اثرات سطوح مختلف ترههالوز و زمانهای مختلف نگهداری در رقیقکنندهها بر خصوصیات منی قوچ دالاق در شرایط مایع
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیآیدین آخوندی 1 , یوسف مصطفیلو مصطفیلو 2 , آشورمحمد قرهباش محمد قرهباش 3 , رضا راهچمنی 4
1 - دانشگاه گنبد کاووس
2 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس
3 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گرگان. ایران.
4 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گرگان. ایران.
کلید واژه: رقیقکننده, ترههالوز, مایع منی, قوچ دالاق,
چکیده مقاله :
زمینه وهدف:تلقیح مصنوعی در گوسفند یک راه موثر جهت بهبود ژنتیکی و مدیریت تولیدمثل میباشد. یکی از مراحل مهم و حیاتی تلقیح مصنوعی محافظت از اسپرم قوچ طی فرآیند ذخیرهسازی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات سطوح مختلف قند ترههالوز و زمانهای مختلف نگهداری در رقیقکنندههای تریس-زرده تخممرغ و تریس-زرده تخم بوقلمون برخصوصیات منی قوچ دالاق در شرایط نگهداری به صورت مایع بود. روش کار: در این تحقیق نمونههای منی از چهار رأس قوچ دالاق 2 تا 3 ساله جمعآوری شد. نمونهها در رقیقکنندههای مختلف، رقیقسازی و تیمارهای مختلف قند را دریافت نمودند. نمونههای منی وارد پایوتهای 5/0 میلیلیتری گردیدند و به یخچال (دمای °C5) منتقل شدند. سپس در زمانهای مختلف ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت اسپرم، ﺷﺎﻣﻞ درﺻﺪ اسپرم ﻣﺘﺤﺮک، زﻧﺪه، سلامت غشاء و اسپرم طبیعی ﻣﻮرد ارزﯾﺎﺑﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ. این آزمایش به صورت فاکتوریل 3×4 با استفاده از طرح کاملاً تصادفی برای هر رقیقکننده به صورت مجزا انجام شد. تیمارها شامل سطوح مختلف قند ترههالوز(صفر، 80، 100و 120 mM) زمانهای مختلف نگهداری(صفر، 24 و 48 h) بودند. دادهها در محیط اکسل پردازش و با استفاده از نرم افزار آماری SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تجزیه واریانس دادهها با رویه ANOVA و مقایسه میانگین دادهها توسط آزمون توکی در سطح خطای 1% انجام شد. یافته ها: تأثیر سطوح مختلف قند و زمانهای مختلف نگهداری در رقیقکننده تریس-زرده تخممرغ و تخم بوقلمون بر خصوصیات اسپرم معنیدار بود(01/0P<). اثر متقابل سطوح قند و زمانها در رقیقکننده تریس-زرده تخممرغ و تخم بوقلمون بر درصد تحرک و سلامت غشاء معنیدار بود (01/0P<). بیشترین درصد تحرک (45/3±00/86%) و زندهمانی اسپرم (74/2±40/94%) و اسپرم طبیعی (69/2±00/88%) در رقیقکننده تریس-زرده تخم بوقلمون حاوی 120 میلیمولار قند و در زمان صفر به دست آمد. بیشترین درصد سلامت غشاء (66/2±40/72%) در رقیقکننده تریس-زرده تخم بوقلمون حاوی صفر میلیمولار قند و در زمان صفر بود. نتیجهگیری:برای رقیق نمودن منی قوچ دالاق استفاده از سطح 120 قند ترههالوز در رقیقکننده تریس- زرده تخم بوقلمون در ساعات اولیه ذخیرهسازی در شرایط مایع موثر میباشد.
1.Aboagla, E. M., Terada, T. (2003). Trehalose-enhanced fluidity of the goatsperm membrane and its protectionduringFreezing. Biol. Reprod, 69; 1245-1250.
2.Aisen, E.G., Medina, V.H., Venturino, A. (2002). Cryopreservation and post-thawed fertility of ram semen frozen in different trehalose concentrations. Theriogenology, 57; 1801-1808.
3.Alvarez, J.G., Storey, B.T. (2005(. Differential incorporation of fattyacids into and peroxidative loss of fattyacids from phospholipidsof human spermatozoa. Mol. Reprod. Dev, 42; 334-346.
4.Amirat, L., Tainturier, D., Jeanneau, L., Thorin, C., Gerard, O., Courtens,J.L. (2004). Bull semen in vitro fertility after cryopreservation using egg yolk LDL: a comparison with optidyl, a commercial egg yolk extender. Theriogenology, 61; 895-907.
5.Barbas, J.P., Mascarenhas, R.D. (2009). Cryopreservation of domestic animal sperm cells. Cell Tissue Bank, 10; 49-62.
