بررسی اثر دوره های گرسنگی بر برخی از فاکتورهای بیوشیمیایی سرم خون بچه ماهی کپور
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیرویا عصاره 1 , مجید محمدنژاد شموشکی 2 , حمید فغانی لنگرودی 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، گروه شیلات، تنکابن. ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرگز، گروه شیلات، بندرگز. ایران.
3 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، گروه شیلات، تنکابن. ایران.
کلید واژه: گرسنگی, بچه ماهی کپور, فاکتورهای خونی,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف:ماهیان ممکن است در طول دوره های قبل از صید و دوره های حمل و نقل گرسنگی را تجربه کنند. دوره های محرومیت غذایی میتواند طی مراحل اولیه تغذیه بر رویبرخی از پارامترهای خونی سرم خون ماهیان تاثیرگذار باشد.هدف از این پژوهش بررسی اثر دوره های گرسنگی بر روی فاکتورهای بیوشیمیایی سرم خون بچه ماهی کپوراست.روش کار: این آزمایش به مدت 6 هفته بر روی بچه ماهیان کپور(Cyprinus carpio)با وزن متوسط 132/0243/3 گرم انجام پذیرفت. بچه ماهیان در 2 تیمار غذادهی کامل و گرسنگی کامل و در 3تکرار در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی به مدت 6 هفته در شرایط یکسان پرورشی با یکدیگر مقایسه شدند. تیمار غذادهی در هر روز با توجه به وزن توده زنده در مقاطع زمانی مختلف با غذای تجاری به میزان 10% وزن بدن مورد تغذیه قرار گرفتند. برای آگاهی از تأثیر گرسنگی بر روی فاکتورهای خونی ماهی کپور، از هر تکرار، هر هفته یکبار تعداد 7-5 عدد بچه ماهی به طور تصادفی انتخاب و پس از بیهوش شدن توسط عصاره گل میخک با استفاده از قطع ورید ساقه دمی خون گیری شده و برای بررسی فاکتورهای خونی به آزمایشگاه فرستاده شدند.یافتههانتایجبهدستآمدهازاینتحقیقمشخصنمودکهبینتیمارهایموردبررسیازنظرفاکتورهای خونی نظیر کلسترول، گلوکز، کلسیم، تریگلیسرید، فسفر، آلبومین، پروتئین و آهن سرم خون و نیز درصد بازماندگی بچه ماهیاناختلاف معنیداریمشاهده می شود (.005p). به طوری که کم ترین مقداراین فاکتورها در تیمار گرسنگی و بیشترین مقدار در تیمار غذادهی در انتهای دوره مشاهده میگردد. نتیجه گیری: نتایج نشان داد با افزایش طول دوره گرسنگی فاکتورهای خونی مورد مطالعه سیر نزولی به خود خواهند گرفت.
Inroduction and Objective: Fishes might experience starvation in the process of catching and transportation and the prior events. These events of hunger can be effective on some factors of blood serum and survival.Materials and Methods: To understand the effects of starvation on some blood parameters of theCyprinus carpio blood serum, with the average weight of 3.243 0.132 gr, a study was initiated for 6 weeks, with 2 groups and 3 repeats. The study was carried on with feeding 10% of body weight (3 times a day) and complete hunger, in the temperature of 28 ± 2 C, pH: 7.8-8.2 and 6 ppm oxygen. To gather information about the effects of starvation on Cyprinus carpio's blood factors by every repeat, 5 to 7 fingerlings fish were accidentally chosen each week. The fish were anesthetized with 200 ppm of colve oil .The blood was sent to the lab for measuring the blood factors.Results: The research showed that starvation has notable effects on the level of all of the aforementioned blood factors, also the chance of survival. And thus, there's a disparity between the attendances (PConclusion: Finally, the results that came from this research shows that by protracting the starvation duration, the studied biochemical factors of blood, and the survival chance will drop noticeably.