تاثیر متقابل ویتامین Cو اسیدفولیک بر فاکتورهای خونی و ایمنی بچه ماهی شیپ
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیمیثم نادری 1 , حسین خارا 2 , محمد علی یزدانی ساداتی 3
1 - گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان. ایران.
2 - گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان. ایران.
3 - موسسه تحقیقات بینالمللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج جهاد کشاورزی، رشت. ایران.
کلید واژه: ماهی شیپ, اسید فولیک, شاخص های سیستم ایمنی, شاخص های خونی, ویتامین C,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف:وجود ویتامین ها در جیره غذایی برای بقاء، رشد و تولید مثل طبیعی ماهیان ضروری است. نیازهای مربوط به ویتامین ها در جیره غذایی تحت تاثیر اندازه، سن، میزان رشد، شرایط فیزیولوژیک، وضعیت سلامتی، ترکیب غذایی جیره و غیره میباشد. به همین دلیل، این مطالعه به منظور تعیین تاثیر سطوح مختلف ویتامین های Cو اسید فولیک بر فاکتورهای خونی و ایمنی بچه ماهی شیپ انجام گرفته است.روش کار:آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار(هر یک با سه تکرار) شامل تیمار شاهد(فاقد مکمل های ویتامین Cو اسید فولیک)، تیمار 1(ویتامین Cmg/kg200 + اسید فولیک mg/kg5/1)، تیمار 2(ویتامین Cmg/kg200 + اسید فولیکmg/kg5/3)، تیمار 3(ویتامین mg/kg C200 + اسید فولیکmg/kg5/5)، تیمار 4( اسید فولیکmg/kg5/3) ، تیمار 5(ویتامین mg/kg C 200) و تیمار 6(فاقد ویتامین Cو اسید فولیک) بودند. این تحقیق به مدت 8 هفته انجام شدپس از عادت دهی ماهیان با غذای دستی، تعداد 10 عدد ماهی شیپ(66/1 8/31 گرم) به هر یک از هجده تانک(به حجم آبی 500 لیتر) در نظر گرفته شده منتقل شدند. در پایان زمان تیمار شاخص های خونی(گلبول قرمز، گلبول سفید، هموگلوبین، هماتوکریت) و شاخص های ایمنی(لیزوزیم، ایمونوگلوبولین کل(Total IgM) و ایمونوگلوبولین(IgM)) در آن ها اندازه گیری گردید.یافته ها:نتایج مشخص نمودند که افزایش سطح ویتامین اسید فولیک و سطح ثابت ویتامین Cدر جیره غذایی بر روی شاخص های خونی بدن ماهیان شیپ پرورشی تاثیر گذار است و سطح ویتامین Cبه تنهایی باعث افزایش شاخص های ایمنی اندازه گیری شده می باشد، به طوری که میزان گلبول قرمز، گلبول سفید، هموگلوبین، هماتوکریت در ماهیان تغذیه شده با جیره غذایی(ویتامین mg/kg200+ اسید فولیکmg/kg5/5) در بالاترین میزان و سطح فعالیت لیزوزیم، Total IgMو IgMدر ماهیان تغذیه شده با جیره(ویتامین Cmg/kg200) در مقایسه با سایر تیمارها به طور معنی داری در سطح بالاتری قرار داشت(0/05Pنتیجه گیری:نتایج این تحقیق نشان می دهد که افزودن مکمل ویتامینی اسید فولیک 5/5 میلی گرم با ویتامین C200 میلی گرم بر کیلوگرم باعث بهبود شاخص های خونی و به کاربردن ویتامین Cبه میزان 200 میلی گرم بر کیلو گرم به تنهایی باعث افزایش شاخص های ایمنی می شود.
Inroduction & Objective: This study was conducted to evaluate the effects of dietary vitamin C and Folic Acid on hematological and immunological parameters in juvenile Barbel sturgeonAcipenser nudiventrisMaterial and MethodSix practical diets were formulated as follow; control: without supplementation, T1; 200 mg ascorbic acid (AA), T2: 3.5 mg Folic Acid (FA), T3: 200 mg AA + 1.5 mg FA, T4: 200 mg AA + 3.5 mg FA and T5: 200 mg AA + 5.5 FA equivalent kg-1 diet. Each diet was fed to triplicate groups of juvenile Barbel sturgeon with initial body weight of 32 g in 785-L cylindrical fiberglass tank. Results: White blood cell (WBC), red blood cell (RBC), haematocrit (Ht), haemoglobin (Hb), lymphocyte and MCV were significant. But total immunoglobulin (Ig) and IgM concentrations had significant differences between treatments. The activity of serum lysozyme was significantly influenced by the dietary AA and FA, fish fed the basal diet had lower lysozyme.Conclusions:These results indicated that dietary vitamin C and folic acid (200 mg AA + 3.5 mg AF) did significantly influence on hematological and immunological parameters in juvenile Barbel sturgeon