بررسی رفتار پخت و خواص شیمیایی لعاب شیشه- سرامیک دندانی نانوفلوروآپاتیت- فلوروکاناسیتی
محورهای موضوعی : نانوموادبهارک بهداروند دهکردی 1 , بیژن افتخاری یکتا 2 , علی نعمتی 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، دانشکده مواد و متالورژی، تهران، ایران
2 - دانشگاه علم و صنعت، دانشکده مواد و متالورژی، تهران، ایران
3 - دانشگاه صنعتی شریف، دانشکده مواد و متالورژی، تهران، ایران
کلید واژه: نانوفلوروآپاتیت, فلوروکاناسیت, لعاب دندانی, مقاومت شیمیایی,
چکیده مقاله :
لعاب شیشه- سرامیک دندانی فلوروکاناسیتی در سیستم SiO2-K2O-Na2O-CaO-CaF2-B2O3 برای اولین بار تهیه شده و با افزودن P2O5 با مقادیر 6 و 3 درصد وزنی و Li2O با مقادیر 5/0 و 1 درصد وزنی، به ترکیب پایه سعی در کاهش دمای پخت و بهبود مقاومت شیمیایی آن شد. مواد اولیه در کوره الکتریکی در دمای °C 1450 به مدت 2 ساعت در بیشینه دما ذوب و مذاب حاصل در آب مقطر سریع سرد شد. فریت های حاصل پس از آسیاب و خشک شدن، به روش پرس تک محوره به قرص هایی به قطر mm10 و ارتفاع mm 5 شکل دهی شدند. پخت لعاب ها در 4 دمای متفاوت انجام شد. فازهای نهایی در دمای بهینه پخت، توسط XRD شناسایی شد. مقاومت شیمیایی نمونه ها پس از پخت، با توجه به میزان کاهش وزن آنها محاسبه شد. مورفولوژی بلورها توسط SEM و آنالیز عنصری آنها توسط EDX بررسی شد. در بین ترکیبات، افزودن 5/0 درصد وزنی اکسید لیتیم به همراه 3 درصد وزنی اکسید فسفر، موجب افزایش مقاومت شیمیایی و کاهش دمای پخت لعاب به دمای °C 930 شد. طبق استاندارد دندانی (ISO 6872)، از این لعاب می توان به عنوان لایه مات بر روی زیرپایه های دندانی استفاده کرد.
_||_