثیر ویتامین C بر پارامترهای خونی، رشد و پاسخ به استرس دمایی در بچه ماهیان قزل الای رنگین کمان (Oncorhinchus mykiss). مجله تحقیقات دامپزشکی، دوره 67، شماره 4، ص 373-380.
7-شکراالهی، س.، تقی زاده، و.، ایمانپور، م.ر. 1393. اثر جیرههای غذایی حاوی سطوح مختلف ویتامین E و C بر شاخص های رشد ماهی فلاور هورن(Cichlosoma sp). فصلنامه علمی پژوهشی محیط زیست جانوری. سال ششم، شماره 2، تابستان. ص 75-81.
8-عاشوری، ع.، خارا، ح.، یزدانی ساداتی، م. ع.، کاظمی، ر. ا. 1393. بررسی تاثیر ویتامین های توکوفرول( (E و ریبوفلاوین( (B2 برفاکتورهای خونی و ایمنی بچه ماهی شیپ(Acipenser nudiventris). فصلنامه علمی پژوهشی فیزیولوژی و تکوین جانوری. شماره پیاپی 28، جلد 8، شماره 1، ص 17-27.
9-غیاثوند، ز.، احمدی، ز.، علامه، ع.، چنگیزی، ر. 1395. اثر سطوح مختلف ویتامینC بر رشد، تغذیه، بازماندگی و برخی پارامترهای خونی و ایمنی ماهی آکواریومی باربحلب(Barbonymus schwanenfeldii). مجله پژوهش های جانوری(مجله زیست شناسی ایران)، جلد29،شماره3.ص 318-326.
10-کاظمی، ر. ا.، پوردهقانی، م.، یوسفی جوردهی، ا.، یارمحمدی، م.، نصری تجن، م. 1389. فیزیولوژی دستگاه گردش خون آبزیان و فنون کاربردی خون شناسی ماهیان. انتشارات بازرگان، رشت، چاپ اول، ص 194.
11-فلاحتکار، ب.، سلطانی، م.، ابطحی، ب.، کلباسی، م. ر.، پورکاظمی، م.، یاسمی، م. 1385. تاثیر ویتامین C بر برخی پارامترهای رشد، نرخ بازماندگی و شاخص های کبدی در فیل ماهیان. مجله پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان. شماره 72. ص98-103.
12- فلاحتکار، ب.، سلطانی، م.، علیشاهی، م.، زرگر، ا. 1387. تاثیر سطوح مختلف اسید اسکوربیک بر برخی از شاخص های ایمنی فیل ماهیان جوان. مجله تحقیقات دامپزشکی، دوره 63، شماره 5، ص 337-343.
13-محمدی ها، ح. 1377. بیوشیمی بالینی. انتشارات دانشگاه تهران. چاپ دوم. 826 ص.
14-محمدنژادشموشکی، م.، سلطانی، م.، شریف پور، ع.، ایمانپور، م.ر. 1391. بررسی اثر غلظت های تحت کشنده سم دیازینون برفعالیت برخی آنزیم های سرمی مولدین نر ماهی سفید Rutilus frisii kutum (Kamensky, 1901. مجله دامپزشکی ایران، دانشگاه شهید چمران اهواز، دوره هشتم، شماره چهارم، زمستان، ص 94-101.
15- میرشاه ولد، ف.، کاظمیان، م. 1395. تاثیر سطوح مختلف ویتامینC بر برخی پارامترهای رشد و تعدادی از شاخص های هماتولوژی سرم خون ماهی کوی (Cyprinus carpio). مجله پژوهش های علوم و فنون دریایی، سال یازدهم، شماره دوم، تابستان. ص 58-68.
16.Affonso, E. G., Polez, V. L. P., Mazon, A. F., Araújo, M. R. R., Moraes, G., Rantin F. T. (2004). Physiological responses to sulfide toxicity by the air-breathing catfish, Hoplosternum littorale(Siluriformes, Callichthyidae). Comparative Biochemistry and Physiology, 139; 251–257.
17.Anbarasu, K., Chandran, M. R. (2001). Effects of ascorbic acid on the immune responses of the cat fish Mystus gulio (Hamilton), to different bacterions of Aeromonas hydrophila. Fish & Shellfish Immunology, 11; 347–355.
