تاثیر افزودن ترکیب پودر آویشن و رزماری به جیره غذایی آلوده به آفلاتوکسین ب 1 بر آسیب های بافت کبد ماهی قزل آلای رنگین کمان(Oncorhynchus mykiss)
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیبیتا وطن دوست 1 , کوروش سروی مغانلو 2 , مزدک رازی 3 , احمد ایمانی 4
1 - کارشناس ارشد شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه.
2 - دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه
3 - دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه
4 - دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه
کلید واژه: قزل آلای رنگین کمان, آسیب های بافت کبد, آفلاتوکسین ب1, ماسون تری کروم, آنزیم های التهابی کبد,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف: آلودگی جیره غذایی با آفلاتوکسین، باعث آسیب های بافت کبد و تضعیف سیستم ایمنی در آبزیان میگردد. متابولیت های فعال برخی از گیاهان دارویی در بازدارندگی رشد قارچ و ممانعت از سنتز آفلاتوکسین موثر است.بنابراین مطالعهحاضرباهدفبررسیآسیب های بافت کبد ناشی از سمآفلاتوکسین ب 1و پتانسیلحفاظتیپودر آویشن و رزماریدر ماهیقزلآلایرنگینکمان انجامپذیرفت. روش کار: تعداد 225 قطعه ماهی با وزن متوسط 5±90گرم در قالب 3 تیمار شامل گروه شاهد(جیره غذایی فاقد سم آفلاتوکسین ب1)، تیمار دوم(جیره غذایی حاوی ppb 50سم آفلاتوکسین ب1) و تیمار سوم (جیره غذایی دارای ppb 50 سم آفلاتوکسین ب1 و ترکیب 2 درصد پودر گیاه آویشن و 2 درصد پودر گیاه رزماری) به مدت 6 هفته تغذیه شدند. سپس آسیبهای بافت کبد با استفاده از روش های H&Eو رنگ آمیزی Masson–Trichrom، هم چنین سنجشفعالیت آنزیم های التهابی کبدی مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: بر اساس نتایج H&E عارضه هایی مانند نفوذ سلول های ایمنی، پرخونی عروق، ادم و نکروز سلول های کبدی در تیمار دوم و با شدت بیشتری در تیمار سوم مشاهده شد. در رنگ آمیزی Masson–Trichrom شدیدترین میزان فیبروز در تیمار سوم مشاهده شد(05/0p<). فعالیت آنزیم های التهابی کبد نیز در تیمار سوم افزایش معنی داری نسبت به گروه های دیگر داشت(05/0p<). نتیجه گیری: به طور کلی سم آفلاتوکسین موجب آسیب های بافتی در کبد گردیده و افزودن پودر گیاهان آویشن و رزماری باعث تشدید این آسیب ها می گردد.
-تایانلوی، الف.، زارع، ص.، کریم زاده باردیی، ل.، حسینی، س. 1396. بررسی تاثیرات عصاره هیدور الکلی گیاه گزنه بر روی فاکتورهای التهابی کبدی رتهای ویستار مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک القا شده با استرادیول والرات. یافتههای نوین در علوم زیستی. سال چهارم. شماره 2. ص 181-188.
2-جلیل پور، ج.، وهاب زاده، رودسری، ح.، سپهداری، الف.، پژند، ذ.ا. 1392. اثر سمیت غذای آلوده به آفلاتوکسین B1 بر رشد، بازماندگی و برخی آنزیمهای کبدی بچه ماهی ازون برون پرورشی. نشریهی توسعهی آبزی پروری، سال هفتم . شماره 4. ص 11- 1 .
3-خانی، س.، سروی مغانلو، ک.، ایمانی، الف.، آق، ن.، رازی، م. 1395. اثر حفاظتی افزودن اسانس دارچین (Cinnamomum verum) به جیره غذایی در کاهش سمیت آفلاتوکسین B1 در بچه ماهی قزل آلای رنگینکمان(Oncorhynchus mykiss).نشریهشیلات(مجله منابع طبیعی). دوره شصت و نه. شماره 4. ص. 495 -481.
4-رفیعی، ف. 1392. اثر حفاظتی عصاره متانولی میوه زرشک زرافشانی در برابر آسیب کبدی القا شده توسط تتراکلرید کربن در موشهای صحرایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا. جلد سوم. شماره 3. ص 179-187.
5-صادقی لیمنجوب، ه. 1394. اثرات بیولوژیک آفلاتوکسین B1 درپرورش و تغذیه ماهی اوزون برون. سومین همایش ملی پژوهش های محیط زیست و کشاورزی ایران. همدان. 1-9 ص.
6-صفامهر، ع.، علامه، ع.الف.، شیوازاد، م.، مرادی، م.، میر هادی، س.الف. 1384. مطالعه ضایعات آسیب شناسی کبد و عملکرد جوجههای گوشتی تغذیه شده از ذرت آلوده به آفلاتوکسین آمونیاکی شده. مجله علوم کشاورزی ایران. دوره سی و شش. شماره 5. ص 1303-1295.
7-قشقایی، ف.، جعفری، ع.ا.، معظمیان، الف. 1395. بررسی اثر اسانس گیاهان اسفند، آویشن دنایی و چویل بر عفونت سوختگی ناشی از سودوموناس ائروژینوزا مولد اگزوتوکسین A در موش سوری آزمایشگاهی. سال 10، شماره 1.ص 82-87.
8-محمد تقوایی، ن.، جلالی، م.، قاسمی فلاورجانی، م.، بی بی شهبازیان، م.، ساکی، آ. 1394. ارزیابی صحت، دقت و توافق چهار کیت آزمایشگاهی اندازه گیری گلوکز با روش مرجع. مجله علوم آزمایشگاهی.دوره نهم. شماره 2. ص 39-46.
