تأثیر سطوح مختلف سولفات روی (ZnSO4) در جیره غذایی بر هماتوکریت و فراسنجههای خونی ماهی قرمز (Carassius auratus)
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیعبدالرضا جهانبخشی 1 , علی شعبانی 2 , شهاب قاضی 3 , حامد کلنگی میاندره 4
1 - دانشجوی دکتری، گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گلستان. ایران.
2 - گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گلستان. ایران
3 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه. ایران.
4 - گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گلستان. ایران.
کلید واژه: ماهی قرمز, جیره غذایی, سولفات روی, خونشناسی,
چکیده مقاله :
1024x768Normal0falsefalsefalseEN-USX-NONEAR-SA /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:Arial; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} >زمینه وهدف:در میان اجزای جیره غذایی توجه به مواد معدنی از مهمترین موضوعات تغذیه ماهی به حساب میآیند زیرا با وجود این که در جیره غذایی به میزان کم لحاظ میگردند ولی بر فیزیولوژی و متابولیسم عمومی بدن بسیار موثرند. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر سطوح مختلف سولفات روی(ZnSO4) بر میزان هماتوکریت و فراسنجههای خونی ماهی قرمز(Carassius auratus) جهت ارزیابی اثرات این ماده معدنی بر سلامت ماهی میباشد.روش کار:غذاهای آزمایشی با چهار سطح(چهار تیمار و هر تیمار شامل سه تکرار) 0،25، 75 و 150 میلیگرم بر کیلوگرم تهیه شدند. ماهیان با میانگین وزنی 10/0 3/3 گرم و میانگین طول2/0 5/3 سانتیمتر در تانکهای 400 لیتری که دما 128، pH5/05/7 و سختی آب 2/1 286 بود، نگهداری و به مدت 60 روز با جیرههای آزمایشی تغذیه شدند و در پایان دوره میزان هماتوکریت و فراسنجههای خونشناسی اندازهگیری شدند.یافته ها:نتایج حاصل از تحلیل پارامترهایخونشناسیماهیهای تغذیهشدهباجیرههایحاویسطوحمختلفسولفات روی نشان داد که میزانگلبولهای سفید خون(WBC)، میانگینحجمگلبول(MCV)، میانگینهموگلوبینگلبول(MCH) و میانگین غلظتهموگلوبینگلبول(MCHC) درتیمارهای مختلفآزمایشیتفاوتمعنیداریرابایکدیگرنشان ندادند(0/05P) اما در تعداد گلبولهای قرمز(RBC)، هماتوکریت (Ht) و هموگلوبین(Hb) اختلاف معنیداری بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت(0/05P) تعداد گلبولهای قرمز خون، هماتوکریت و هموگلوبین در تیمارهای حاوی سولفات روی(تیمارهای 2، 3 و 4) از مقادیر بالاتری برخوردار بود و بالاترین این مقدار در تیمار 4(150 میلیگرم سولفات روی بر کیلوگرم) مشاهده شد که دارای اختلاف معنیداری با گروه شاهد و با تیمارهای 2 و 3 بود.نتیجه گیری:نتایج بدست آمده نشان میدهد که سولفات روی در جیره غذایی باعث تحریک سیستم فیزیولوژیک ماهی قرمز میشود و میتواند اثرات مثبتی بر سلامت و بهبود شاخصهای خونی این ماهی داشته باشد.
v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} >1024x768Normal0falsefalsefalseEN-USX-NONEAR-SA /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:Arial; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} >Inroduction & ObjectiveMineral materials are the most important part of the fish nutrition subjects diet because they represent a very low quantity in the diet but they have a high effect on fish physiology and metabolism. The aim of this study was investigate the effect of different level of zinc sulfate (ZnSo4) on hematocrit and hematology for assess the effects of this mineral matter on goldfish health.Materials and Methods:Experimental diets prepared with four levels(four treatments and each treatment include three repetitions) 0, 25, 75 and 125 mg/kg. Healthy fish with average weight 3.3 ± 0.10 and average length 3.5 ± 0.2 was maintained in 400 liter tanks withtemperature 28 ± 1, pH 7.5 ± 0.5 and hardness 286 ± 1.2 and feed for 60 days and end the trial hematocrit and hematology parameter was measured.ResultsResult of analysis the hematological parameter of fish feed with different levels of zinc showed that white blood cells (WBC), mean corpuscular volume (MCV), mean cell hemoglobin (MCH) and mean cell hemoglobin concentration (MCHC) in our experimental treatments did not show a significant difference (p≥0.05) but in red blood cells (RBC), hematocrit (Ht) and hemoglobin (Hb) there was significant difference between treatments (p≤0.05). Red blood cell count, hematocrit and hemoglobin in zinc sulfate treatments (treatments 2, 3 and 4) had higher values and the highest value was in group 4 (150 mg kg zinc sulfate), which there was significant difference between2 and 3 treatments also hada significant difference with control group.Conclusion:The results shows that zinc in the diet stimulate the immune system and can have positive effects on the health and hematological factors of goldfish.