6.Bohlool, Z. h., Mohammadi, M., Roostaei-Ali Mehr, M., Ghavi Hossein-Zadeh, N. (2014(. Effect of different concentrations of trehalose and glycerol on the freezability of ram semen using soybean lecithin-based diluents.Anim. Prod. Sci, 55; 666-671.
7.Bucak,M., Tekin, N. (2007(. Protective effect of taurine, glutathione and trehalose on the liquid storage of rem semen. Small Rumin. Res,73; 103-108.
8.Choi, S. H., Song, K. T., Oh, H. R. (2001). Cholesterol contents and fatty acidcomposition of chukar,pheasant, guinea fowl and quail egg yolk.Asian-Aust. J. Anim. Sci, 14; 831-836.
9.Evans, G., Maxwell W.C. (1987). Salamons' artificial insemination of sheep and goats. Butterworths. Sydney, 194p.
10.Foote, R. H. (1974). Artificial insemination in farm animals. Lea. Febiger. Philadelphia, 212-246.
11.Griveau, J.F., Dumont, E., Renard, P., Callegari, J. P., Le Lannou, D. (1995). Reactive oxygen species, lipit peroxidation and enzymatic defence systems in human spermatozoa. J. Reprod. Fertil, 103; 17–26.
12.Hancock, J. (1956). The morphology of boar spermatozoa. Journal of the Royal Microscopical Society, 76; 84-97.
13.Humes, R., Webb, G. (2006). Use of chicken or chukar egg yolk with twocryoprotectants for preservation of stallionsemen. Anim. Reprod. Sci, 94; 62–63.
14.Jafaroghli, M., Khalili, B., Farshad, A., Zamiri ,M. J. (2011). The effect of supplementation of cryopreservation diluents whit sugars on the post-thawing fertility of ram semen. Small Rumin. Res, 96; 58-63.
15.JafariAhangari, Y. (1996). An investigation on the effect of various buffers(Tris, Citrate and Skimmed milk) on ram semen motility and survival characteristics in liquid storage. Final report of Research Plan. Animal Science Research Institute,p.37.
16.Kulaksız, R., Cebi, C., Akcay, E., Daskın, A. (2010). The protective effect of egg yolk from different avian species during the cryopreservation of Karayaka ram semen. Small Rumin. Res, 88; 12-15.
17.Leboeuf,B., Restall, B., Salamon, S. (2000). Production and storage of goat semen for artificial insemination. Anim Reprod Sci, 62; 113-141.
18.Linford, E., Glover, F.A., Bishop, C., Stewart, D.L. (1976). The relationship between semen evaluation methods and fertility in the bulls. Reproduction and Fertility, 47; 283-291.
19.Lio, Z., Foote, R. H., Brockett,C. C. (1998). Survival of bull sperm frozen at different rates in media varying in osmolarity. Cryobiology, 37; 219-230.
20.López-sáez, A., Ortiz, N., Gallego, l., Garde, j. j. (2000). Liquid storage(5°C) of ram semen in different diluents. Androl, 44; 155–164.
21.Martin, I.C.A. (1963). The freezing of dog spermatozoa to -79°C. Research in Veterinary Science, 4; 304.
22.Maxwell, W.M.C., Salamon, S. (1993). Liquid storage of ram semen: areview. Reprod. Fertil.Dev, 5; 613–638.
23.Maxwell, W.M.C., Watson, P.F. (1996). Recent progress in the preservation of ram semen. Anim. Reprod. Sci, 42; 55–65.
24.Moreno, J. S., Coloma, M. A., Diaz, A. T., Brunet, A. G., Pastor, A. P., Soria, A.Z. (2008). A comparision of the protective action of chicken and quail egg yolk in the cryopreservation of Spanish ibex epididymal spermatozoa .Cryobiology, 57; 25-29.
25.Najafi, A., Zhandi, M., Towhidi, A., Sharafi, M., Akbari Sharif, A., Khodaei Motlagh, M. (2013). Trehalose and glycerol have a dose-dependent synergistic effect on the post-thawing quality of ram semen cryopreserved in a soybean lecithin-based extender. Cryobiology, 66; 275-282.
26.Revell, S., Mrode, R. (1994). An osmotic resistance test for bovine semen. Anim. Reprod. Sci, 36( 1-2); 77-86.
27.Safdarian, M. )1386(. Artificial insemination of sheep and goats. First edition, scientific-practical training institute of agricultural jihad. Tehran, Iran. p. 232.
28.Salamon, S., Maxwell, W. M. C. (2000). Storage of ram semen. Anim. Reprod. Sci, 62; 77-111.
29.Su, L., Li, X., Quan, X., Yang, S., Li, Y., He, X. (2008). A comparision of the protective action of added egg yolks from five avian species to the cryopreservation of bull sperm. Anim. Reprod. Sci, 104; 212–219.
30.Talib Ali, A., Bomboi,G., Floris, B. (2013). Replacing chicken yolk with yolks from other sources in ram semen diluents and their effects on fertility in vitro. Small Rumin. Res, 113; 405- 410.