اثر دانهی گیاه خار مریم بر سیستم ایمنی همورال و شمار باکتریهای مفید و مضر دستگاه گوارش جوجه های گوشتی
محورهای موضوعی : میکروبیولوژیمیثم جعفری 1 , رضا نقی ها 2 , سیامک پارسایی 3 , مهرداد معمار 4
1 - گروه علوم دامی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه یاسوج
2 - گروه علوم دامی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه یاسوج
3 - گروه علوم دامی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه یاسوج
4 - گروه علوم دامی-دانشکده کشاورزی- دانشگاه یاسوج
کلید واژه:
چکیده مقاله :
این پژوهش برای بررسی اثر سطوح مختلف دانه ی خارمریم بر میکروفلور روده و سامانه ی ایمنی جوجههای گوشتی انجام شد. پژوهش کنونی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار و 20 جوجه در هر تکرار انجام شد. جیرههای آزمایشی شامل: جیره پایه بدون افزودن پودر دانه ی خارمریم؛ جیرهی پایه دارای 2/0 درصد پودر دانه ی خارمریم؛ جیرهی پایه دارای 4/0درصد پودر دانه ی خارمریم و جیرهی پایه دارای 6/0درصد پودر دانه ی خارمریم بودند. برای بررسی کارایی سامانه ایمنی با تزریق یاخته های قرمز گوسفند به عنوان پادگن، پاسخ ایمنی به روش هماگلوتاسیون ارزیابی و وزن نسبی اندام های ایمنی شامل بورس فابرسیوس و طحال اندازه گیری شد. هم چنین در سنین 21 و 42 روزگی شمار دو گروه از باکتری های اشریشیا کلی و لاکتوباسیلوس مورد بررسی قرار گرفتند. ایمنوگلوبولین کل خون تیمارهای دریافتکنندهی 2/0، 4/0 و 6/0درصد خارمریم نسبت به تیمار شاهد افزایش معنی داری داشتند. تیمار دریافت کننده 6/0درصد خارمریم افزایش معنی داری در IgY نسبت به تیمارهای شاهد و 2/0درصد خارمریم نشان داد. هم چنین همه ی تیمارهای دارای خارمریم نسبت به تیمار شاهد IgM بالاتری داشتند. نتایج نشان داد که شمار باکتریهای لاکتوباسیلوس در تیمارهای 4/0و 6/0درصد خارمریم نسبت به تیمار شاهد در 21روزگی به طور معنیداری افزایش یافت (05/0P<). در 21 روزگی شمار باکتریهای اشریشیا کلی در تیمارهای دریافت کننده 4/0 و 6/0درصد خارمریم نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی داری داشت.