18.Asaikkuttia, A., Bhavana, P. S., Vimalab, K., Karthika, M., Cheruparambathca, P. (2016). Effect of different levels dietary vitamin C on growth performance, muscle composition, antioxidant and enzyme activity of freshwater prawn, Macrobrachium malcolmsonii. Aquaculture Reports, 3; 229–236.
19.Arab, N., Rajabi Islami, H. (2015). Effects of dietary ascorbic acid on growth performance, body composition, and some immunological parameters of caspian brown trout, Salmo trutta caspius. Journal of the World Aquaculture Society; 46; 505–518.
20.Buettner, G.R., Jurkiewicz, B.A. (1995). Catalytic metals, ascorbate and free radicals: combi-nations to avoid. Radiat. Res. 145; 532–541.
21.Chen, R., Lochmann, R., Goodwin, A., Praveen, K., Dabrowski, K., Lee, K. (2003). Alternative complement activity and resistance to heat stress in golden shiners(Notemigonus crysoleucas) are increased by dietary Vitamin C levels in excess of requirements for prevention of deficiency signs. Journal of Nutrition, 133; 2281–2286.
22.Cox, V.E. (1968). The anemia of scurvy. In: Harris, R.S., Wool, I.G., Loraine, J.A. Eds., Vitamins and Ž . Hormones 26 Academic Press, New York, pp. 635–651.
23.Dinning, J. S. (1962). Nutritional requirements for blood cell formation in experimental animals. Physiological Reviews, 42; 169–180
24.Faramarzi, M. (2012). Effect of dietary vitamin c on growth and feeding parameters, carcass composition and survival rate of common carp(Cyprinus carpio). Global Veterinaria, 8; 507-510.
25.Khara, H., Sayyadborani, M., SayyadBorani, M. (2016). Effects of α-Tocopherol(vitamin E) and ascorbic acid(vitamin c) and their combination on growth, survival and some haematological and immunological parameters of caspian brown trout, Salmo trutta caspius juveniles. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 16; 385-393.
26.Lim, C., Lovell, R. T.(1978). Patology of vitamin C deficien cysyndrome in chanel catfish, Ictalurus punctatus. Nutrition, 108; 1137-1146.
27.Lin, M. F., Shiau, S. Y. (2004). Requirements of vitamin C(L-ascorbyl-2-
monphosphate-Ma and L-ascorbyl-2-monophosphate-Na) and its effects on immune responses of grouper, Epinephelus malabaricus. Aquaculture Nutrition, 10; 327–333.
28.Menezes, G. C., Tavares-Dias, M., Ono, E. A., Andrade, J. I. A., Brasil, E. M., Roubach, R., et al. (2006). The influence of dietary vitamin C and E supplementation onthe physiological response of pirarucu, Arapaima gigas, in net culture. Comp. Biochem. Physiol. A, 145; 274-279.
29.Merchie, G., Lavens, P., Dhert, Ph., Dehasque, M., Nelis, H., De-Leenheer, A. (1996). Dietary ascorbic acid requirements during the hatchery production of turbot larvae. J. FishBiol., 49; 573–583.
30.Miar, A., Matinfar, A., Shamsae, M., Soltani, M. (2013). Effects of different dietary vitamin c and e levels on growth performance and hematological parameters in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). World Journal of Fish and Marine Sciences, 5(2); 220-226.
31.Nakagawa, H., Sato, M., Gatlin, D.M. (2007). Dietary supplements for the health and quality of cultured fish. CRC press. USA. 220p.
32.National Research Council, (2011). nutrient requirements of fish and shrimp. National Academy Press, Washington, DC.
33.Safarpour Amlashi, A., Falahatkar, B., Sattari, M., Tolouei Gilani, M. H. (2011). Effect of dietary vitamin E on growth, muscle composition, hematological and immunological parameters of sub-yearling beluga Huso huso L. Fish & Shellfish Immunology, 30; 807-814.
34.Sahoo, P. K., Mukherjee, S. C. (2002). Influence of high dietary atocopherol acetate intakes on specific immune response, nonspecific resistance factors and disease resistance of healthy and Aflatoxin B1-induced immunocompromised Indian major Carp, Labeo rohita (Hamilton). Aquaculture Nutrition, 8; 159-67.
35.Wang, C., Huang, C. (2015). Effects of dietary vitamin C on growth, lipid oxidation,and carapace strength of soft-shelled turtle, Pelodiscus sinensis. Aquaculture, 445;1–4.