9-محیسنی، م.، آقابابایی امیر، ز.، بنایی، م.، نعمت دوست حقی، ب.، شوکت، پ. 1393. تاثیر عصاره گیاه ختمی بر بهبود توان فیزیولوژیکی ماهی کپور معمولی در مواجهه با سرب و کادمیوم. مجله بهرهبرداری و پرورش آبزیان. دوره سوم. شماره 3 . ص 66-53.
10-مطلبی مغانجوغی، ع.ع. 1395. مطالعه و ارزیابی اثرات اقتصاد و بهداشتی ناشی از آفلاتوکسینها در برخی از آبزیان پرورشی ایران. موسسهی تحقیقات علوم شیلاتی کشور. 290 صفحه.
11.Al-Bairuty, G.A., Shaw, B.J., Handy, T.B. (2013). Histopathological effect of waterborne copper nanoparticales and copper sulphate on the organs of rainbow trout (oncorhynchus mykiss).Aquat. Toxicol., 126; 104-115.
12.Abdel Hakeem, I.E., Dominique, P.B., Jamie, M.H., Pedro, E. (2011). Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) is extremely sensitive to the feed-borne Fusarium mycotoxin deoxynivalenol (DON). Aquaculture, 311(1-4); 224–232.
13.Adams, M.R., Moss, M.O. (1998). Fermented weaning foods. In Microbiology of fermented food, 790-811.
14.Ashok, K., Ravindra, S., Priyanka, S., Anuradha, N., Dubay, K. (2010). Efficacy of extract and essential oil of Lantana indica Roxb against food contaminating moulds and aflatoxin B1 production. Int j. of Food Sci. and Technol., 45(1); 179-185.
15.Bellentani, s., Tiribell, C. (2001). The spectrum of liver disease in the general population: lesson from the Dionysos study. J. Hepatol., 35; 531-537.
16.Binder, E.M.,Tan,L.M., Chin, L.J., Handl, J., Richard, J. (2007). World wide occurrence of mycotoxins in commodities feeds and feed ingredients. Anim. Feed Sci. Technol., 137; 265-282.
17.Bintvihok, A., Thiengnin, S., Doi, K., Kumagai, S. (2002). Residues of aflatoxins in the liver, muscle and eggs of domestic fowls. J. Vet. Med. Sci., 64(11); 1037 – 1039.
18.Dragan, Y.P., Pitot, H.C. (1993). Aflatoxin carcinogenesis in the context of the multistage nature of cancer. In: Eaton DL, Groopman JD(eds) The toxicology of aflatoxins: human health, veterinary, and agricultural significance. Academic Press, London, 179–198.
19.Farag, R.S., Bad i, Z.M.A., Hewedi, F.M., El- Baroty, G.S.A. (1989). Antioxidant activity of some spice essential oils on linoleic acid oxidation in aqueous media. J. Am. Oil. Chem. Soc., 66; 792-799.
20.Garcia, D., Ramos, A.J., Sanchis, V., Marin, S. (2009). Predicting mycotoxins in foods. A review. Food Microbiol., 26(8); 757-769.
21.Hooft, J.M., Abdel Hakeem, I.E., Encarnação, P., Bureau, D. (2011). Rainbow trout(Oncorhynchus mykiss) is extremely sensitive to the feed-borne Fusarium mycotoxin deoxynivalenol (DON). Aquaculture, 311; 224–232.
22.ICMSF(International commission on Microbiological Specification for Food). (1996). Toxigenic fungi: Aspergillus in ICMSF, Microorganisms in foods. 5. Characteristics of Food Pathogens, London, Blackie Academic and Professional, 347-81.
23.Imani, A., Bani, M. S., Noori, F., Farzaneh, M., Moghanlou, K. S. (2017). The effect of bentonite and yeast cell wall along with cinnamon oil on aflatoxicosis in rainbow trout(Oncorhynchus mykiss): Digestive enzymes, growth indices, nutritional performance and proximate body composition. Aquaculture, 476; 160-167.
24.Juránek, I., Bezek, S. (2005). Controversy of free radical hypothesis: reactive oxygen species-cause or consequence of tissueinjury? Gen. Physiol. Biophys., 24; 263-78.
25.Kim, J., Marshall, M.R., Wei, C. (1995). Antibacterial activities of some essential oil components againt five foodborne pathogens. J. Agric. Food Chem., 43(11); 2839- 2845.
26.Lovell, R. T. (2003). Diet and Fish Husbandry, In: John E. Halver and Ronald W. Hardy (Eds), Fish Nutrition (3rd Edition). Academic Press, San Diego, pp. 703-754.
27.Mirzaei-Aghsaghali, A., Syadati, S.A., Fathi, H. (2012). Some of thyme(Thymus vulgaris) properties in ruminant's nutrition. Ann. Biol. Res., 3(2); 1191-1195.
28.Murjani, P. (2003). Role of free radicals in liver disease,J. Hepatol, 3(4); 526-536.
29.Rezazadeh-Reyhani, Z., Razi, M., Malekinejad, H., Sadrkhanlou, R. (2015). Cytotoxic effect of nanosilver particles on testicular tissue; evidence for biochemical stress and hsp70-2 protein expression. environ. Toxicol. Pharmacol., 40(2); 626-638.
30.Spring, P., Fegan, D.F. (2005). Mycotoxins a rising threat to aquaculture. Feedmix 13:5 Nutritional biotechnology in the feed and food industries. Proceedings of Alltech's 21st Annual Symposium, Lexington, Kentucky, USA, pp: 323-331.
31.Zaky, Z. M., Ismail, M. A., Refaie, R. S. (1995). Aspergillus flavus and aflatoxins residues in luncheon meat. Assiut Vet. Med. J., 33(66); 114-118.