اثر کود زیستی ارغوان بر شاخص های فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و عملکرد فلفل دلمه ای
محورهای موضوعی :
تغذیه
معصومه وکیلی قرطاول
1
,
خیراله بابایی
2
,
موسی الرضا کریمی
3
1 - دانشآموخته دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2 - دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
3 - دانشآموخته کارشناسیارشد، گروه زیست شناسی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
تاریخ دریافت : 1402/01/28
تاریخ پذیرش : 1402/08/06
تاریخ انتشار : 1402/10/01
کلید واژه:
فلفل دلمهای,
کود زیستی",
",
رشد,
عملکرد,
چکیده مقاله :
فلفل دلمهای منبع غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی مانند ترکیبات فنولی، ویتامین C و کارتنوئیدهاست. عوامل محیطی مانند تغذیه بر رشد، عملکرد میوه و کیفیت میوه فلفل تأثیر میگذارند. این مطالعه در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و چهار تیمار کودی اجرا شد. تیمارهای کودی شامل کود شیمیایی NPK (20-20-20) به میزان 6 گرم به ازای هر 6 متر مربع، کود زیستی ارغوان به میزان 72 میلیلیتر به ازای هر 6 متر مربع، تیمار مصرف تلفیقی کود شیمیایی NPK و کود زیستی ارغوان به میزان نصف مصرفی هر دو کود و تیمار شاهد بودند. نتایج به دست آمده نشان داد که تلفیق کود زیستی ارغوان و کود شیمیایی NPK بطور معنیدار بالاترین مقادیر میانگین صفات رشد رویشی مانند ارتفاع بوته، قطر ساقه، وزن تر و خشک ساقه، وزن تر و خشک ریشه، رطوبت نسبی آب برگ، میزان شاخص کلروفیل برگ، میزان کلروفیل کل برگ و میزان کارتنوئید برگ و وزن تک میوه و عملکرد میوه را نسبت به تیمار شاهد داشتند و در بسیاری صفات مانند قطر ساقه، وزن تر و خشک ساقه، وزن تر و خشک ریشه، وزن تک میوه، طول و قطر میوه، عملکرد میوه، شاخص کروفیل، میزان کارتنوئید با تیمار کود شیمیایی برابری میکرد. با استفاده از تلفیق کود زیستی ارغوان و شیمیایی NPK شاخصهای فیزیومورفولوژیکی گیاه فلفل دلمهای افزایش یافت. همچنین با مصرف کود زیستی ارغوان میتوان مصرف کود شیمیایی را کاهش داد که حرکتی در راستای کشاورزی پایدار، رهاسازی مواد غذایی بلوکه شده در خاک و کاهش آلودگیهای زیست محیطی است.
منابع و مأخذ:
اصلانی، ش.، برزگر، ط. و ج، نیکبخت. 2019. اثر اسید هیومیک بر شاخصهای فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و عملکرد گوجهفرنگی تحت شرایط کم آبیاری. به زراعی کشاورزی، 21(2): 221-232.
سجادی، ف.، شریفان هزارجریبی، ا ب. و ق، قربانی نصرآباد. 2016. تأثیر تنش شوری و بیشآبیاری بر عملکرد و اجزای عملکرد فلفل سبز. مدیریت آب و آبیاری، 6(1): 89-100.
شیرمحمدی، م.، صداقت فر، ع ا.، حجازی، ر. و ه، رهاننده. 2022. کنترل بیماری پوسیدگی رایزوکتونیایی ریشه فلفل دلمه ای در گلخانه با استفاده از قارچکش های شیمیایی و زیستی. گیاهپزشکی کاربردی، 11(1): 19-27.
مردانی نژاد، س.، زارع ابیانه، ح.، طباطبائی، س ح. و ع ر، محمدخانی. 2013. تاثیر مقادیر مختلف آب خاک بر توسعه ریشه گیاه فلفل قلمی. پژوهش آب در کشاورزی، 27(2): 241-254.
Abdiani, S. A., Kakar, K., Gulab, G. and S, Aryan. 2019. Influence of biofertilizer application methods on growth and yield performances of green pepper. International Journal of Innovative Research and Scientific Studies, 2(4).
Babu, A. N., Jogaiah, S., Ito, S.-i., Nagaraj, A. K. and L.-S. P, Tran. 2015. Improvement of growth, fruit weight and early blight disease protection of tomato plants by rhizosphere bacteria is correlated with their beneficial traits and induced biosynthesis of antioxidant peroxidase and polyphenol oxidase. Plant Science, 231: 62-73.
Bac, C. W., Hemming, J., Van Tuijl, B. A. J., Barth, R., Wais, E. and E. J, van Henten. (2017). Performance evaluation of a harvesting robot for sweet pepper. Journal of Field Robotics, 34(6): 1123-1139.
Boerzhijin, S., Makino, Y., Hirai, M. Y., Sotome, I. and M, Yoshimura. 2020. Effect of perforation-mediated modified atmosphere packaging on the quality and bioactive compounds of soft kale (Brassica oleracea convar. acephala (DC) Alef. var. sabellica L.) during storage. Food Packaging and Shelf Life, 23: 100427.
