اثر استفاده از عصاره بره موم بر عملکرد رشدی، فراسنجه های خونی و وضعیت آنتی اکسیدانی در گوساله های شیرخوار هلشتاین
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیجمال سیف دواتی 1 , صیاد سیف زاده 2 , حسین عبدی بنمار 3 , فرزاد میرزایی آقجه قشلاق 4 , رضا سید شریفی 5
1 - استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل. تهران
2 - دانشجوی دکتری تغذیه دام، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل. تهران
3 - دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل. تهران.
4 - دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل. تهران.
5 - استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل. تهران.
کلید واژه: فراسنجه های خونی, عصارهبره موم, گوساله هلشتاین, وضعیت آنتی اکسیدانی,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف:بره موم مادهای است با خواص دارویی که جهت درمان انواع بیماری های انسانی و دامی استفاده میگردد. بره موم دارای خواص ضدمیکروبی، ضدقارچی و آنتی اکسیدانی بوده که سبب تقویت سیستم ایمنی گونه های متفاوت حیوانی میشود. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات عصاره بره موم بر عملکرد رشدی، فراسنجه های خونی و وضعیت آنتی اکسیدانی گوساله های شیرخوار هلشتاین میباشد.روش کار:برای انجام این مطالعه تعداد 24 راس گوساله هلشتاین با میانگین سنی 10 1 و میانگین وزنی 238 کیلوگرم در یک قالب طرح کاملاً تصادفی به مدت 70 روز استفاده گردید. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره پایه بدون بره موم، 2) جیره پایه +500 قسمت در میلیون مکمل بره موم، 3) جیره پایه + 1000 قسمت در میلیون مکمل بره موم بودند. گوساله ها هر دو هفته یک بار وزن کشی شده و جهت اندازه گیری متابولیت های خونی و فعالیت آنتی اکسیدانی در روزهای 30 و 60 روز پس از تیمار، از آن ها خونگیری صورت گرفت.یافته ها:نتایج نشان داد که استفاده از سطوح عصاره بره موم تاثیر معنیداری بر مصرف خوارک در طی ماه های اول، دوم و کل دوره آزمایشی نداشت. مکمل کردن بره موم در شیر گوساله های شیرخوار تاثیری بر افزایش وزن در طی ماه های اول و دوم نشان نداد. در صورتی که اضافه کردن 500 قسمت در میلیون عصاره بره موم در کل دوره آزمایشی افزایش معنی داری بر وزن روزانه داشت. اختلاف معنی داری بین غلظت متابولیت های خونی(گلوکز، کلسترول، تری گلیسیرید، آلبومین، اوره، هموگلوبین و گلوبولین) در گروه ها نسبت به شاهد مشاهده نشد. نتایج به دست آمده نشان داد که افزودن عصاره بره موم بر فعالیت آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینو ترانسفراز و گلوتاتیون پراکسیداز خون تاثیر معنی داری نداشت. اما مکمل کردن شیر با عصاره بره موم تاثیر معنی داری بر غلظت ظرفیت آنتی اکسیدانی کل و فعالیت سوپراکسید دسموتاز را نشان داد.نتیجه گیری: به طور کلی می توان نتیجه گرفت که استفاده از عصاره بره موم اثری بر عملکرد، فراسنجه های خونی به جز سوپراکسید دسموتاز و فعالیت آنتی اکسیدانی کل ندارد. بنابراین افزودن عصاره بره موم در شیر گوساله های هلشتاین به طوری موثری در پیشگیری از استرس می تواند مفید باشد.
Inroduction & Objective: Propolis is a substance with pharmacological properties for treatment of various human and animaldisesases. Propolis has antimicrobial, antifungal and antioxidant activitise that strengthens the immune system of different animal species. The aim of this study was to investigate the effects of propolis extract on growth performance, blood parameters and antioxidant status of Holstein suckling calves. Material and MethodsFor this study, 24 Holstein calves with 1 ± 10 day avarage age and 38 ± 2 kg avarage weight in a completely randomized design for 70 days were wased. The experimental treatments were: 1) control diet without propolis extract supplements, 2) control diet + 500 ppm propolis extract per head per day, 3) control diet + 1000 ppm propolis extract per head per day. Calves were weighed every two weeks and blood sampeles were taken on d 30 and d 60 of the experiment and analyses for blood metabolites and antioxidant activity.Results: The results showed that use of different levels of propolis extract had no significant effect on feed intake during the first and second months and total trial period. supplemental propolis extract did not show significant effect on final weight, weight gain and feed conversion ratio during the first and second months, whereas adding 500 ppm of propolis in extract improved significantly the daily weight gain of calves in total trial period. no significant differences were observed between concentrations of blood metabolites (glucose, cholesterol, triglyceride, albumin, urea and globulin). The results showed that adding propolis extract had no significant effects pn activites blood of aspartate aminotransferase, alanine amino transferase and glutathione peroxidase blood whereas supplementing milk with propolis extract affected significantly blood antioxidant capacity and superoxide dismutase activity.Conclusion:In general it can be concluded that the use of propolis extract had no effect on performance and blood metabolites except for superoxide dismutase activity and total antioxidant capacity, propolis extract supplementation in suckling calf milkcan effectively help to cope with the stress.