Bumandalai, O. and R, Tserennadmid. 2019. Effect of Chlorella vulgaris as a biofertilizer on germination of tomato and cucumber seeds. International Journal of Aquatic Biology, 7(2): 95-99.
Chen, J.H. The combined use of chemical and organic fertilizers and/or biofertilizer for crop growth and soil fertility. Paper presented at the International workshop on sustained management of the soil-rhizosphere system for efficient crop production and fertilizer use.
Cisternas-Jamet, J., Salvatierra-Martínez, R., Vega-Gálvez, A., Stoll, A., Uribe, E. and M. G, Goñi. 2020. Biochemical composition as a function of fruit maturity stage of bell pepper (Capsicum annum) inoculated with Bacillus amyloliquefaciens. Scientia Horticulturae, 263: 109107.
Elhafiz, A., Gaur, A. E. S. S., Osman, N. H. M. and T. R, Lakshmi. 2015. Chlorella vulgaris and Chlorella pyrenoidosa live cells appear to be promising sustainable biofertilizer to grow rice, lettuce, cucumber and eggplant in the UAE soils. Recent Research in Science and Technology, 7: 14-21.
Fatimah, S., Alimon, H. and N, Daud. 2018. The effect of seaweed extract (sargassum sp) used as fertilizer on plant growth of capsicum annum (chilli) and lycopersicon esculentum (tomato). Indonesian Journal of Science and Technology, 3(2): 115-123.
Herman, M., Nault, B. and C, Smart. 2008. Effects of plant growth-promoting rhizobacteria on bell pepper production and green peach aphid infestations in New York. Crop Protection, 27(6): 996-1002.
Htwe, A. Z., Moh, S. M., Soe, K. M., Moe, K. and T, Yamakawa. 2019. Effects of biofertilizer produced from Bradyrhizobium and Streptomyces griseoflavus on plant growth, nodulation, nitrogen fixation, nutrient uptake, and seed yield of mung bean, cowpea, and soybean. Agronomy, 9(2): 77.
Jufri, A. F. and E, Sulistyono. 2016. Studies on the effects of silicon and antitranspirant on chili pepper (Capsicum annuum) growth and yield. European Journal of Scientific Research, 137(1): 5-10.
Kaewchai, S. 2009. Mycofungicides and fungal biofertilizers. Fungal Divers, 38: 25-50.
Khan, M. Y., Haque, M. M., Molla, A. H., Rahman, M. M. and M. Z, Alam. 2017. Antioxidant compounds and minerals in tomatoes by Trichoderma-enriched biofertilizer and their relationship with the soil environments. Journal of Integrative Agriculture, 16(3): 691-703.
Kumar, M. and K, Kumar. 2019. Role of Bio-fertilizers in vegetables production: A review. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 8(1): 328-334.
Mazid, M. and T. A, Khan. 2015. Future of bio-fertilizers in Indian agriculture: an overview. International Journal of Agricultural and Food Research.3(3).
Mishra, A., Sahni, S., Kumar, S. and B. D, Prasad. 2020. Seaweed-An eco-friendly alternative of agrochemicals in sustainable agriculture. Current Journal of Applied Science and Technology, 39(27): 71-78.
Mohamed, M. H., Sami, R., Al-Mushhin, A. A., Ali, M. M. E., El-Desouky, H. S., Ismail, K. A. and R. M, Zewail. 2021. Impacts of effective microorganisms, compost tea, fulvic acid, yeast extract, and foliar spray with seaweed extract on sweet pepper plants under greenhouse conditions. Plants, 10(9): 1927.
Nalini, B., Naik, L. K., Saba, N., Prasad, P. and G, Ashiwini. 2017. Studies on the effect of microbial inoculants on growth and yield of capsicum (Capsicum annuum). Journal of Pure and Applied Microbiology.
Nwose, E. U. 2009. Pepper soup as an antioxidant nutrition therapy. Medical hypotheses, 73(5): 860-861.
Pahalvi, H. N., Rafiya, L., Rashid, S., Nisar, B. and A. N, Kamili. 2021. Chemical fertilizers and their impact on soil health. Microbiota and Biofertilizers, 2: 1-20.
Radkowski, A. 2013. Leaf Greenness (SPAD) Index in Timothy-Grass Seed-Plantation at Different Doses of Titanium Foliar Fertilization. Ecological Chemistry and Engineering, 20 (2).
Wang, F., Kang, S., Du, T., Li, F. and R, Qiu. 2011. Determination of comprehensive quality index for tomato and its response to different irrigation treatments. Agricultural Water Management, 98(8): 1228-1238.
Wu, S. C., Cao, Z., Li, Z., Cheung, K. and M. H, Wong. 2005. Effects of biofertilizer containing N-fixer, P and K solubilizers and AM fungi on maize growth: a greenhouse trial. Geoderma, 125(1-2): 155-166.